Tych odkręcanych? Trzeba było ze starych wziąć
Printable View
Tych odkręcanych? Trzeba było ze starych wziąć
Ze starych się nie wykręca. Ale spoko, temat ogarnięty ;)
Czym argumentujesz to żeby nie wykręcać ?
Tym, że świece które wymieniałem miały łebki nieodkręcające się.
o, nie spotkałem jeszcze takich :) Ale po problemie to gucio.
O świecach już wiem, a przewody, polecacie coś fajnego w dobrej cenie?
Ja mogę polecić NGK, te od 245 zł
Moja historia ze świecami zakupionymi w firmie FOTA nie skończyła się najlepiej. Świece OE092 i OE094 nie za bardzo spełniają swoją rolę w silniku Twin Spark 16V. Drgawki na wolnych obrotach, zamulenie podczas jazdy. Po włożeniu starych platynowych NGK sytuacja nie występuje.Reklamowałem produkty w firmie FOTA, ale w odpowiedzi otrzymałem że świece są sprawne.Chciałem wydruk z maszyny pomiarowej do świec, ale Pan z Foty powiedział, że sprawdzali je na stanowisku laboratoryjnym składającym się z:
Na takim zestawie każda świeca wykarze sprawność no chyba, że ma pękniętą porcelankę.o ciepłocie świec to już nie wspomnę.Na moje pytanie "co z ciśnieniem sprężania, które wpływa na przeskok iskry" otrzymałem odpowiedź:Cytat:
- zasilanie(zasilacz laboratoryjny 0-30V/0-20A)
- sterowanie(generator impulsów 15-200Hz/współczynnik wypełnienia 0-100%)
- moduł-cewka-kable zapłonowe(dedykowane do przedmiotowego pojazdu)
- masa
Przecież wszyscy znają zależność miedzy cisnieniem sprężania a odległością między elektrodami i można sobie swobodnie zwiększać odległość stymulując tym samym odpowiednie ciśnienie sprężania. :)Generalnie nie polecam świec Champion kupowanych w firmie FOTA. To chyba jakaś chińszczyzna. Dodatkowo dział reklamacji to jakieś bagno. Szkoda, że bateryjek nie podłaczali do świec żeby sprawdzić czy świeca skacze :)Cytat:
wpływ ciśnienia w komorze spalania na pracę świecy zapłonowej – oczywiście ma znaczenie na łatwość przeskoku iskry i dlatego właśnie badanie dokonywane jest w warunkach utrudnionego przeskoku iskry(np. zwiększona szczelina między elektrodami)
Kupiłem niedawno alfe. silnik chodzi dość nierówno i głosno. mysle, że problem jest w złym podłączeniu świec. prosze o pomoc:confused:
A na początek pytanie małe.... czy kable są podłączone według długości (od najdłuższego do najkrótszego), czyli od lewej do prawej :o ?