polecam
selenie 10w 40 pólsntetyk
Printable View
polecam
selenie 10w 40 pólsntetyk
Panowie a jaki byście mi olej polecili, dodam że robię około 15 tyś rocznie a silnik ma przejechane 203 tyś.
Lej półsyntetyk 10W40
taaaak wszyscy sie wymadrzamy(ja rowniez) co lac i do czego a i tak zycie weryfikuje to wszystko,lejemy co nam pasuje cenowo i jakosciowo,wedlug tego co p.Ziutek zaleca lub jaka firme preferujemy. Proponuje zakonczyc ten watek ktory nota bene wlakowany jest co miesiac...
zycze wielu bezawaryjnych kilometrow
no włąśnie, każdy ma swoje zdanie i leje jak mu pasuje:suicide:
święte słowa! ale chyba można by było podwiesić jakąś tabelkę jaki olej(e) przy danej kilometrówce lać i co ile zmieniać
Kolego emac 156 Ty nie zależnie od przebiegu powinieneś lać pełny syntetyk 5W40 lub 0W40 i wymieniac go co 10tys km - głównie ze względu na turbinę i hydrauliczną regulację luzów w swoim silniku. Zreszta jaki lać olej jest napisane w każdej instrukcji - producent silnika ma tu decydujące zdanie, a nie żaden Pan Zdzisio, czy widzi mi się kierowcy. Nie ma tam też podziału i zróżnicowania stosowania klas lepkości oleju w zależności od przebiegu auta - to relikt rodem z lat 70/80-tych kiedy jak najdłużej odwlekano konieczność remontu silnika. co do terminów wymiany (przebiegu po jakim to należy robic) tu głos ma również producent silnika - jest to ujęte w zaleceniach warsztatowych (biuletynie technicznym przekazywanym przez FAP do serwisów) - są one różne od tego co jest w instrukcji obsługi.
myślę, że to się nie sprawdzi, bo jedni jeżdżą na minerałach, inni na semi-, jeszcze inni na pełnych syntetykach i to przy najróżniejszych przebiegach i silnikach. jedni zmieniają co 8,000 km, inni co 10,000 jeszcze inni co 20,000 i każdy twierdzi, że jest ok :) zauważyłem, że nawet sami mechanicy nie są zgodni co i na co zmieniać i czy w ogóle zmieniać :D Wymiana informacji między nami jest ok, ale standaryzacja tabelkami nic nie da. i tak każdy będzie robił swoje zgodnie, czy wbrew instrukcji ;)
EDIT: święte słowa Maćku :)
ja leje valvoline 10w40 max life dla silników o przebiegu powyżej 100 000 i jest gites, wogle nie dolewam prawie, a już mam 153 000 na liczniku
i tak czynię drogi kolego! Osobiście uważam że w instrukcja jest po to żeby ją stosować więc po h... piszą tam że wymieniać co 20 000 i że lać 10w40 a w szczególnie ciężkich warunkach 5w40 ogłupiając tym ludzików którzy później jak i ja sam zresztą, pytają po 100 kroć na forum i kombinują z lepkościami.
pozdrawiam