Mariusz, świetny wybór.
Ja będę śmigał drugi sezon na Ultragripach, w tamtym roku spisywały się rewelacyjnie.
Printable View
Mariusz, świetny wybór.
Ja będę śmigał drugi sezon na Ultragripach, w tamtym roku spisywały się rewelacyjnie.
Jesli nie jezdzisz w lecie rajdowo, nie palisz gum, jesli w zimie nie jezdzisz po Alpach albo nie masz domu w górach, kup najlepsze modele opon całorocznych. Polecam szczegółowe analizy wartosci tych opon oraz ich testy w nowym Poradniku Auto Świata.
Oszczędzisz 200 złotych rocznie na przekładki oraz (jesli nie masz zimowych albo letnich) co najmniej 1000 złotych na zakupie.
Najlepsze opony całoroczne są tak samo dobre w lecie jak letnie i tak samo dobre w zimie jak zimowe.
No chyba, ze palisz gumy albo masz dom na wysokosci 1000 m npm w górach.
Mój znajomy jezdził i przy ilosci sniegu ostatniej zimy to "jeździ" było okresleniem bardzo na wyrost.. :)
Czy my jezdzimy maluchami, którym wydatek 1200zł podwaja wartość pojazdu ? Jest wiele wazniejszych aspektów takiej decyzji niz koszty.. z BEZPIECZEŃSTWEM na czele.. :) Pokaż jakieś porównanie takiej całorocznej opony do letniej i zimowej gdzie wypada ona równie dobrze.. :)
Co jest do wszystkiego to jest do dupy.
Tyle w temacie wspaniałych opon całorocznych.
a ja z innej beczki kurde nie 156 a 33 p4
fabrycznie zimowe 185/60/14
fabrycznie letnie 195/50/15
warunki drogowe w jakich ja muszę śmigać to zaspy po maskę często nawet nie odśnieżane często, tras długich nie robię max trasa to 100km łącznię raz w tygodniu reszta to miasto i zimowe bezdroża
co powiecie na jakieś oponki z możliwością wpięcia kolca i naprzyklad coś w rozmiarze 175 albo i 165
Całoroczne mają sens tylko w mieście i w samochodach miejskich (np. w Fabii 1,2 60KM działkowca :) ). Jak ktoś wyjeżdża poza miasto to nie ma w przypadku opon kompromisu.
Alfy to samochody usportowione więc rozsądny kierowca kupi opony o najlepszych parametrach.
Podział na opony zimowe i letnie nie jest wymysłem producentów opon. Dla nich to 3x więcej badań i kosztów. Muszą mieć najlepsze opony letnie, zimowe i całoroczne. Moim zdaniem jest to potrzeba rynku, pogoni za osiągami i bezpieczeństwem.
Odsyłam was do testów w Poradniku Auto Świata po prostu, poczytajcie, przeanalizujcie itd. Naprawde szczegółowe i kompleksowe testy, ktore wiele mówią.
Co do opon jeszcze: kiedys w ogole nie bylo tematu zmiany opon. Teraz to kolejny wielki biznes: w Poradniku dowiecie sie na przyklad dlaczego nie reklamuje sie opon calorocznych.
---------- Post dodany o godzinie 21:16 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 21:13 ----------
To jest wymysł producentów i związane z tym podwojone zyski. Nie wiesz co piszesz, bo nie ogarniasz skali: te 3x wiecej badań i kosztów to są sumy, ktore zwracają sie po jednym sezonie sprzedaży.
Potrzeba rynku to jest również, oczywiscie, ale nie ona była pierwotna. Niektórzy uwazają, że teraz są mocne samochody, to i opony muszą byc lepsze, ale to półprawda. Porównajcie sobie moce i wagi samochodów z lat 60 i 70 oraz te obecne, wiele wam to powie.
---------- Post dodany o godzinie 21:17 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 21:16 ----------
To juz bzdura piramidalna po prostu. nawet nie weim, jak to skomentować?
Odsyłam Cie do testów ADAC, a nie poradników gosposi.. ;)
Dla mnie wykladnikiem sa testy ADACa - uwazam, ze zespol ten jest kompetentny. W rozmiarze 15cali opony GY Vector 4Season maja lepszy wynik niz zimowe Firestone Firehawk 2, Vredestein snowtrack 3, Maloya davos czy Yokohama w.drive, a otzrymaly te samo noty co kleber krisalp i semperit, ktore sa typowymi zimowkami. Opony caloroczne GY Vector 4 Season ustepuja nieznacznie na sniegu, przewyzszaja osiagami na suchej nawierzchni.
A co do koncernow to faktem jest, ze gdy pojawil sie kryzys oponiarski parenascie lat temu, opony zimowe rozwiazaly problem $ - oczywiscie ze w przypadku samochodow ktore poruszaja sie na oponach letnich klasy UHP, wymiana jest niezbedna i to nie gdy spadnie snieg ale temperatura schodzi ponizej 10C. Gdy ktos jednak przemieszcza sie w aglomeracjach i korzysta, ze sredniej polki oponiarskiej - bardzo dobra opona caloroczna zastepuje 2 komplety srednich opon letnich i zimowych.