-
Ten typ tak ma :D Też tak mam, duży wpływ na to mają fluktuacje temperatury. W 90% przypadków zdarzyło mi się to podczas lekkich jesiennych i wiosennych przymrozków gdy na zewnątrz było wilgotno lub też podczas srogich mrozów w zimie. Zaskoczeniem był jeden raz na zimnym silniku podczas gorącej temperatury w lecie oraz dwa razy gdy autem jechałem, było rozgrzane, zgasiłem je i potem nie mogłem odpalić... Nigdy podczas jazdy Alfa nie odcięła mi benzyny. Włożyłem pastylkę jej chyba zeszłego lata, było lepiej ale problem itak pojawił się znikomą ilość razy. Też zastanawiałem się nad zupełnym usunięciem ale dam jej jeszcze szansę i przeczyszczę te wtyczkę od anteny.
Gramian, też jestem z Włocławka i jeżeli sam nic nie wskóram a w zimie Alfka będzie sprawiać problemy, jestem zainteresowany pełnym usunięciem immobilisera (tylko i wyłącznie, nie ma sensu naprawiać czegoś raz do roku za 400 zł ;) ). Podałbyś w razie czego namiary na tego magika? Może się pojawię u niego w okolicy świąt.
P.S. 9none, o jakich plikach mówisz?
-
Instrukcja Fiat CODE z seicento:
Procedura zapamiętywania kodów transponderów kluczyków Zapamiętywanie kodów transponderów kluczy- ków (N) wykonuje się: - w nowym samochodzie w procesie produk- cyjnym przed rozpoczęciem jego eksploatacji, - po wymianie centralki FIAT CODE, - w przypadku konieczności zapamiętania kodu nowych (dodatkowych) kluczyków. Aby zapamiętać kody kluczyków (N), należy: • włożyć kluczyk (M) do wyłącznika zapłonu i przekręcić go w położenie „MAR"; • po krótkim zaświeceniu się diody lampki kontrolnej FIAT CODE kluczyk (M) należy prze- kręcić do położenia „STOP", a następnie wyjąć go z wyłącznika zapłonu; • w czasie nie dłuższym niż 10 sekund włożyć jeden z kluczyków (N), którego kod chcemy za- pamiętać, do wyłącznika zapłonu i przekręcić go w położenie „MAR"; • po krótkim zaświeceniu się diody lampki kontrolnej FIAT CODE kluczyk (N) należy prze- kręcić w położenie „STOP" i wyjąć z wyłącznika zapłonu; powyższe dwie czynności należy po- wtórzyć dla następnych kluczyków; • po wykonaniu czynności dla wszystkich za- pamiętywanych kluczyków, należy ponownie włożyć do wyłącznika zapłonu kluczyk (M) i przekręcić go w położenie „MAR";
• po krótkim zaświeceniu się lampki FIAT CODE kluczyk (M) należy przekręcić w położe- nie „STOP" i wyjąć z wyłącznika zapłonu. Ostatnie włożenie i wyjęcie kluczyka (M) kończy procedurę zapamiętywania kodów kluczyków (N) w elektronicznej blokadzie silnika FIAT CODE. Przerwanie procedury zapamiętywania kodów kluczyków nastąpi wówczas, gdy kluczyk bor- dowy (M) zostanie włożony do wyłącznika za- płonu i przytrzymany w położeniu „STOP" dłu- żej niż 10 sekund. Zapamiętywanie kodu w elektronicznym urzą- dzeniu sterującym następuje samoczynnie po przekręceniu jednego z kluczyków (N) w poło- żenie „MAR" i przytrzymaniu go w tym położe- niu przez 3 sekundy. Zaświecenie diody lampki kontrolnej FIAT CO- DE podczas procedury zapamiętywania sygna- lizuje, że nie została ona wykonana prawidłowo i należy ją powtórzyć. Wykonanie wyżej opisanych czynności zapa- miętania kodów transponderów kluczyków gwarantuje, że centralka FIAT CODE oraz elek- troniczne urządzenie sterujące systemu wtry- skowo-zapłonowego mają zapamiętane kody kluczyków i tylko tymi kluczykami można bę- dzie uruchomić silnik. Każdy inny kluczyk dopa- sowany w zakresie mechanicznym (możliwość włożenia do wyłącznika zapłonu i przekręcenia w położenie „MAR" oraz „AW") nie spowoduje uruchomienia silnika. Po wymianie elektronicznego urządzenia steru- jącego systemu wtryskowo-zapłonowego po- nowne zapamiętywanie kodów kluczyków nie jest konieczne. Zapamiętanie kodów w elektro- nicznym urządzeniu sterującym systemu wtry- skowo-zapłonowego następuje samoczynnie po przekręceniu kluczyka wyłącznika zapłonu w położenie „MAR". Należy zwrócić uwagę, że wymiana elektronicz- nego urządzenia sterującego musi być koniecz- nie poprzedzona przeprowadzeniem kontroli, czy rzeczywiście wymienione urządzenie jest uszkodzone. Zamontowanie nowego elektro- nicznego urządzenia sterującego spowoduje, że przy pierwszej próbie uruchomienia silnika, tj. po przekręceniu kluczyka w położenie „MAR", nastąpi trwałe zapamiętanie kodu w no- wo zamontowanym urządzeniu. Jeżeli potem okaże się, że wymiana elektronicznego urzą- dzenia sterującego systemu wtryskowo-zapło- nowego jest niecelowa, urządzenie to zostanie bezpowrotnie zmarnowane. W normalnej eksploatacji samochodu, jeżeli kody transponderów zostały zapamiętane w systemie FIAT CODE, po włożeniu kluczyka i przekręceniu w położenie „MAR" zostaje roz- poznany przez system kod kluczyka i wówczas dioda lampki kontrolnej FIAT CODE krótkim bły- śnięciem potwierdzi fakt rozpoznania kodu klu- czyka, centralka włączy zablokowane funkcje sterowania silnikiem (wtrysk paliwa, zapłon) i silnik można będzie uruchomić po przekręce- niu kluczyka w położenie „AW". Jeżeli po włożeniu kluczyka i przekręceniu w położenie „MAR" dioda lampki kontrolnej FIAT CODE w zestawie wskaźników świeci się światłem ciągłym wraz z lampką kontrolną uszkodzenia systemu wtryskowo-zapłonowego, oznacza to, że kod kluczyka nie został rozpo- znany przez system FIAT CODE. W takim przy- padku należy obrócić kluczyk do położenia „STOP", ponownie przekręcić w położenie „MAR" i sprawdzić sygnalizację lampek w ze- stawie wskaźników. Jeśli lampki nie potwierdzą krótkim błyśnięciem rozpoznania kodów trans- ponderów kluczyka w systemie, należy wy- próbować inny kluczyk z kompletu dostarczo- nego z samochodem. Jeżeli kody kluczyków nie zostaną rozpoznane przez system, należy zwrócić się o pomoc do najbliższej autoryzowanej stacji obsługi. Sposób, w jaki należy uruchomić awaryjnie sa- mochód, aby dojechać do autoryzowanej stacji obsługi, zostanie opisany w dalszej części roz- działu. Może się zdarzyć, że w czasie jazdy przy pracu- jącym silniku dioda lampki kontrolnej FIAT CODE zaświeci się światłem ciągłym. Oznacza to, że system przeprowadza samodiagnozę spowodowaną np. spadkiem napięcia w insta- lacji elektrycznej. W takim przypadku należy za- trzymać samochód i przeprowadzić następują- cy test systemu FIAT CODE: - wyłączyć silnik przekręcając kluczyk w po- łożenie „STOP", - przekręcić ponownie kluczyk w położenie „MAR". Dioda lampki kontrolnej FIAT CODE powinna zaświecić się na ok. 1 s i zgasnąć. Świadczy to, że system FIAT CODE jest sprawny i można kontynuować jazdę. Jeżeli dioda lampki zaświeci się światłem cią- głym, należy przekręcić kluczyk w położenie „STOP" i przytrzymać go w tym położeniu nie krócej niż 30 s. Jeżeli po ponownym przekręceniu kluczyka w położenie „MAR" lampka świeci się nadal światłem ciągłym, należy zwrócić się do najbliż- szej autoryzowanej stacji obsługi. Może zaistnieć taka sytuacja, że dioda lampki kontrolnej FIAT CODE będzie świecić się świa- tłem pulsującym. Przypadek taki oznacza, że kody transponderów kluczyków nie zostały za- pamiętane. Jest to możliwe w samochodach nowych oraz w samochodach, w których wy- mieniono elementy systemu FIAT CODE. W ta-kim przypadku należy zwrócić się do autoryzo- wanej stacji obsługi lub przeprowadzić zapa- miętywanie kodów transponderów kluczyka w opisany wcześniej sposób.
Awaryjne uruchamianie silnika W przypadku nierozpoznania przez system ko- dów kluczyków, objawiającego się brakiem możliwości uruchomienia silnika przy równo- czesnym sygnalizowaniu tej sytuacji ciągłym świeceniem diody lampki kontrolnej FIAT CODE oraz lampki kontrolnej uszkodzenia systemu wtryskowo-zapłonowego, silnik można urucho- mić w następujący sposób: • z karty kodowej (1, rys. 1.11) odczytać pię- ciocyfrowy kod elektroniczny; wszystkie cyfry kodu należy zapamiętać lub kartę kodową poło- żyć w miejscu umożliwiającym odczyt; • włożyć kluczyk do wyłącznika zapłonu i obrócić go w położenie „MAR"; • wcisnąć do oporu pedał przyspieszenia i przytrzymać go w tym położeniu; po tej czyn- ności zaświeci się lampka kontrolna uszkodze- nia systemu wtryskowo-zapłonowego w zesta- wie wskaźników na ok. 8 s z jedną krótką prze- rwą ok.150 ms, a następnie zgaśnie; • po zgaśnięciu lampki zwolnić nacisk na pedał przyspieszenia; po zwolnieniu nacisku na pedał przyspieszenia nastąpi pulsacyjne świe- cenie lampki; należy wówczas policzyć liczbę błysków lampki; • gdy lampka wykona liczbę błysków równą pierwszej cyfrze odczytanej z karty kodowej, należy ponownie nacisnąć pedał przyspiesze- nia i przytrzymać go w tym położeniu; wówczas ponownie zaświeci się lampka kontrolna uszko- dzenia systemu wtryskowo-zapłonowego na ok. 4 s, a następnie zgaśnie; • po zgaśnięciu lampki zwolnić nacisk na pe- dał przyspieszenia; po zwolnieniu nacisku na pedał przyspieszenia nastąpi ponowne pulsa- cyjne świecenie lampki; należy policzyć liczbę błysków lampki; • gdy lampka wykona liczbę błysków równą drugiej cyfrze odczytanej z karty kodowej, nale- ży ponownie nacisnąć pedał przyspieszenia i przytrzymać go w tym położeniu; • następnie należy powtórzyć procedurę za- świecenia na ok. 4 s i gaśnięcia lampki kontrol- nej uszkodzenia systemu wtryskowo-zapłono- wego, zwalniania pedału przyspieszenia, odli- czania liczby błysków lampki dla trzeciej, czwar- tej i piątej cyfry odczytanej z karty kodowej; • po odliczeniu liczby błysków dla ostatniej piątej cyfry należy ponownie wcisnąć pedał przyspieszenia do oporu i przytrzymać go w tym położeniu; po tej czynności lampka kon- trolna uszkodzenia systemu wtryskowo-zapło- nowego zaświeci się po raz ostatni na 4 s i zga- śnie; • po tym ostatnim zgaśnięciu należy zwolnić nacisk na pedał przyspieszenia; • po ostatnim zwolnieniu pedału przyspiesze- nia lampka kontrolna uszkodzenia systemu wtryskowo-zapłonowego w zestawie wskaźni- ków będzie emitowała przez 4 s szybkie błyski, co stanowi potwierdzenie, że procedura przy- gotowania systemu FIAT CODE do awaryjnego uruchomienia silnika została wykonana prawi- dłowo; • po czterosekundowych błyskach lampki i jej zgaśnięciu należy przekręcić kluczyk z położe- nia „MAR" w położenie „AW", co spowoduje uruchomienie silnika. Opisane czynności awaryjnego uruchamiania silnika należy wykonać dokładnie według po- wyższego opisu. Jeżeli popełnimy jakikolwiek błąd lub niedo- kładność w realizacji procedury, lampka kon- trolna uszkodzenia systemu wtryskowo-zapło- nowego po skończeniu procedury, tj. po ostat- nim zwolnieniu pedału przyspieszenia, będzie świeciła się światłem ciągłym. Będzie to świad- czyło, że procedura przygotowania do awaryj- nego uruchomienia silnika wykonana została błędnie lub niedokładnie i należy ją powtórzyć. Aby powtórzyć procedurę, należy kluczyk wy- łącznika zapłonu przekręcić w położenie „STOP" i powtórzyć dokładnie wszystkie opisa- ne czynności. Na rysunku 1.14 przedstawiono na wykresie opisaną procedurę awaryjnego uruchamiania silnika dla kodu 21473.
-
Żem się naczytał i nic nie rozumiem. Nie mam karty kodowej. Teraz za każdym razem muszę się nakręcic by code zniknęło. A kluczyk w pozycję stop nie da rady przekręcić
-
Stop to pozycja do wyjęcia, WG instrukcji: -1 PARK postojówki, blokada kierownicy, silnik wyłączony, 0 STOP to samo co poprzednio bez postojówek (pozycja wyjśćiowa), +1 MAR tzw zapłon= aktywacja systemów, +2 AVV Rozrusznik. Z tego co kojaże to w AF ( auto fiat) bardzo ważna jest Karda kodowa....ASO lub magik (wiem o kilku we Wrocławiu) co zmienią kod i zaprogramują. A co do odczytu ciężko może być.
-
No masz racje mi chodziło o pozycje park :D
-
aby dac na park to wciskasz to czarne przy stacyjce i wtedy krecisz na park.
-
Dziękuję.
W mojej 156 trochę inaczej to wyglądało, no z tyłu, ale pomogło przeczyszczenie styków. Póki co, code nie zapala. Zapalała czasem, ale wystarczyło poruszać przewodami i gasiła.