nie wiem czy napiszę jakąś nowość ale programem alfaobd udało mi się połączyć samemu ze skrzynią czego nie udało się w serwisie:) pozdrawiam serwis fiata
Printable View
nie wiem czy napiszę jakąś nowość ale programem alfaobd udało mi się połączyć samemu ze skrzynią czego nie udało się w serwisie:) pozdrawiam serwis fiata
Z moją skrzynią mechanicy ASO również nie potrafili się połączyć. AlfaOBD odczytał kody błędów.
Potwierdzam alfaobd łączy się ze skrzynią asin aw55-50sn w 166 FL 2003r 2.4 20V
tak czasami świeci mi się kontrolka światłem ciągłym a na kompie wyskakuje bład p1711 to jest błąd czujnika temperatury ale skrzynia działa ok. to się dzieje od czasu do czasu jak wpadne w jakąś dziure ale nawet jak się świeci to skrzynia nie wchodzi w tryb awaryjny
Witam! Uzupełnię temat gdyż nie ma za wiele informacji na temat tego konkretnego modelu 166. Jestem po wymianie komputera sterującego skrzyni biegów w 166 FL 2004 2.4JTD 20V Sportronic skrzynia Aisin AW55-50. Koszt wymiany komputera to 3800zł (ASO) po negocjacjach! Potwierdzam problemy a właściwie brak możliwości połączenia ze skrzynią w ASO (Śląsk) mimo naprawdę szczerych chęci panów z serwisu. Ze skrzynią można się połączyć programem FiatECUScan ale w pełnej wersji, przy pomocy kabla vag kkl obd2 (ten niebieski z allegro) z przełącznikiem ustawionym na 1/9. Jest opcja odczytania i skasowania błędów sporo testów i opcja adaptacji skrzyni. Chciałem też sprostować nie prawdziwą informację pojawiająca się kilkukrotnie w innych postach o nie występowaniu już problemu cieknącej nagrzewnicy w modelu FL od 2004r że jest niby zainstalowana przegroda chroniąca, może i jest ale nic nie daje, podczas poszukiwań samochodu do zakupu stwierdziłem tą przypadłość w 3 samochodach FL 2004-2005, dalej kapie z nagrzewnicy i to dokładnie na komputer skrzyni i poduszki. Tak więc przed wymianą komputera zrobiłem wymianę nagrzewnicy. Dlatego przy praktycznym braku możliwości dostania używanego komputera (3 miesiące poszukiwań- pewnie teraz już jest na allegro :)) warto zrobić kontrolę i sprawdzać zapobiegawczo czy jest wszystko suche pod nagrzewnicą.
Kupiłem ją sprowadzoną z Włoch już bez komputera, tu stwierdziłem że cieknie nagrzewnica (wartość od 80zł :)). Przez zimę szukałem komputera na allegro i wykonałem z kilkadziesiąt tel do ludzi sprowadzających części wszyscy rozkładali ręce że ciężko dostać komputer do tego modelu i jak jeden wszyscy powtarzali że to Bosch a okazała się że tak jak skrzynia to AISIN, ta informacja na pewno ułatwiła by poszukiwania. W końcu zamówiłem w serwisie, 3 dni i był. Cena niestety mocno nad szarpnęła budżet zakupu na dzień dobry a wiadomo ile jest do zrobienia przy nowo zakupionym samochodzie (rozrząd, klocki a to ksenony mrugają itp). Pół biedy jak skrzynia będzie ok, na razie ją obserwuje, czekam na olej po wymianie zrobię adaptację i zobaczymy co będzie ale na razie nie jestem w 100% przekonany o jej pełnej sprawności, czyli może mnie czekać droga kolegi prezesa-tk :).
Moim skromnym zdaniem prezes-tk zapłacił za wszystko co możliwe i niemożliwe w tej skrzyni. Błąd p0741 (tryb awaryjny) pojawia sie kiedy olej straci swoje właściwosci. Dokładnie wskazuje na różnicę prędkości obrotowej wejścia i wyjścia. Oczywiście może to być wyjechany wałek ale także fałszujący czujnik lub niewłaściwy olej, ne spełniający normy JWS3309.
W sprawie przeciekania Alfy po FL już pisałem, najczęstszą przyczyną jest zamulony odpływ z podszybia. Objawia się zawsze przy dużym deszczu, odpływ nie nadąża. Łatwo to sprawdzimy, wystarczy wyjąć filtr pyłkowy, jeśli na dole jest mokry to znaczy, że odpływ zatkany. Wycieki z nagrzewnicy muszą powodować ubytki płynu... Sterownik skrzyni miałem zalany kilkakrotnie, założyłem nawet nad nim specjalną osłonę, jednak po wyczyszczeniu, działa dalej dobrze. Zeby znaleźć odpływ podszybia nie trzeba nic demontować, należy głęboko sięgnąć ręką od strony komory silnika w środku szerokości samochodu i namacać mniej więcej pod filtrem pyłkowym, podłużny gumowy profil. Należy go mocno nacisnąć i wcisnąć do środka. Najczęściej znajdziecie tam liście lub drobne śmieci, które właśnie blokują odpływ. W mojej Alfie męczyłem się z tym prawie dwa lata, ciągłe suszenie dywaników, zalana instalacja i zaparowane szyby... Zleciłem nawet powtórne wklejenie szyby przedniej, ale pomogło dopiero znalezienie tego odpływu.:)
Jezeli mozna, prosze o kontakt- mam tą idiotyczna skrzynie aissina. sterownik zalany z nagrzewnicy- mam inny uzywany sterownik kupiony na giełdzie. jest roznica w symbolach, ale wiadomo ,ze te numery sa zmieniane przez producenta ,zeby utrudnic potem ludziom nieautoryzowane podmianki i taki wlasnie handel.
Ale jeżeli sterownik jest zdjęty z takiego samego modelu - czyli 2.4 JTD 20V i ta sama skrzynia: AISIN55-50, to nie wyobrażam sobie, że wprowadzono do niego zmiany co pół roku.
Wnioskuje, że japończycy robią z nas po prostu idiotów. Numerkami wprowadzają w błąd ludzi.
Jak sprawdzić, gdzie sprawdzić, czy komputer pasuje do mojego auta? Czy ktoś zweryfikuje numerki na nalepce AISINA?
MOJ NUMERTEL: 518107081, robertlula77@gmail.com
Czytaj więcej: http://www.forum.alfaholicy.org/166/...#ixzz1uAxlXdLx
Oczywiscie zartobliwie komentuje problem z ciagłymi zmianami symboli i numerow czesci zamiennych, ale fakt pozostaje faktem, ze silnik nie ulegal w latach 2005-2007 zmianom ,skrzynia Aissin 55-50 rowniez{ oprocz jakiejs pierdoły z odpowietrzeniem} ale sterownik z innego samochodu ma juz kaszane w numeracji.