hehee, ja tez tak mam yoozef :) juz kupilem taka, nie chce mi sie ale twardo obiecuje sobie ze na wiosne naprawie :) trzeba zaczac od "przestrzelenia" maty miernikiem. Moze to przy przycisku albo w nim jest cos nie tak (to optymistyczna wersja).
Printable View
hehee, ja tez tak mam yoozef :) juz kupilem taka, nie chce mi sie ale twardo obiecuje sobie ze na wiosne naprawie :) trzeba zaczac od "przestrzelenia" maty miernikiem. Moze to przy przycisku albo w nim jest cos nie tak (to optymistyczna wersja).
Panowie , odgrzeje troche temat. Chce wymienic sobie siedziska na skorke (mam material w pelnej elektryce bez pamieci), duzo z tym zabawy, jak wyglada temat z pasami bezpieczenstwa.
Jeżeli skóry też są podgrzewane i wymieniasz z poduchami to jest chwila. Raz dwa się to wymienia. Gorzej jak nie masz grzania lub z jakiegoś innego powodu musisz zostawić swoją gąbkę a przełożyć tylko skórę. Wtedy dodatkowo poz zdjęciu poduch z obiciem musisz "odpikować" tapicerkę i "zapikować" na nowej gąbce. Tu już się trochę narobisz :) w tapicerkę są wszyte druty. W gąbkę też. I one razem są spięte stalowymi lub miedzianymi spinkami. Dlatego fotel ma takie fajne zagłębienia i kształty. Musisz odchylać po kawałku i kombinerkami wyłamywać te spinki. Potem przy montażu lepiej i szybciej użyć opasek zaciskowych (tych pasków do kabli). Generalnie robota nie trudna ale czasochłonna.
Mam wszystko(prucz pamieci) wlacznie z ogrzewaniem, a chcialbym wymienic wymienic wszystko fotele i kanape . A pasy bezpieczenstwa jak sa przymocowane?
Pasy sa przymocowane jedna sruba z tylu fotela pod tym plastikiem ( plastkic odgiac albo odkrecic ) . Sruba 17, bierzesz plaska 17stke i odkrecasz. Nic strasznego. Fotele w 166 wyjmuje sie w ciagu 30 minut, jak wiesz co robisz. Sam fotel przymocowany jest razem z prowadnica do podlogi 4 torxami 40. Jesli masz fotele jedzone elektrynie to pamietaj zaby nic nie odlaczac zanim nie odkrecisz foteli. Fotel trzeba przesunac do przodu i do tylu na maxa zeby go odkrecic.
Przy wyjmowaniu foteli z auta nalezy uwazac zeby prowadnicami nie prosywac sobie tapicerki! Tak, niestety mi sie zdarzylo. Fotele sa dosc duze i ciezkie.
Super. A jak sprawa wyglada z tylna kanapa?
Z tylnia kanapa jest jeszcze mniej roboty. Najpierw odkrecasz oparcie, dwie sruby mniej wiecej tak okolo 1/3 odleglosci od p
brzegu oparcia, miedzy kanapa a oparciem, odegnij troche kanape i je zobaczysz. Jak zdejmiesz oparcie to pozniej tylko ciagniesz kanape do siebie i do gory, ona siedzi na zaczepach takich, czasem trzeba uzyc troche sily. Na forum byl gdzies poradnik ze zdjeciami, poszukaj w dziale zrob to sam.
Generalnie nic trudnego, powodzenia:)
Postanowiłem mojemu pięknemu i prawie nowemu autu (ledwie 20-letnia Lancia Kappa :)) zafundować skórzane fotele
wybór padł na siedzenia z Alfy 166 ze względu na łatwość montażu (ta sama podłoga)
Ale mam problem z elektryką, fotele są z pamięcią , regulacją itd
Czym ktoś z Was mógłby mi podpowiedzieć która wtyczka od czego i oczywiście podłączenie poszczególnych kabli ?
Na zdjęciu jest fotel kierowcy, ma jedną wtyczkę więcej niż fotel pasażera (kierowca ma dwie białe wtyczki pasażer tylko jedną)
Myślę że ta czarna prostokątna wtyczka na 2 kable to będzie grzanie, ma grubsze przewody
Jedna z tych białych pasuje mi do instalacji , prawdopodobnie czujnik "czy ktoś siedzi" :)
Reszta to magia, proszę o pomoc
Załącznik 243505
Mała wtyczka na dwa kable to czujnik zapięcia pasów. Biała duża to podgrzewanie. Czarna z grubymi kablami to zasilanie foteli.