może właśnie z winy producenta....chyba wybrałem....Vernet i 4 lata spokoju, jak w moim drugim aucie! W moim 39-letnim Małym Fiacie termostat nadal działa bez zarzutu i jest fabryczny, a powstał za PRL-u!
Printable View
może właśnie z winy producenta....chyba wybrałem....Vernet i 4 lata spokoju, jak w moim drugim aucie! W moim 39-letnim Małym Fiacie termostat nadal działa bez zarzutu i jest fabryczny, a powstał za PRL-u!
z tym spokojem to różnie może być. Wiele osób pisało że zaraz po założeniu Verneta auto nie grzało się tak jak powinno. Ja ostatnio założyłem Behra i po kilku km elegancko się dogrzewa i trzyma równo 90
To, ze przeklamuje o 5-10 stopni to norma. A z reszta... wskaznik przy sprawnym termostacie pokazuje 90 mimo, iz realna temperatura cieczy jest nizsza i w dodatku zmienia sie. Takie przeklamanie jest po to, zeby nie stresowac uzytkownika plywajaca wskazowka. W kazdym samochodzie tak jest- mniej lub bardziej.
A jesli chodzi o sprawdzanie termostatu... wystarczy np przy wskazaniu "70" dotknac chlodnicy. Jak ciepla to znaczy ze dupa blada i trzeba inwestowac.
Vernet działa od 4-ch lat, więcej danych nie mam, natomiast Behr padł po 8 i to jest fakt, moim zdaniem za wcześnie, przecież to prymitywne mechaniczne urządzenie, jak takie coś ma żywotność 8 lat, to czego się spodziewać po delikatnej elektronice! Może Alfa połakomiła się na zysk rzędu 2euro, bo taka różnica jest w detalu między Behr i Vernet...
Zdaniem tego kto płaci (również moim ... ) zawsze jest za wcześnie :)
Z naszych doświadczeń z Lancii Kappy gdzie sprzedawaliśmy swego czasu setki termostatów w ciągu zimy - przebiegi na oryginale (BEHR)
były rzędu 10-12 lat.
Na tyle lat są projektowane obecnie auta , zgadza się ? więc ten wynik wydaje mi się po prostu przyzwoity.
Sory za odkopanie tematu, ale mam małe pytanie odnośnie termostatu.
Auto z roku 2007, na termostacie data produkcji (oznaczenie w kółku) "4". Czyli rozumiem, że albo 2004, albo był wymieniany i 2014. Tylko czy jest możliwe, że termostat leżał 3 lata na półce i dopiero w 2007 go założyli?
Zrób zdjęcie i zapytaj kolegi GEPARD.
To może być zupełnie inna informacja- on może wiedzieć bo handluje nowymi częściami.
Oznaczenie roku produkcji zawsze tak samo wygląda. Prawie na każdej części można to znaleźć. Na ostatniej fotce założyciela tematu widać "3", więc jest to 2013. U mnie jest tam "4".
W okresie produkcji bardzo watpliwe, zeby na magazynie lezal termostat przez 3 lata. Zadna fabryka nie zamawia czesci na taki czas do przodu.
Stawiam, ze masz termostat z 2014 roku.