no widzisz... przykra prawda
wg Millers Oils olej EE 10w40 to 70% PAO... i temat uważam za zamknęty jeżeli chodzi o skład procentowy EE 10w40.
Printable View
Twoja wypowiedź świadczy raczej o Tobie, może po prostu Ty zatrzymałeś się na epoce Castrola, nie tylko Millers robi dobre oleje także Amsoil, Penrite, niektóre z XADO itd...- jest tego trochę.
Oczywiście niektóre castrole mają 50% bazy PAO i kosztują 80zł/1litr, nie wspominając o olejach HC które pozwolili nazwać "Fully Synthetic" , jak zapewne wiecie Castrol zrobił to po raz pierwszy o co miał wytoczoną sprawę..
A propo po castrola: 1 pacjent Mazda 626 w dieslu silnik już trochę z tyrany - na castrolu 10w40 przelewany litrami, po zalaniu 10w40 EE - na 15tyś najwyżej 0,7litra
2pacjent to mazda primancy benzyna na castrolu 10w40 póxniej nawet już 15w40 przez chwilę...- to samo duże żużycie oleju, kopcenie po rozruchu silnik miał iść do remontu- po płukance i zalaniu oleju 10w40 EE uspkoiło sie na tyle iż właściel jeździ dalej i leje ten sam olej...
3 pacjent AVENSIS T22 2,0 benzyna - jeździł na castrolu 5w40 - właściel sam stwierdził iż kupował u mnie w przeciągu roku chyba ze 4 litrówki castrola, później zalał EE ECO z millersa i spokój , dolewa najwyżej do litra od wymiany- mega zadowlony jest to takie przykłady z życia
A pro po płukanek chciałem po prostu poznać Wasze opinie na ten temat, a takze opinie forumowych expertów:)
Ja mam tak:
A propo po castrola: 1 pacjent Bravo w dieslu silnik już trochę z tyrany - na millersie 10w40 przelewany litrami, po zalaniu 10w40 EDGE - na 15tyś najwyżej 0,7litra
2pacjent to Marea 2.0 benzyna na millersie 10w40 póxniej nawet już 15w40 przez chwilę...- to samo duże żużycie oleju, kopcenie po rozruchu silnik miał iść do remontu- po płukance i zalaniu oleju EDGE 10W40 uspkoiło sie na tyle iż właściel jeździ dalej i leje ten sam olej...
3 pacjent Punto 1.4 benzyna - jeździł na millersie 5w40 - właściel sam stwierdził iż kupował u mnie w przeciągu roku chyba ze 4 litrówki millersa, później zalał castrola EDGE i spokój , dolewa najwyżej do litra od wymiany- mega zadowlony jest to takie przykłady z życia
-----------
To tak samo podparte faktami jak te Twoje dyrdymały.
Podobnie zresztą jak to 70% PAO, którego udowodnić w ŻADEN sposób nie potrafisz - ot takie Twój marketingowy wymysł/bełkot (co kto woli).
A tu ludzie lubią fakty.
zastanawiam się czy ten castrol co dales do mercedesa rozni się czyms od castrola do hondy ? ;) (ten w srodku 0w30 c2)
http://www.honda.pl/cars/owners/castrol.html
Różni się oczywiście bo będzie niższa lepkość HTHS <3,5 i VI około 180, lepkość w 100*C = 10,28cSt. Płynie < -60*C a PAO deklarują tyle samo j.w.
tzn. tak fajnie było jeszcze w kwietniu b.r. bo już w sierpniu się trochę zepsuło a ten sam produkt na ten sam rynek:
04/2014:
http://msdspds.castrol.com/bpglis/Fu...PXE-9A7DT4.pdf
08/2014:
http://msdspds.castrol.com/bpglis/Fu...PXE-9MXML8.pdf
No sorry, PAO z Chin kosztuje prawie 20zł netto zamawiając na pełne kontenery więc trudno uwierzyć, że da się zarobić na oleju po ~40zł brutto z podatkami (23% VAT), transportem, marżą producenta i sieci dilerów itp a ten olej ma 70% PAO...
Charytatywnie bo PAO w EU kosztują jeszcze więcej?
A ja z ciekawości napisałem do działu technicznego Millersa z pytaniem o EE Semisynthetic 10W-40. Wg nich baz tego oleju to mieszanina grup I i III. Spełnia wymagania stawiane przez specyfikację Fiat 9.55535-N2, chociaż certyfikatu na nią nie mają.
Maila nie zacytuję, bo mają w stopce dłuuugi teks o nieudostępnianiu go etc.
Rodzi się więc pytanie jak jest z olejami Premium skoro dilerzy optymistycznie nadinterpretują GIII syntetyczne jako PAO...? Czyżby oleje Premium Millersa były analogicznie syntetyczne czyli GIII a nie '100% PAO'?
Biorąc pod uwagę, że Millers (w każdym razie co.uk) nie reklamiuje EE jako syntetyka, tylko półsyntetyk (czyli mniej więcej się zgadza ze składem) to można założyć, że też w miarę uczciwie przedstawiają sprawę pozostałych olejów. I że syntetyk ma w sobie PAO w ilości większej niż śladowa.
Zresztą ta nadgorliwość naszych dystrybutorów (chociaż nie wszystkich) sprawia, że wolę szukać danych do swojego zestawienia na oryginalnych stronach producentów.