w jaki sposob sprawdzales ten czujnik? pokazal sie jakis blad w FES ? dym ustal po jego wyczyszczeniu ?
Printable View
tez jestem ciekaw bo juz nie mam pomyslow i nosze sie z zamiarem czyszczenia turbawki (akt desperacji) wyciecia kata...(brak innych pomyslow i koncepcji) sprawdzenie wtryskow w jakims serwisie bosha ( nie zaszkodzi ,ale to nie tanie ) zamowilbym ten czujnik bo jesli Ty sobie poradziles z kopceniem w ten sposob (a mamy takie same motory) to chyba nie zostaje mi nic innego na ta chwile? Gdzie kupowales i za ile ,mozesz podac jakies namiary ?
Żaden błąd nie pokazał się w FES. Błąd prawdopodobnie pokaże się jak całkowicie będzie uszkodzony czujnik. Wymieniłem na nowy. Kosztuje ok 200 zł. Czyszczenie w moim przypadku nic nie dało.
jeśli cięgno od sterowania łopatkami chodzi to nie masz co czyścic turbo.
A przepływomierz masz sprawny?
Nie powiem ci na 100 proc co to może byc, zresztą nikt Ci nie powie, ale zawsze trzeba zaczynac od najmniejszych i najmniej kosztownych rzeczy. Wycięcie kata.... puknij się w czoło :) Jak masz niedaleko to jedź do kolegi Cinka. Dobrze by było jakbyś znalazł taką samą alfę sprawną gdzieś niedaleko i podmienił ten czujnik.
W moim przypadku to była jego wina. Kupowac w ciemno to ryzyko.
Mialem mozliwosc dostania nowego czujnika cisnienia dolad. i podmienilem ze swoim...odpalilem, wyjechalem z parkingu na duza prosta i przegonilem belle, myslac ze przedmucha to co zostalo i nie bedzie dymic, 2-ka but maly bak, 3 but do czerwonego caly czas dymi 4 do podlogi ,ale prosta nie byla za dluga wiec 160km/h i co ? MCSF tryb awaryjny ,na starym czujniku nie mialem tak nigdy bo MCSF pojawial sie na 5-6 biegu przy 190-180 km/h wiec to nie byl czujnik ,moglem oddac wiec nie poplynalem na kase...
Więc masz pewnie nieszczelność na dolocie. Może rurka między turbo a IC lub między IC a kolektorem?
A może masz pękniętą obudowę filtra powietrza?
kurcze zdejme cala obudowe i zobacze ,byc moze...wiem ze kiedys mechanik ukrecil jedna srube od dekielka obudowy przy wymianie przeplywki i rozwiercil ja, skrecajac na wylot obudowe z deklem ,ale mowil mi ze tutaj nie bedzie nieszczelnosci bo skrecil to mocno a po drugie i tak nieszczelnosc w tym miejscu nie mialaby nic do kopcenia, mozliwe ze mnie wkrecil i sprawdze ta obudowe dokladnie
Jeśli nie czyściłeś jeszcze intercoolera to polecam taką operację. Czasami bywa zasyfiony i przytkany.
Najlepiej wlać z 1L benzyny ekstrakcyjnej i dobrze nim potelepać i wylać cały syf.
Wyczyść wszystkie rury od IC i posprawdzaj pod kątem nieszczelności.
Poskręcaj do kupy i daj znać.
cooler kupilem nowy ,a ostatnio rozebralem caly dolot i dalem skrecane opaski wszedzie ,rury tez mam nowe...dolna i gorna. Gdyby byla nieszczelnosc to kopcilby caly czas tak samo ,a on kopci jak dluzej pojezdze po miescie ,jak go przegonie to dymienie jest prawie niezauwazalne ,ale jednak cos tam czarnego za zderzakiem sie klębi...czy mam racje ?
Mialem mozliwosc podmiany czujnika na nowy z intercarsu i tak zrobilem ,wyjechalem za miasto depnalem mocniej 2ka - 3ka - 4ka but i nagle MCSF ,przeladowanie...na starym czujniku nic takiego sie nie dzieje, owszem wlacza sie tryb awaryjny ale przy predkosciach 190-180 ,ale nigdy przy butowaniu na 4ce...bledy to P0238 i P1236 ,dym jak byl tak jest...
No to jak nic turbo do ogarnięcia bo z tego co pamiętam to kolega już całą resztę sprawdził lub wymienił.