Napisał
karsto1982
zapewne Alfisci za chwile zmieszaja mnie z brukiem ale tez sie usprwiedliwie...Mialem BMW e36 2,5 bez zadnego gazu porownalem go z silnikiem 1,6 z focusa mialem alfe 145 2,0 QV a odniose sie do spalania...Za chwile po za zbrukaniem mnie beda slowa ze to niemozliwe ale mialem widzialem tankowalem jezdzilem kazdym samochodem prze conajmniej pol roku...To ze duzy silnik 2,5 w bmw (nie wiem jak sprawuje sie 2,5 w alfie) to wcale nie pali duzo i skad takie wielkie dane co niektorych osob na forum ze pali 18 czy wiecej nie wiem...trzeba chyba caly czas pedal miec w podlodze (a ja bardzo lubie szybka jazde i jezdze naprawde dynamicznie) mi BMW palilo (przy normalnej jezdzie normalnym wyprzedzaniu staniu w korkach) okolo 13 litrow w miescie na trasie okolo 8,5 jak jezdzilem nia na lotnisko pofrowac czy w zimie poslizgac sie to widac bylo jak wlaznik paliwa opada ale wtedy to byl naprawde pedal w podlodze albo jazda na 2-3 przy slizganiu sie...dla porowniania focus na trasie spalil mi 9 litrow na 100 km a w miescie okolo 12 (normalna jazda bez wariacji) alfa z dwulitrowym TS-em bardzo podobne spalanie...kiedys juz pisalem na jakims forum moje przezycia i to ze duzy silnik pali duzo wiecej to dla mnie bajka nie uwierze w to i nikt mi nie wcisnie takiego bajeru wiem to bo to przerobilem...
A obecnie przymierzam sie do zakupu Alfy 156 wlasnie z silnikiem 2,5 v6 , to tak na marginesie :)