No też mi się tak wydawało. Dziwne to odpięcie MAF i gaśnięcie silnika. :| Przy okazji: skąd komputer wie ile powietrza dostaje jak jest walnięty MAF? W FES są dwie pozycje: "desired" czyli ile powinno być i rzeczywista. Skąd program to bierze?
Printable View
No też mi się tak wydawało. Dziwne to odpięcie MAF i gaśnięcie silnika. :| Przy okazji: skąd komputer wie ile powietrza dostaje jak jest walnięty MAF? W FES są dwie pozycje: "desired" czyli ile powinno być i rzeczywista. Skąd program to bierze?
W benzynowych silnikach ilośc paliwa wtryskiwanego dobierana jest do ilości dostarczonego powietrza (w dieslach odwrotnie) - jeśli odłączony jest przepływomierz to ECU wylicza ilość zasysanego powiuetrza z kąta otwarcia przepustnicy
Maćku moje auto po odpieciu przepływki gaśnie a bez niej nie zapala
Cubus00 - a jak tam Twoje działania? - miałeś robić jeszcze raz reset i sprawdzić, co się dzieje po odpięciu czujnika Halla - czy wtedy ECU zapali marchewkę.
Dzisiaj sorry bo nie wypaliło, takie korki, że z pracy ponad 2h jechałem, jeszcze żona mi atrakcję zafundowała po powrocie z pracy w postaci drugiego samochodu zatopionego w błocie po osie... :( Ale AlfaDiag już przygotowany do działania, jutro zawalczymy z resetem.
PS. O MAF pytałem w kontekście mojego samochodu z uwaloną przepływką, bo ciekawy byłem, skoro przepływka nie daje napięcia to skąd komputer wie ile jest powietrza pobieranego? :)
Na to pytanie odpowiedział już kolega Maciek-156, skąd ECU przyjmuje wartości zastępcze.
No, a ja cały czas czekam na odpięcie tego Halla przez kolegę Cubus00.
Może mało na temat ale przy zdrowych ts-ach, jts-ach po odłączeniu przepływki żadnych problemów z odpaleniem nie było, kaszlały, szalały, ale jechały (raczej znośnie), skąd te problemy?. Każdy palił.
No więc po AlfaDiagu wygląda to tak jak w załączniku. Jeszcze jak mi ktoś napisze co to FRA i TRA to wrzuce wykresy (może mam jakąś inną wersję AlfaDiaga, bo nie widzę nic takiego, albo taki lamus ze mnie :P), bo narobiliśmy wszystkie możliwe i nie będę zaśmiecał tutaj. Generalnie P0170 - lambda. Zrobiliśmy reset krokowca i param. adaptacyjnych, zobaczymy jak Cubus00 jutro do pracy pojedzie czy pomogło. W garażu po resecie i adaptacji na razie błąd P0170 nie wychodził, ale zobaczymy jak na dziurach wytrzęsie, czy się nie zmieni coś.