Na alledrogo stoi 170,-/4L, mam w Wawie sklep który handluje mało popularnymi u nas specyfikami i Amsoil'a też mają więc pewnie będzie w tej cenie albo ciut taniej.
Printable View
Motul 6100+ kosztuje koło stówy na 5l, więc różnica jednak spora. No ale w sumie raz w roku można by się pochwalić jakąś dziwną bańką w aucie ;)
No bez przesady, 100zł na rok to nie jest majątek, dla mnie to drogi jest Millers NT którego 5L kosztuje ponad 300zł, 170zł za 4L uważam za jak najbardziej rozsądną cenę patrząc na parametry i raz na rok mogę dołożyć te kilka dyszek. Tak samo jak filtr oleju - można zakładać Filtrona ale nigdy nie wiadomo jak on tak na prawdę filtruje a za 10zł więcej masz Mann'a. Jak znajdę fotki bo rozkrojeniu Mann'a i Filtrona to pokażę różnicę, zresztą widać ją nawet przez otwór montażowy.
No tutaj sam pokazujesz swoje dyletanctwo pisząc takie głupoty bo to nie jest przeoczenie tylko świadome wprowadzanie ludzi w błąd
http://rajdy.autoklub.pl/news/oleje-...-seryjne,42524
I teraz tu ile jest prawdy w tym co napisałeś, skąd czerpałeś taki opis? ODP.Połowa
Amsoil 10W40 (pełen syntetyk - baza PAO+Estry).
Nie za bardzo rozumiem zarzuty, możesz jaśniej ?
No dobrze, przeanalizujmy.
Piszesz o moich głupotach po czym wklejasz artykuł, z którym w 100% się zgadzam (i czuje satysfakcję, że przy okazji tej dyskusji troszkę się dokształciłeś w temacie olejów) ;)
Ale jaki związek jednego z drugim ?
Po tym piszesz coś o połowie prawdy (?) i wklejasz nazwę oleju, którą wrzuciłem na poprzedniej stronie - oleju najlepszego w swojej klasie (10W40).
Nie dziw się więc, że nie wiem o co chodzi i gdzie pytanie/zarzut ?
No dobra analizujemy.
Jako uważasz się na znawce tematu olejowego to czemu wypisujesz wierutną bzdurę że Motul 300V ma baze minaralną skoro jak wół jest napisane że to olej na bazie Podwójnych estrów?
Nigdzie nie wyczytałem że jakoby olej AMSOIL jest na bazie PAOIV to prawda ale gdzie te estry o których piszesz ja ich nie znalazłem w opisie tego oleju.Owszem parametry pracy w zimie OK ale dalej to nie ma szału. Olej ogólnie jest dobry i tu nie zamierzam dyskutowac
Wkleiłem link o olejach wyczynowych aby bardziej przybliżyć sobie jaki innym być może zainteresowanym zawiłość ich charakterystyki
W tym temacie rozwodzimy się nad jak najlepszymi olejami do naszych silników.
Jako, że potrafię się przyznać do błędów potwierdzę - Amsoil 10W40 to olej w pełni syntetyczny na bazie PAO - estry występują w bazach olejowych tego producenta w innych modelach (przed chwilą sprawdzałem).
Mea Culpa.
Co do tego jakoby Motul miał jakikolwiek olej w pełni syntetyczny po roku 2010 w ofercie to może posłuchasz kogoś innego niż ja:
;)Cytat:
Oleje w pełni syntetyczne Millersa to oleje 100% PAO , co zostało uznane przez część społeczności jako wadę, bo Motul ma estry (no bynajmniej odrobinę tych dodatków, choć też nie w każdym produkcie). Tylko nikt nie zauważył, że oleje Motula Competition Double Ester to HC+PAO+Estry (zostało to udowodnione na podst. kart MSDS - więc to nie baza estrowa! a Millers to w seriii Motorsport to tylko PAO + estry (bez HC)a więc 100% syntetyk. Tak samo jest z olejami w pełni syntetycznymi bez estrów - czyli np. olejach do TDI - np. Motul ma w dużej mierze oleje na bazie HC+PAO, które można zupełnie u nas legalnie nazywać "Full Synthetic" i Motul to robi ale są też oleje tylko PAO takie jak Millers. A co do półsyntetyka 5W40 VW 505.01 to jest to baza HC + PAO: Valvoline i Millers, a do niedawna także Motul nazywały go olejem półsyntetycznym, jednak ze względu na wątpliwości klientów (5W40 półsyntetyk??) Motul nawiązał do nieładnej praktyki marek takich jak Castrol czy Mobil i nazwał olej 505.01 100% Synthetic (a jest to olej HC + PAO półsyntetyk, mimo to znacznie lepiej niż np. oleje Synthetic (nie full), które mogą być np. tylko HC bez nawet domieszki PAO). Tak więc czy Valvoline, czy Millers czy Motul 5w40 505.01 - są one w takiej samej części "syntetyczne" ---- powiedzmy :)
Myślę że to da trochę jaśniejszy obraz na oleje syntetyczne (100% syntetyki PAO) i HC ... bo full syntetyki tylko na bazie estrów to jednak inna bajka.
Motul - nie każdy ale w dużej mierze jest bazowo HC+estry lub sam HC. W tym nieliczne są oparte na estrach co nie znaczy, że Motul zaraz jest fujjj !!! - po prostu solidny olej.