ja tylko rozeznanie robie :P
Czyli jak nabęde auto to z ZF'em
bo tylko o 3.0 w mojej głowie siedzi (chyba ze jeszcze 3.2 sie trafi...)
No chyba ze jednak pójdę w wersje "eco" i jednak będzie diesel na trasy ;]
Printable View
ja tylko rozeznanie robie :P
Czyli jak nabęde auto to z ZF'em
bo tylko o 3.0 w mojej głowie siedzi (chyba ze jeszcze 3.2 sie trafi...)
No chyba ze jednak pójdę w wersje "eco" i jednak będzie diesel na trasy ;]
3.2 mialo tylko manuala. :)
Wiem o tym :P
Przemawia do mnie wygoda automatu ale mam sporo czasu na poszukiwania tej idealnej dla mnie więc bez ciśnienia
może mi się jeszcze zmienić ze jednak manual i zabawa do manual daje napewno sporo większą frajdę z jazdy niż automat który daje wygodę
ja powiem tak, jezeli czasami lubisz sie pobawic pojezdzic troszke szybciej, powchodzic fajniej w zakrety to bierz manuala, kontrola nad autem jest o wiele wieksza, ale fakt automat to wygoda, w korkach dobra rzecz :)
Dobra Pany. Może jednak wracamy do tematu? :)
Oki Panowie i Panie jak są i się udzielają / udzielą.
Jak kupiłem auto 4 lata temu to poniższe problemy pojawiały się po bardzo mocnym zgrzaniu skrzyni (szalona jazda w upalne dni bo czas gonił). Od kilku miesięcy problem się nasila już do tego stopnia, że kilkuminutowa jazda po mieście i jest lampka. Natomiast potrafię dojechać nad samo może bez awarii, pod warunkiem, że nie utknę gdzieś w korku. Ale do rzeczy:
- dopóki skrzynia jest zimna chodzi prawidłowo
- w miarę rozgrzewania zaczyna pojawiać się falowanie obrotów +-50 w czasie postoju na D
- jeśli w tym czasie wrzucę na sport (lewarek w lewo) to falowanie ustępuje
- jeśli jadę spokojnie / emerycko, to jest odczuwalne szarpnięcie przy zmianie 3 na 4. Nie ma tego problemu jeśli chwilę przed zmianą biegu dodam choć delikatnie gazu.
- w trybie sport skrzynia chodzi bez zająknięć
- po rozgrzaniu skrzyni po zatrzymaniu na światłach itp. następuje szarpnięcie autem i tak jakby lżejsza praca silnika. Na następnych światłach następuje kolejne szarpnięcie po zatrzymaniu i pojawia się kontrolka skrzyni.
- po zapaleniu się kontrolki skrzynia zaczyna chodzić jak nowa. Nie ma żadnych z powyższych objawów, usterek czy anomali w jej pracy. Są wszystkie biegi.
- zgaszenie auta powoduje zgaszenie kontrolki i zabawa zaczyna się od nowa.
- Olej w skrzyni wymieniał ponoć poprzedni właściciel, lecz nie mam zielonego pojęcia czy statycznie, czy dynamicznie.
Sczytałem błędy i tak:
AlfaObd:
Wystepuja usterki.
Kod błędu: P1713
Opis kodu nie znaleziono
Ponizej dolnego limitu
UsterkaPrzerywany
Predkosc silnika: 800,0 rpm
Obroty wyjscia zm.bieg.: 0,0 rpm
Temperat. oleju skrz. biegow: 102,0 Deg./C
Pozycja pedalu przyspiesznika: 0,0 %
Napiecie akumulatorow: 12,7 V
Bieg wlaczony: Pozycja przejscia
Wylaczniki zmiany biegow: Nie aktywne
Natomiast FES:
1: P1713 - Neutralny
Check connections and wiring first. Then check the operation of the hydraulic circuit pressure sensor. Also check the gearbox input RPM sensor.
Powodem tego błedu jest fakt, że ECU nie odebrało sygnału z czujnika. Błąd obecnie nie jest aktywny ale został zapisany w pamięci. Skasuj błędy i obserwuj czy nie powrócą. Kontrolka na desce została włączona przez ten błąd.
Ma ktoś pomysł gdzie tkwi problem i od czego zacząć ?
a centralka skrzyni jest sucha?
Też mi się w stronę centralki myśli kierują...
A ty wg zmieniałes juz olej??
Może warto to tez zrobić
Aczkolwiek wg mnie i tego co piszesz problem tkwi po stronie elektroniki czyli przy sterowniku skrzyni...
Masz możliwość podmiany tak owego?
I próbowałeś robić reseta i autoadaptacje od nowa?
Skoro na sporcie jest ok, to 100% elektronika.
A więc tak:
- oleju nie wymieniałem, bo od zakupu auta zrobiłem przez 4 lata całe 30tys. km
- nie będę go wymieniał dopóki nie będę miał w miarę pewności, bo tani to ten olej nie jest. Jak go sprawdzałem wzrokowo i zapachowo to nie ma się do czego przyczepić. Brak jakichkolwiek oznak spalenizny.
- reset i adaptację robiłem - bez efektu
- jak zaglądałem do tunelu jakieś 2-3 miesiące temu, to nie widziałem oznak zalania, ale jutro zerknę dla pewności jeszcze raz.
Moje myśli kierują się jeszcze w jedną stronę. Gdzieś wyczytałem, że falowanie obrotów może być spowodowane złym ciśnieniem olej, czyli albo elektrozawór regulacji ciśnienia albo przytkane kanały albo zużyta pompa oleju. Ale jakoś ciężko to do mnie przemawia.