Brawo Carlos.
Printable View
1.2 puretech dobrze zastąpi 1.4 T-jet, natomiast fajnie jakby były hybryda plug-in 225KM/ 300KM jak w PSA. Szczególnie ta druga w wersji 4x4 byłaby dobra. Do kompletu brakuje słabszej wersji hybrydy plug-in z 1.2, benzyny 1.6 turbo ale nie hybrydy i elektryka. Na szczycie można by dodać 2.0 w wersji elektrycznym kompresorem 330KM jak w Maserati i najlepiej 4x4, ale 2.0 raczej nierealne. Ewentualnie jakaś hybryda 400KM na szczycie oferty.
Trzeba korzystać z dostępnych platform w ramach grupy i zapewnić większy wybór kupującym. Obecny wybór to tylko Giulia (tylko sedan) i Stelvio. Dealer nie utrzyma salonu na bazie 2 modeli. Miejmy nadzieję, że ostrzejsze/ mocniejsze wersje zostaną w ofercie AR i aby nie zaorali podupadającej marki. Zmiana oferty tylko na 1.2/ 1.6 jak w PSA też nie ma świetlanej przyszłości.
1.2 Puretech to 3 cylindry. Dziękuję, postoję.
Premium Audi A3 i kosmiczne silniki:
benzyna 1.0 3 cylindry 110KM
benzyna 1.5 4 cylindry 150KM
diesel 2.0 115KM
diesel 2.0 150KM
1.2/1.6 z PSA wygląda tu nawet lepiej, pytanie co diesel, ale pewnie zostanie tylko 1.5. Dla mnie idealna wersja 1.6 jako hybryda plug-in, choć na trasy jak ktoś potrzebuje to słabo. Skoro Audi jakimś cudem się sprzedaje z tymi "kosmicznymi" silnikami to i te z PSA mogą być. Ewentualnie nowe 1.3 4 cylindry z FCA, ale czy będą chcieli dostosowywać platformę PSA do innego silnika? Moim zdaniem nowa Giulietta koniecznie z włoskim design, czyli ładne auto i na gotowej platformie PSA powinno być OK. Relatywnie niskie koszty wdrożenia, a daje nadzieję na zbudowanie większego wyboru aut AR razem z Tonale i mniejszym SUV segment B. Jeszcze nowe MiTo jako klon 208 aby nie było drogo wdrożyć i jest co do salonu wstawić/ sprzedawać. Mocne auta nadal pozostają Giulia/ Stelvio, choć sporo kosztują.
No ale jednak jakaś wersja >200 KM by musiała być, bo trochę wstyd.
Teraz wszyscy producenci idą w downsaizing (mała pojemność duża moc) tylko na ile to wystarczy:)
Moja żona ma 208 z 2016 roku z tym silnikiem i hydrokinetycznym automatem Aisin. Bazowo 110km (na hamowni wyszło 115km), po remapie 152km. Przy masie 1050kg jeździ to co najmniej zadowalająco i nie jednego potrafi zaskoczyć dynamiką. Kultura pracy jak na 3-cylindrowca bardzo przyzwoita. Do mieszczuchów bardzo przyzwoity napęd.
No mają w PSA 1.6 plug-in nawet 300KM 4x4 a najlepiej jakby na szczycie dodali 2.0 takie jak w Maserati z kompresorem 330KM, przy czym to drugie raczej nierealne. W tych "przeciekach" chyba max 225KM hybryda plug-in czyli tylko ośka.
Ten downsizing wydaje się być nie do uniknięcia (nie jestem tego fanem), ale tak jest prawie u wszystkich a przynajmniej większości producentów. Z drugiej strony nadal mam 1.4 Multiair i mimo małego silniczka daje radę. Jak turbo nie dmucha to jak stare 1.4 wolnossące, ale jak zaczyna turbo dmuchać to całkiem fajnie jeździ.