a co się z nim dzieje ?
Printable View
V Bieg nie wchodzi podczas jazdy, zostaje na luzie lub idzie po zebach. Na postoju przy odpalonym silniku udalo mi sie ale z duza sila wbic V bieg i probujac ruszyc auto sie zaczelo toczyc, wiec bieg wszedl. Ale z wielka sila go bijalem.
Co do zaworow, tez juz je regulowalem w TB. Tyle, ze nie pamietam czy ssace czy wydechy. na bank wymienialem plytke na ssacych, bo mi pekla.
Czasami wsteczny i 3 bieg troszke bardziej ciezko wchodza. Poduszek i gum jeszcze nie sprawdzalem.
Zebatki V biegu są w samej dupce skrzyni , wystarczy odkrecic ten dekielek i masz na wierzchu te zębatki , łatwy dostęp
Przegladalem juz schematy, niestety w skrzyniach nigdy nie grzebalem. Kiedys musi byc ten pierwszy raz ;)
Podejrzewam ze zebatka padla. Pewnie i tak bede musial druga skrzynie kupic jako dawce czesci.
WiTAM
Miałem podobny problem ze skrzynią biegów w swojej Alfie 2.0 v6 tb super,
zaczęło się od tego jak jechałem na piątym biegu to podczas jazdy mi wyskakiwał-pózniej już w ogóle nie mogłem wrzucić piątki,
następnie wszystkie biegi zaczęły ciężko wchodzić aż w końcu zostałem na biegu wstecznym i niestety już biegami nie mogłem ruszyć.
Podczas pobytu we Włoszech załatwiłem sobie używaną skrzynię biegów i wymieniłem na nią(teraz biegi wchodzą perfekcyjnie).
Pamiętam jak wymieniałem skrzynię razem z moim ojcem-chyba 2 dni wymienialiśmy-trochę roboty było.
jak by cos mam dwie skrzynie na cześci tylko podkreślam że bez mechanizmów różnicowych - jak potrzeba jakiejś części to prosze o kontakt na nr tel 507154963. pozdrawiam
Wymienilem dzisiaj termostat. Koszt termostatu w ASO po znizkach 115zl :)
Nie obylo sie bez problemow. Dwie z trzech srub od termostatu ukrecily sie i to strasznie lekko. Praktycznie bez oporu. Niestety musialem rozwiercac i zastosowac sruby z nakretkami.
Teraz silnik sie ladnie nagrzewa. I trzyma temperaturke.
Kolejny problem niemoglem odkrecic jednej ze srub od kapy zaworow :( Trzeba bedzie ja chyba rozwiercic i to w dodatku ta sruba przy bagnecie oleju.
Odebralem dzisiaj tulejki do tylnego zawieszenia, ale jeszcze do niego nie zagladalem.
Tulejki dobrane od Themy :)