Jasna sprawa. Będę kontaktował się z ludźmi którzy mogą prowadzić tego typu badania w najbliższym czasie. Jakiś odzew jednak jest, więc teraz ma to sens.
Czyli badałeś świeży olej. Jaki? Wrzucisz wyniki?
Printable View
a jakie dane chciałbyś uzyskać w tych badaniach?
Wrzucałem, (Eni-Agip Eurosports 5W40) już pisałem tutaj na samym początku - wszystko jest w temacie "olej temat rzeka", są tam i wyniku Specola i o ile pamiętam Mequina (czy informacja że jest tym samym co LM). Także na forum 'bob is the oil guy' jest masa wyników z laboratorium Blackstone, i pewnie nie tylko tam. Dlatego sceptycznie patrzę na ten pomysł, bo wszystko już było po prostu, nie bez powodu o wyważaniu otwartych drzwi mówię.
A jaka jest jednostka na "pompowalnosc" ?
Wydaje mi się ze większość z tych parametrów jest w nocie technicznej oleju
Owszem, część olejów była badana.
Nie ciekawi Was jednak czy nie jest trochę jak z proszkami z Niemiec?
Czy to co na zachodzie, jest tym co sprzedaje się u nas? Oleje to przecież sama chemia.
Nie nurtowało Was nigdy, czy olej X sprzedawany w Niemczech w bańce 5L jest taki sam jak sprzedawany u nas w bańkach 4L? itd, itp..
- - - Updated - - -
Chodzi oczywiście o pompowalność w niskiej temperaturze (pumping viscosity).
Jednostka to mili-Pascal razy sekunda --> mPa s (w układzie SI), lub po prostu cP, w jakich najczęściej parametr ten się podaje (w układzie centymetr, gram, sekunda) - centyPauz - często używany w opisywaniu lepkości.
Dla zainteresowanych: tutaj jest wszystko opisane o cSt, cP i td.
http://www.kewengineering.co.uk/Auto..._explained.htm
W bardzo prostych słowach.
To jest lepkość oleju. Dynamiczna, absolutna i kinematyczna. Jedna z wielu cech charakteryzująca ciecze.
Na karcie charakterystyki oleju jest.
Proszki z Niemiec... masz na myśli te robione w Polsce i wysyłane do Niemiec które później kupujemy w sklepach z napisem " Chemia z zachodu"?
Pomysł na badania spoko. Dobra zabawa ale tak naprawdę chyba tylko dla siebie i zaspokojenia swojej ciekawości :)
ale pompowalnosc podana w karcie oleju czesto jest calkiem inna, widac to w analizach u ruskich