-
Żeby komputer załączył sprężarkę to musi być spełnione kilka warunków. Przede wszystkim ciśnienie w układzie musi być właściwe (presostat za to odpowiada), po drugie musi być oczywiście powyżej +5 stopni i jak się nie mylę to czujnik na skraplaczu nie może wykrywać oszronienia (np uszkodzony). Do tego wentylatory sprawne. W 166 chyba klima nie odpali jak nie działa I-szy bieg (ale nie jestem pewien).
ALe w 85% przypadków za nie działającą klimę odpowiada niewłaściwa ilość czynnika w układzie. W pozostałych przypadkach to usterki czujników, wentylatora i instalacji.
Zacznij od wizyty u klimiarza. Sprawdzenie czynnika. Potem sprawdź na krótko sprężarkę czy chłodzi (bezpośrednio na pięcie z aku do sprzęgło). Powinno polecieć zimno.
-
bylem u klimiarza... niestety kompletny brak czynnika ... żeby znów się nie okazało że by zmianie rozrządu coś spieprzyli i uszkodzili przewody od klimy i nic nie powiedzieli
-
To niech sprawdzi szczelność azotem. Jak nie ucieka to niech zostawi na tydzień (tylko odłącz kompresor). Zobaczysz czy ucieka. Szkoda od razu nabijać czynnikiem bo on teraz drogi jest :)
-
A ile kosztuje teraz r134a jeśli można wiedzieć? Pamiętam kilka lat temu 10zł za 100g? :D Czy coś mi się pomyliło....
-
To było dawno. Teraz ponoć koło 30zł a to cena samego czynnika.
-
W tamtym roku nabijałem i zapłaciłem 160 zł miałem w układzie 90 gram a weszło 610g
Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
-
Płaciłem tydzień temu. Minimalna cena po znajomości i po cichu to 300pln. Cena czynnika zwala z nóg, a będzie jeszcze drożej :(
-
zgadza się
zbiornik r134 w zeszłym roku to jakieś 690 pln
w tym roku ponad 1800 !
w sobotę nabijałem 156 bo pękł przewód - po SUPER rabatach 250 pln !!!
-
Podane przez Was ceny powalają:(
W Krk jak na razie spokojnie:D
https://www.groupon.pl/deals/moto-gabra-2-4#tips
-
Nie ciesz się. Ceny o jakich tu piszemy to raczej nie wyjątek tylko postępująca reguła. To co Ty podałeś to jakiś "grupon". Czyli po pierwsze nie regularna cena tylko jakaś promocja, po drugie skąd wiesz co będzie na miejscu? A to się okaże, że Twój samochód się nie kwalifikuje bo np "do pełna" oznacza 500g..... a masz 700g :)
Z ceny za 250g wynika że 100g kosztuje prawie 27zł. Czyli 700g w Twojej alfie 190zł. Przy czym to sam czynnik. Do tego musisz jeszcze dodać usługę, pewnie olej itd..... A jak temu panu skończy się czynnik po starych cenach (może gdzieś taki dorwał) to będzie tylko drożej :)