Twój silnik na mocy nie zyska.Zostaw tak jak jest.
Printable View
Twój silnik na mocy nie zyska.Zostaw tak jak jest.
W którym miejscu najlepiej zamontować tą blaszkę w starszym silniku 2,4??
Jakim starszym? - Ta blaszka to tylko do M-jetów z EGR sterowanym elektromagnesem, który ma prostokątne wejście na kolektor ssący
Przy okazji koledzy ja mam pytanie:
Czy po 30tys km z czego 20tys. po chipie mogło dojść do zanieczyszczenia EGR-a (odczuwam lekki spadek mocy) i czy u mnie też należało by zamontować taką uszczelkę??
Z góry dzięki za odpowiedzi.
pzdr
Mogło dojść do zanieczyszczenia, ja swój czyszczę co 40tys km i zawsze jest co czyścić, a tankuję tylko na shellu i statoil.... Uciebie wręcz powinna być zamontowana ta podkładka (przeczytaj temat od początku), bo rozwiązania serwisowe nr 10801491RA zostało przygotowane dla AR159
Przecież tam jest przepustnica - nie można by po prostu odłączyć mechanizmu, który ją otwiera?
pzdr
Przecież EGR jest już przykręcony za tą przepustnicą tłumiącą (ona tylko służy do gaszenia bez wibracji silnika) i stąd konieczność podkładki. Przeczytaj kolego wszystko od początku i obejrzyj zdjęcia
Otóż na razie w ramach testu 'stworzyłem' taką blaszkę i faktycznie auto jakby lepiej reaguje na gaz w dolny zakresie (2000-3000 , poniżej nie wiem bo go nie 'ciągnę' z niższych obrotów niż max moment obrotowy - katem nie jestem).
Natomiast ciekawych rzeczy się dowiedziałem , mianowicie ta 'blaszka ' służy
do likwidacji braku mocy przy 2500 - 3000, jednak jeśli tego braku mocy nie ma to się jej nie montuje ponieważ i tu UWAGA jeszcze bardziej skraca żywotność EGR-a poprzez fakt, że zmniejsza ich przepływ do kolektora i spaliny mają w EGR większe ciśnienie i więcej sadzy przedostaje się na cewkę (elektromagnes) powodując jej szybsze zacieranie - takie jest zalecenie fiata.
Toteż zastanawiam się w chwili obecnej nad przetestowaniem tej owalnej blaszki z 3 otworami i montażu jej tuż przy wydechu .
a czy ktoś próbował patentu w 2.4 JTD 10v? Czy w tych motorach lepszym rozwiązaniem będzie zaślepienie całkowite zaworu EGR?