Założyłem 205/45 R16, felgi czarny speedline 16" i ocierają mi na hopkach tylne kółka o zewnętrzny rant, o co chodzi? przecież jest to felga i oponka jak w oryginale. Sprężyny do wymiany?
Printable View
Założyłem 205/45 R16, felgi czarny speedline 16" i ocierają mi na hopkach tylne kółka o zewnętrzny rant, o co chodzi? przecież jest to felga i oponka jak w oryginale. Sprężyny do wymiany?
moze masz złe et...brak dystansów? 205/45 przy 16" to tak samo jak 15" na 55/205, toakie miałem i było ok wszystko, obstawiałbym na złe et...
Ja mialem 225/55/16 i nieocieralo przy feldze 7,5 cala
Ale to bylo w 156Sw
Tomi zobacz czy nie masz zalozonych dystansow. Ja dzis odkrylem ze mam, a jezdze na stalowkach
156 ma zupełnie inny rozmiar kół
Felgi i opony do 155 w/g instrukcji:
175/65 R14, 185/60 R14, 195/60 R14 (felgi 6Jx14)
195/55 R15, 205/50 R15 (felgi 61/2Jx15)
205/45 R16 (felgi 7Jx16)
To są wszystkie konfiguracje zalecane przez fabrykę. o ET nie ma ani słowa, czyli pewnie tak jak w serii: 49,5 mm.
Jakby co to mogę wrzucić fotkę instrukcji
Jest to felga o szerokości 7 cali, ET 30 taka sama jak u kolegi menoy, pozwolę sobie przytoczyć wątek: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz..._1_8ts_8v.html
Dystansu oczywiście nie mam.
No to nie powinny obcierać
Tomi, skoczyłem jeszcze raz sprawdzić wymiary u siebie (ciągle zapominam :P). Moje mają 7,5" i ET36 (swoją drogą okazało się, że mam felgi MiM a nie Speedline :D) - czyli od środka 12mm więcej miejsca, a zewnętrzna krawędź powinna być identycznie jak Twoja. Przez pewien czas jeździłem jednak z 5mm dystansami, także mi wtedy kola wystawały bardziej niż Tobie. Zawias też mam na padnięciu, także nie rozumiem czemu u Ciebie miałyby ocierać??
Jedyne co mi przychodzi to głowy to inne sprężyny - nie mam 100% czy u mnie są fabryczne, a może też wersja Formula miała twardsze sprężyny? Wówczas Twoja 155 może dobijać głębiej niż u mnie i ocierać... ale wątpię w taki wariant.
Dzięki wielkie za sprawdzenie.
Faktycznie z parametrów Twoich felg wynika że jest tak samo, ale jednak przyciera.
Ostatecznie będę musiał zaklepać ranty i podszlifować co wystaje, bo z felgami się nie rozstanę, a brakuje niewiele :)
Co do felg, to są identyczne jak Speedline, chyba nie da się odróżnić.