Cytat:
Napisał Maciek-156
To jest chore, człowieku albo kup przepływomierz dedykowany do twojego silnika albo sobie najzwyczajniej odpuść alfę. Po przerobieniu wtyczki nie będziesz miał pomiaru temperatury...
Sorki może nie jasno opisałem, albo po prostu nie zrozumiałeś.
W aucie z przepływką nr 0 280 217 111 pomiar temperatury realizowany jest poprzez dodatkowy czujnik temperatury zamontowany na kanale powietrza. Wynika z tego, że wykorzystam tylko 4 piny z przepływki 0 280 218 019 (a jest ich 5 - jeden to pomiar temperatury powietrza). Napięcie zasilana jest dokładnie takie samo dla obu przepływek. Wystarczy, że odpowiedź układu dla ilości przepływającego powietrza jest taka sama dla obu przrepływek i to wystarczy.
Czytałem gdzieś na forum BMW, koleś zamienił w podobny sposób przepływkę "klapkową" właśnie na przepływkę z pomiarem termicznym.
Maciek-156 nie możesz obrażać wszystkich, którzy sami lubią coś zrobić w alfie stwierdzeniem, że jest to chore lub odpuść sobie Alfę. W ASO bardzo często są partacze nastawieni na wyciąganie kasy od klienta.
Zawsze próbuję sam coś naprawić zanim sytuacja zmusi mnie do korzystania z serwisu. Najbardziej bawił mnie przypadek kiedy w Renault-19 naprawiłem czujnik położenia przepustnicy wymieniając mikroprzełącznik za 2zł - a proponowano mi zakup nowego czujnika położenia przepustnicy za 250zł - Bosch. Pozdrawiam.