To łapało powietrza przez źle zakuty wąż czy był za mały prześwit ??
Printable View
Jeżeli chodzi o zakuwanie uszkodzonego węża, to chyba jestem kolejną osobą, która się przekonała, że to nie zadziała. Mimo, iż wąż został zakuty z dławikami w idealnie tych samych miejscach co fabrycznie, gumowanie oraz skrzypienie nie ustało. Przy okazji wymieniłem zbiorniczek na ten pozmianowy i efekt był bez zmian. Po kupnie oryginalnego węża za 800 zł problem zniknął całkowicie. Wniosek jest taki, że jeżeli ktoś chce próbować z zakuwaniem to może się to nie udać i zamiast 800 zł zapłacić jak w moim przypadku 1200 zł i stracić kupe czasu i nerwów :D
Ja w ogóle nie podchodziłem do zakuwania. Jak pisałem wcześniej. Nówka przewód i jak ta lala. Szkoda czasu, nerwów i... pieniędzy. Za biedny jestem, aby robić badziewnie. Problem rozwiązany na lata za pierwszym podejściem.
Cześć, chciałbym się doradzić jaki olej kupić do wspomagania do przedlifta?
W serwisówce podają Tutela GI/R jednak ponoć nie jest on zbytnio polecany do przedlifta, jak już to Tutela GI/E będzie dobrym wyborem? A może jakiś inny?
Mobil ATF320.
Najlepiej przepłukać cały układ. Wtedy trzeba 3 litry najlepiej. A jeśli tylko wymiana to litrówka wystarczy.
Dzięki bardzo za informacje
Cześć,
Po wymianie kpl drążków i jednego dolnego wahacza 159 zrobiła się bardzo sztywna. Kierownicą kręci się tak, jakby nie było wspomagania. Mechanik (nie żaden paproch) mówi, że drążki nowe same w sobie są bardzo sztywne i z czasem się to wyrobi. Sprawdzałem zbiorniczek i płyn nie bulgocze, poziom ok, wspomaganie dźwięków nie wydaje, magiel mechanik mówił że jest ok. Czy myślicie że faktycznie z czasem kiera będzie chodziła lżej? Geometria zrobiona, a po niej przegląd techniczny całości. Pomocy
Może właśnie teraz masz dobrze, bo w 159 jest to charakterystyczne, że kiera ciężko chodzi.
Mam nadzieję, że się trochę wyrobi bo wyraźnie jest ciężej. Fakt, że auto prowadzi się zdecydowanie precyzyjniej. Zaznaczę jeszcze, że wymieniane były nie same końcówki, a całe drążki.
Panowie i mnie dopadł problem wspomagania. Mianowicie przy dodaniu gazu i kręceniu kierownicą słychać pompę. Na wolnych też ale tylko kiedy się zajrzy pod maskę. Zbiorniczek jest z połowy 2009 roku i mam dylemat czy to jego wina. Płyn lekko spieniony ale nie chlapie przy kręceniu kierownicą kiedy jest zbiornik odkręcony. Zauważyłem że kiedy zacisnę palcami ten gumowy wąż idący od pompy do zbiornika (cały gumowy) to pompa przestaje wydawać jakiekolwiek dźwięki. Wiem że w wątku zapewne jest gdzieś odpowiedź ale przeczytałem ze 100 stron i nijak nie mogę znaleźć odpowiedzi.
Witam,
zbiorniczki w 1,9 i 2,4 sa inne.W takim razie ,czy problem dotyczy takze silika 2.4jtdm? My mamy Brere i cala strona gdzie jest zbiorniczek jest uwalona z plynu,az na dol silnika.Auto co dopiero nabyte i po naprawie.Kupilismy nie odpalajace.Narazie nie ma jak sprawdzic co sie bedzie dzialo w czasie uzytkowania,poniewaz auto jeszcze nie ubezpieczone.Przy poruszaniu sie na placu slychac odglosy pompy.Jesli w 2.4 wystepuje ten sam problem to moze ktos wie od kiedy byla ulepszona wersja zbiorniczka? Zbiorniczek jest chyba orginalny bo z 2006 roku.
Przecież zbiorniczek to niewielki koszt około 150zł a pewność 100% że już będzie ok na dalszy czas użytkowania.
Ja z doświadczenia obstawiam niestety konieczność wymiany przewodu wspomagania od pompy do maglownicy ten górny oczywiście i problem zniknie. Droga operacja ale pewnie będzie konieczna koszt przewodu około 700zł
Pozdr
- - - Updated - - -
Słabo czytałeś odpowiedzi są
Wymiana przewodu na nowy rozwiązuje te problemy
Pozdr
Przewod raczej jest szczelny,bo sprawdzone auto od spodu.Plyn leje sie od gory,wiec na poczatek wymienimy zbiorniczek.Czytalem ze ten przewod lubi sie przecierac,ale w ktorym miejscu dokladnie?
Przecieranie przewodu ??? On po prostu pęka przeważnie przy wyjściu z aluminiowej części z pompy. W środku ma dławiki, które odpowiadają za ciśnienie i one już po prostu są wypracowane lub złapała je korozja (no płyn mało kto systematycznie wymienia)
Rób co i jak chcesz ale 234 strony tego wątku są wymowne.
Objawów i diagnoz jest tu masa i każda ma sens więc łatwo się pogubić w tym wszystkim. Niemniej jednak na chwilę obecną dolałem płynu (chociaż wg wskazówki na korku był max) i ucichło. Zacząłem szukać wycieku i na 99% leje wąż na połączeniu gumy z zakuciem nieco poniżej kolektora dolotowego. Ale że w benzyniaku trzeba głowicę robić tak więc wąż poczeka. Jak przyjdzie jego czas wtedy zgłoszę się z meldunkiem.
Panowie, przeczytałem ponad 100 stron tematu i dalej nie jestem pewien co sie u mnie dzieje.
159 z silnikiem 1.8 MPI - nie tak jak tu wszyscy mieli problem JTD, czy też TBI.
w Aucie z dnia na dzień zaczęła wyć pompa - wycie nasilało się przy skręcaniu kierownicą/większych obrotach. Na początku po kilku kilometrach pompa się uciszała i w zbiorniczku nic nie bulgotało itd. i było wszystko ok.
W przedliftach problemem były niby te zborniczki, Ja mam polifta, ale wywaliłem te sitko całkowicie, żeby wykluczyć ten problem. po w/w zabiegu problem jest taki, że pompa wyje cały czas - na zimno i na ciepło, a w zbiorniczku dzieją się takie cuda jak na filmie...
O co tu może chodzić? Układ raczej powinien już sie dawno odpowietrzyć, bo zrobiłem trase ponad 500 km od początku wystąpienia tego problemu, natomiast niepokoi mnie fakt, że po ostatnich 20 km ze zbiorniczka zauważalnie ubyło płynu, a ja z nawiewów wyczuwałem momentami delikatną woń płynu przekłądniowego... Niemniej pod maską wczędzie jest sucho, auto też nie zostawia żadnych plam ... O co tu może chodzić ? Czy to jednak ta cholerna pompa sie kończy? Gdyby wyła tylko pompa, to sugerowałoby to jej uszkodzenie, jednakże zastanawiający jest fakt tego, co się dzieje dalej w zbiorniczku wyrównawczym - wygląda to, jakby gdzieś coś było zatkane... Mimo tego wspomaganie normalnie funkcjonuje.
https://www.youtube.com/watch?v=UBEc...ature=youtu.be
Dokładnie, sitko tam ma być. Nie wiem czemu masz żółty płyn, u mnie polift 1.8 MPI i mam czerwony. Załóż nowy zbiorniczek, dobry płyn i zobacz, czy będzie dalej hałasować.
Problem rozwiązałem - wyczyściłem zbiorniczek brake cleanerem, zamonotowałem ponownie sitko, zalałem świeżym płynem febi zielonym, przód na podnośnik i kręcenie kołami wiele razy, żeby odpowietrzyć. Po odpaleniu pompa cisza
Panowie, potrzebuje rady. Muszę dolać płynu do wspomagania, na naklejce pod maską jest GI/R czyli zielony. W zbiorniczku po nabraniu w strzykawkę płyn jest ciemno czerwony, więc chyba GI/A.. Auto 1.9 z 2008r nie bardzo wiem czy to już polift, otwieranie bagażnika mam ze znaczka na klapie. Gdzieś czytałem że polifty miały tak właśnie.
I teraz pytanie, dolać GI/A i nie wydziwiać czy wymienic płyn na GI/R?
I drugie pytanie> Nie mam pewności co jest zalane do zb (auto kupione) ale jeżeli jest tam jakiś czerwony Mobil to wymiesza się z tutela GI/A?
Jeżeli ze wspomaganiem jest wszystko w porządku to bym nie wydziwiał i dolał czerwonego GI/A. Płyny z tego samego rodzaju są ze sobą mieszalne i nic się nie stanie gdy dolejesz np. czerwoną Tutelę do czerwonego Mobila. Jeśli kupiłeś auto i nie masz pewności, co robił z nim jego poprzedni właściciel w kontekście płynu do wspomagania to płukanie układu i zalanie nowego płynu będzie zdrowym rozwiązaniem. Pozdrawiam.
Nie wymiesza się. To nie są płyny mieszalne
- - - Updated - - -
Spuść płyn przeplukaj i zalej najlepiej to co bylo
- - - Updated - - -
To nie są jakieś wielkie koszty-1l ok.40 zł chyba potrzeba 2l. Ja ostatnio przeplukalem i zalalem elf DEXTRON III czyli czerwony bo taki mi mechanik zalał.
no i mnie dopadł problem ze wspomaganiem.
od jakiegos czasu lekko mi buczalo przy skrecie na wolnych obrotach, plyn w zbiorniczku lekko bąblował, ale poza tym nic. jeszcze kilka dni temu nic nie bylo, zadnych plam ani nic.
no i dzisiaj przestawiam auto do garazu, zanim otworzylem garaz, przestawilem rower, patrze, na ziemi z kilkanascie plamek, w drugim miejscu tez, gdzie krecilem kierownica, bo jakis pacan zaparkował na zakazie, że musialem do swojego garazu na 3637467346738 razy wykrecać.
patrze w zbiorczek - ponizej minimum. wiedzialem, że gdzies w bagazniku mam plyn i dolałem do max dextrona ii (w zbiorniczku tez byl czerwony).
cieknie na łaczeniu węza zaznaczonego na czerwono. to jest chyba ten felerny drogi wąz, co idzie od pompy, tak?
https://www.forum.alfaholicy.org/ima...2022/02/69.jpg
to jest ten wąż?
numer 50501762, aukcja https://allegro.pl/oferta/alfa-romeo...al-11441559794
chociaz jest jakas aukcja z numerem czesci 60697953 https://allegro.pl/oferta/alfa-romeo...53-11868375197 i jest 200zł tansza i smialo (wedlug sprzedawcy) mozna zastosować w moim silniki (1.9 jtdm 16V).
od razu chyba przydałoby sie wymienic zbiorniczek? moze ktos podrzucic aukcją/numerem częsci? bo nie wiem czy te na allegro to oryginaly czy zamnienniki.
olej z tego co doczytalem, do przedlifta moze byc mobil atf 320 (3 litry, 2 na przeplukanie ukladu i litr do wlania).
Wysłałem ci w tej sprawie informacje na priv. Sprawdź i jak coś, to daj znać
Witam,
Jakiej firmy zamiennik pompy wspomagania do AR 159 2.4???
A czy w 1.9 16v jest problem z wymianą tego przwodu od pompy do magla jesli nie mam kanalu? Lewarki dwa mam żeby podnieść albo z przodu lewa i prawa albo z lewej strony z przpdu i z tyłu zeby sie wślizgnąć pod auto (no i czyms zabezpieczyc jakieś koziooki trelinki klocki mam). Umowiona mam wymiane dopiero na srode plus musialbym brać wolne. A bym to w garażu mógł zrobić jutro na spokojnie.
Do wymiany też mam ten zaworek przy maglu.
A może dałoby radę zdjąć koło lewe przod i nadkole, może wtedy też by był dostęp?
Witam, wymiana przewodu wspomagania od pompy do magla w 159 1.9 16V od góry, jest dobre dojście także do śruby przy maglu chyba 19mm. Ja dałem do zakucia dwa razy i gumowanie cały czas, poza tym już widać że cieknie na krótkim odcinku przy pompie, jedynie słuszna będzie wymiana na cholernie drogi oryginał chyba 790zl.
Mam zakuty ten wąż tyle ze w silniku 2.4. Jak na razie to jest szczelny.
Witam, dzisiaj wymieniłem przewód wspomagania od pompy do magla alfa 159 1.9 jtdm 16V na oryginał, i żadnego gumowania, żadnych hałasów przy skręcie na postoju, darujcie zakuwanie, ja miałem dwa razy zakuwany i gumowanie cały czas do momentu wymiany na nowy fabryczny. Problem rozwiązany, płyn wspomagania uzupełnieniony STP.
Co to jest gumowanie?
"Ważniejsza od celu podróży jest radość z podróżowania" - Soichiro Honda
Gumowanie albo skrzypienie przy skręcaniu kołami na postoju, tak jakby opony tarły o podłoże, spowodowane zakuciem przewodu wspomagania od pompy do maglownicy. Oryginalny przewód ma specjalna budowę, przekrój, długość, dławiki ciśnienia przez co wszystko działa jak po opuszczeniu fabryki.
Witam. Dzisiaj miałem robiony wąż od pompy do przekładni. Zero problemów, oczywiście oba dławiki założone.Załącznik 283046
Witam, jeśli wspomaganie działa cicho, to gratulacje, mi niestety tych dlawikow jak zakuwali nie dołożyli, chociaż były w oryginale, pewnie myśleli, że nie potrzebne, bo jak wąż nieszczelny to wystarczy dać kawałek nowego i po robocie.Dlatego ja kupiłem nowy.
Część panowie mam 159 2.4jtdm 2006.
Kupione z różnymi bolączkami które staram się wyeliminować, niestety nie wiem co dokładnie było robione przede mną.
Wspomaganie chodzi ciężko i głośno. Jak kupiłem auto cała pompa wspomagania, zbiorniczek i wszystkie przewody przy nim były zasyfione od płynu i brudu. Po umyciu i jednym dniu jazdy znalazłem nieszczelność przy przewodzie który idzie od pompy do maglownicy góra silnika. Przewod ten widać jest dorabiany i cieknie najprawdopodobniej z uszczelki miedzianej. Co jeszcze wg was powinienem wymienić żeby skręcanie tym autem przestało przypominać jakiegoś jelcza?
Podpowiedzcie prosze jak wrzucić tutaj zdjęcia pisząc na forum z telefonu? Jedynie zewnętrzny serwer i udostępnienie ?
Ja "zaoszczędziłem" kupując na Alledrogo za 439zlprzewód wspomagania do 16V od pompy do magla. Oryginał zaczynał się pocić i podkusilo mnie wymienić. To już trzeci egzemplarz tego sprzedawcy i dalej to samo. Wspomaganie chodzi ciężko, trzeszczy i skrzypi przy kręceniu kierownicą. Pompa zaczęła też pracować głośniej. Sprzedawca zapewnia, że testował przewód na 159.. Widocznie moja akceptuje wyłącznie przewód oryginalny, bo po podmianie na niego nastaje błoga cisza. Przestrzegam przed taką"oszczędnością".
Witam, cały trik ze wspomaganiem w 159 polega na uszkodzeniu przewodu wspomagania od pompy do magla, i najlepsze rozwiązanie to kupno nowego oryginału. Ja tak zrobiłem po dwóch zakuwaniach starego przewodu i teraz po wymianie na nowy ori jest idealnie cicho i lekko sie kręci.