-
1 załącznik(i)
Witajcie,
dziś dokonałem dynamicznej wymiany oleju - jestem z siebie oraz mojej córki, która mi pomagała dumny :)
Nie taki diabeł straszny...... trochę kłopotów miałem z odkręceniem korka wlewu - musiałem wyciągać akumulator i podstawę co wydłużyło operację.
Poza tym wszystko wg manuala ze zrób to sam - super, że są !!!
pawciu87 dzięki za radę z rurką - dobrałem średnicę podobną jak króćce od wymiennika - nic się nie uroniło ;)
Przy okazji poszły fitry i olej w silniku.
Załącznik 199327
-
:) fakt faktem że nalewanie oleju nie należy do najłatwiejszych nawet z lejkiem, ale ja u siebie nic nie demontowałem ;) Ale jak pisałeś, rurkę "wylewną" dobrze mieć - można się nieźle upaprać :P
-
A ja dodam, tak na marginesie, że gdy po zimie zmienialem olej statycznie, to ku mojemu zaskoczeniu nie był specjalnie przepracowany (chodzi o kolor) - był nadal czerwony. Więc chyba zmienię interwały na raz do roku. Bo do tej pory zmieniałem statycznie, przed sezonem letnim i zimowym.
-
Czy zna ktoś jakiś warsztat na Śląsku, gdzie wymienią mi olej w automacie?
-
Też szukam kto dobrze i bez oszustw zrobi dynamiczna wymianę oleju w mojim Q-tronic. Jaki olej kupić Ravenol czy Tutela? 210tys i nigdy nie zmieniany, olej czarny już jak w silniku.
-
Jak to czarny :eek: ? Aż tak ciemnej barwy przy tym przebiegu bym się nie spodziewał. Ja kupiłem olej Ravenol TW-S i skrzynia pracuje wyśmienicie. Wymianę zrobią Ci w jakimś dobrym warsztacie. Możesz pokazać im instrukcję wymiany z naszego działu Zrób to sam. Często wymianę dynamiczną robi się w sposób niewłaściwy. W 159 jest bardzo łatwy dostęp do wymiennika ciepła więc dynamiczną wymianę robi się zdejmując ten wymiennik. Pozdro
-
Nie powinien być olej dexron 6?
-
-
Ravenol TW-S jest dedykowany do tej skrzyni i będzie śmigać. Co do innych nie wiem.
-
A może być olej Ravenol dexron IV?