viader a ile km nastukales na tych regenerowanych wahaczach ze tak polecasz te tuleje? Chodzi mi o 166 a nie eclipse czy inne auta:)
Printable View
viader a ile km nastukales na tych regenerowanych wahaczach ze tak polecasz te tuleje? Chodzi mi o 166 a nie eclipse czy inne auta:)
Mam tylko na jednym wahaczu wymienione tuleje, reszta wahaczy jest nowa. Za jakiś czas mogę napisać co prędzej padło nowy wahacz, czy tuleje w starym (wymienione z dobrych na nowe). Ale pomyśl logicznie, jeśli są do kupienia wahacze i same tuleje tej samej firmy to co wytrzyma dłużej? Ja obstawiam, że wytrzyma to tyle samo. Po co mam dodatkowo płacić za odlew z aluminium skoro mój wygląda jak nowy po tygodniu jazdy (czyt. jest lekko zabrudzony) a tuleje w obu są takie same? Róbta sobie ludziska co chceta ale bezsensem jest wymiana dobrych częsci na niby lepsze a w rzeczywistości z niższej półki (fast). Ktoś tu już pisał na tym forum o profilaktycznej wymianie panewek po zakupie auta - ile osób to robi?
Viader :beer: nie odbieraj czasem moich postów jako złośliwości:)
Masz absolutnie racje i wymiana samych tulei ma sens. Nie twierdze, że nie.
Mnie sie głownie rozchodzi o różnice w cenie 2 tuleje vs nowy wahacz fast ( ktory jest bardzo dobry- sam posiadam i nie narzekam a przejechane ma kolo 10 tys km) Chodzi o roznice w cenie ok 60 zeta. To nei jest majatek a masz pewnosc ze masz kompletny wahacz nowy, niesmigany z fabrycznie wprasowanymi tulejami ze świeżym sworzniem itp itp. Malo tego masz gwarancje na niego nawet.
Jeżeli tuleje to tak ale PU. Tylko , że tutaj opinei sa juz podzielone.
masa ja się nie stresuje tylko troche mnie wkurza jak ktoś pyta o porade czy można wymienić tylko tuleje a tu wielka dyskusja czy lepiej tuleje wymienić czy kupić fasta, zamiast po prostu napisać tak można ale nie masz gwarancji jak długo to wytrzyma.
A skoro się tak rozpisujecie już o wahaczu na przód to może jeszcze opiszcie doświadczenia z tylnim, bo też kiedyś rzucił mi się "zestaw naprawczy" czyli same tuleje bo jak wiadomo sam wahacz jest drogi
No wachacz na tył dolny....niespotkałem na necie ani sztuki.a np vema by mnie interesowała ;) a tuleje jako zestaw naprawczy czemu nie...choć wolał bym 2*PU i met/guma na zwrotnice.napewno trwalsze niż akron/tedgum ;\
wysłano z domowego tripoda
Marios - Masz rację co do tego zaglądania w portfel czy nie, że po co to auto kupuje.. Ale gdybym nie wiedział w co się pakuje nie kupowałbym Alfy.
W Alfach jestem już zakochany kilka lat, aż w końcu kupiłem swoją upragnioną.. :)
Temat zawieszenia czy innych rzeczy wiem. Tylko nie wiedziałem, czy można kupić same tulejki skoro sworzeń jest dobry dlatego pytałem.. :)
Jak ktoś dba - tak ma :)
ja staram się nie jeździć po wertepach i innych "dziura, obok dziura, między dziurami dziura" także oszczędzam zawieszenie :)
Tył jest elegancki (odpukać - nic się nie dzieje :))
A co jest takiego drogiego w tylnym zawieszeniu ?
Pamiętam kiedyś właśnie jak ojciec miał 166 to koła układały się /// \\\ , mimo kilkukrotnej wymiany tulei po jakimś czasie znów to wracało..
Minęło trochę czasu od ostatniego wpisu, więc napiszę ile wytrzymał lewy wahacz górny po wymianie tulejek. Wytrzymało to 20k km i padł sworzeń, tuleje nadal jak nowe. Sworzeń padł bo uszkodziła się guma na nim i dostała się woda, gdyby nie to pewnie by wytrzymał dłużej a podejrzewam, że wahacz był jeszcze z fabryki. Teraz na jego miejsce kupuje OEM TRW. Prawy TRW po 20kkm nie ma oznak zużycia. Czy z perspektywy czasu żałuję, że nie wymieniłem całego wahacza? Nie. Za tulejki dałem 60zł a fast za 120zł też mógł tyle nie wytrzymać. Dla mnie to były 2 lata jazdy. Mam też do tymiany jedną tuleję w wahaczu dolnym. Wahacze zmieniane 20k km temu, ta tuleja padła po 10k km, reszta wzorowa. Wymieniam tylko tą tulejkę. Nie będę wymieniał dwóch wahaczy jak tu niektórzy piszą, dla mnie reszta jest zbyt świerza, aby wywalać dobre wahacze...
Viader w poprzedniej też same tulejki wymieniłem i po 10k sworzeń jeszcze był ok..
Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka
viader zregeneruj sobie sam sworzeń za 50 zł w tym górnym i będzie śmigał dalej.
Juz kupiłem trw ale ten sobie zostawię i zregeneruje sobie dwa na zapas bo prawy tez mam w piwnicy ze sprawnym sworzniem. Przy okazji dam poli zamiast tulei. Szkoda, że wyrzucilem dolne wahacze. Rafał masz jakis zaklad w okolicach wawy co to zrobi?
Wysłane z mojego G620S-L01 przy użyciu Tapatalka