-
Witam !
A więc problem głośnej pracy silnika został rozwiązany.
Koło zamachowe było pęknięte dookoła otworów na śruby.
Kupiłem nowe koło w serwisie, mechanicy mo je założyli, przy okazji wyciągniętego silnika zostały wymienione 2 yszczelniacze wału korbowego(jeden mały wargowy) oraz jeden z taką metalową blaszką.
Wymieniłem płyn chłodniczy, Filtr powietrza, olej, filtr 2 świece żarowei generalnie jest ok.
Autko normalnie odpala chodzi ciuchutko, nie ma żadnych stuków czy niepokojących dźwięków.
Mam natomiast 2 inne problemy.
Po odpaleniu auta zapaliła się poduszka pasażera i nie chce zgasnąć;)
No i błąd numer 2 bość poważny....skrzynia wchodzi w tryb awaryjny. Na desce pojawia się czerwona kontrolka(tak jakby pół auta dokładnie tylna część samochodu z otwartym bagażnikiem i jakiś bagnet od tego odstający) skrzynia przechodzi w tryb awaryjny i jest tylko wsteczny i 4 bieg. Po wyłączeniu i włączeniu samochodzu wszysctko wraca do normy.
Biegi przełączają się ładnie i płynnie(skrzynia remontoweana 5 tys. km temu)
Nie mam niestety programu który odczyta takie błędy.
Czy jakieś dodatkowe sugestie na temat moich obu problemów ?
Za wszystkie podpowiedzi z góry dziękuję.
Pozdrawiam Michał.
-
Z poduszkami bez komputera się nie obejdzie, z tego co wiem nawet jak znajdziesz usterkę to błąd sam nie zgaśnie, trzeba wykasować.
Ze standardowych usterek to może być:
- błąd maty obecności pasażera (jeśli jest w tym modelu),
- gdzieś na kostkach nie łączy (najlepiej wywalić kostki i przelutować na stałe połączenia)
- przetarły się przewody przy poduszce w kierownicy
Możesz zainwestować w kabelek na usb do diagnostyki auta, przydaje się co jakiś czas.
-
Poduszki nie muszą mieć błędu w stanie "present". Może fachury rozłączyły i podłączyły jakiś obwód, to wystarczy, żeby kontrolka się zaświeciła i nie zgasła. Generalnie bez kompa się nie obejdzie.
-
jak wyjezdzali z motorownią to zdejmowali zderzak....czy tam są jakieś czyjniki od poduszek ?
-
A może nagrzewnica cieknie?
Jest dokładnie nad centralkami poduszek i skrzyni.
-
co do poduszek to to u mnie sie okazało, że przy wymianie żarówek w liczniku to taśma od poduch się uszkodziła i miałem te same kontrolki.. posprawdzaj
-
konrado00` a przy wyjmowaniu silnika też się to mogło uszkodzić ? OMFG...
-
Byłem wczoraj w ASO.
Błędu poduszki nie da się wykasować.
Jest uszkodzony gdzieś kabel, ale w nosie już z tym bo to nie problem...
Problemem natomiast jest moja skrzynia. Przechodzi w tryb awaryjny i mam tylko 2 oraz 4 bieg no i oczywiście wsteczny ;)
Serwisowy komp nie widział mojej skrzyni biegów...trochę dziwna sprawa. Skrzynia mechanicznie działą bez zarzutów...więc to pewnie problem jakiejś elektroniki ?
-
Miałem kiedyś podobny problem w Omedze z automatem. Przy każdym kickdownie, czasem i bez tego skrzynia wchodziła w tryb awaryjny. Podjechałem do fachowców od skrzyń to stwierdzili, że skrzynia do remontu.. Ale tak na wszelki wypadek skoczyłem do warsztatu kolegi na kompa i wyskoczyły 2 błędy, od przepływki i potencjometru otwarcia przepustnicy. Silnik chodził dobrze, więc zdjąłem wtyczki od tych dwóch czujników, psiknąłem kontaktem i spiąłem z powrotem. Po tym zabiegu błędy na tych czujnikach nie wyskakiwały, ku mojemu zdziwieniu problem błędu skrzyni też ustąpił i przez kolejne 3 lata ani razu nie wystąpił.
Także proponuje sprawdzić czy nie masz luźnej jakiejś wtyczki, szczególnie w okolicy skrzyni. Była odkręcana od silnika więc coś się mogło poluzować, dostać się jakiś syf między styki itd.
-
No właśnie...przepływka.....wydawało mi się, że to może być banalne i bez sensu, ale sprawdze to jutro...