Nie trzeba zapisu w AC
Są przepisy dopuszczające pojazd do Ruchu Lądowego (Homologacja)
Nie trzeba zapisu w AC
Są przepisy dopuszczające pojazd do Ruchu Lądowego (Homologacja)
I tutaj mylisz się kolego, z racji tego że AC jest ubezpieczeniem dobrowolnym i ubezpieczyciel może sobie zapisać w ogólnych warunkach ubezpieczenia co mu się podoba (inaczej jest z OC, które kierowane jest ustawą), nawet to że samochód nie musi mieć żadnej homologacji. W większości AC nie ma zapisu o konieczności posiadania homologacji, trzeba jedynie na żądanie przedstawić dokument do puszczenia do ruchu.
...a czy mogą mnie ukarać niewypłaceniem odszkodowania, przez to.. że diagnosta czegoś się niedopatrzył ? ..przeca ja nie mam obowiązku i w wielu przypadkach możliwości weryfikacji co tam poprzedni właściciele auta modyfikowali w aucie.
Zejdzmy na ziemię.. cały świat jeździ z hidami.. :)
Przynaję że kiedyś zastanawiałem sie nad tym tematem i wpadła mi w ręce jakaś gazetka typu AŚ cos koło kwiecień-maj 2009 i gdzie pisali o odmowie wypłaty odszkodowania na podstawie tego że auto jest niesprawne technicznie. Coś jeszcze było jakims regresie ubezpieczeniowym którego mozna dochodzić.Ale kij z tym.
Historyjka z marca zeszłego roku. Drobna kolizja której sprawca zeznał że został oślepiony przez światła drugiego auta (ksenony to były wprawdze HID-y w odbłyśnikowych ale z gładkim szkłem-meganka a zeznanie to ściema) ale pan władza zainteresował się tematem i zapisał to i owo w protokole. Uznano obustronna winę także kierowcy meganki. Dowód zabrano, po demontażu płatna wizyta na diagnostyce (nie przez uszkodzenia po kolizji) tylko właśnie światła. Zniżki poszły bo panowie się nie dogadali. Ale kumpel nic się nie nauczył i założył je ponownie.
Wolna wola-chcecie ryzykujcie.
Ile osób faktycznie to zakłada bo źle widzi w nocy i z H7 nie dają rady a ile dla podniesienia "walorów wizualnych" auta i tego że 15 lat temu kojarzyło się z luksusem to inny temat.
M@T
AC dotyczy poruszania się po drogach publicznych czyli (musi i) bierze pod uwagę homologację ! (czyli dopuszczenie pojazdu do ruchu po drogach publicznych)
Może inaczej:
W AC zgłaszana jest szkoda, gdy teoretycznie my jesteśmy sprawcą lub w ogóle nie ma sprawcy (uciekł, wypadliśmy ze śliskiej drogi na drzewo itp.). Żeby uchylić się od wypłaty odszkodowania ubezpieczyciel musi mieć powód. Powodem nie będą nieoryginalne xenony, bo nikt nie zezna że sam się nimi oślepił, nie spowodują też wypadnięcia z drogi. Innym przypadkiem jest, gdy ktoś zezna, że go oślepiliśmy i wjechał w nas. Z OC prawdopodobnie będzie problem, bo jest kierowane z ustawy, podobnie jak przypadek opisany powyżej, natomiast AC wypłaci odszkodowanie, bo potraktuje założenie HID-ów jako błąd kierowcy równający się ze złamaniem przepisu drogowego. Co innego, gdy ktoś ma HID-y i nie ma wbitego przeglądu technicznego, wtedy ubezpieczyciel jak najbardziej ma prawo odmówić, nawet bez HID-ow by nie wypłacili.
Koszt w ASO czujnika to okołóo 65 złotych + uszczelka za około 5 złotych. Po zamontowaniu wszystko pieknie działa :)
Poniżej zdjęcie wtyczki pod pompkę do spryskiwaczy reflektorów montowanej do 2008 roku. Od 2008 zmieniła się pompka i wtyczka.
Załącznik 21933
Dołożyłem czujnik poziomu płynu spryskiwaczy w dwóch alfach 2006 -2007 roku i wszystko śmiga.
Dokładał ktoś spryskiwacze reflektorów i podpinał je? Mam cały zestaw, tzn. 6 dysz, przewody i drugą pompkę. Czy poza bezpiecznikiem i brakującym przekaźnikiem trzeba jeszcze coś aktywować w BC?