Witam.Sprzelił mi pasek rozrządu w Alfie 147 z 2006 rok 1.6 105Km.Z jakiego muszę szukać modelu alfy i silnika głowicy żeby pasowała.Proszę o pomoc bo mam już mętlik w głowie;/
Printable View
Witam.Sprzelił mi pasek rozrządu w Alfie 147 z 2006 rok 1.6 105Km.Z jakiego muszę szukać modelu alfy i silnika głowicy żeby pasowała.Proszę o pomoc bo mam już mętlik w głowie;/
Nie wiem w czym masz problem, 105km silnik występował tylko w 147.
Ostatnie pytanie czy może być głowica od alfy 147 105PS sprzed liftu?
Witam wszystkich :)
Nieco odgrzebię temat ale dosyć mało w internecie jest na temat różnic pomiędzy cf2 a cf3.
Posiadam Alfę GT, 1.8 CF3. Mam problem z wysprzęglikiem, skrzynią i wariatorem faz. Mogę kupić cały silnik CF2 wraz ze skrzynią i chciałbym zapytać o ich kompatybilność w kwestiach:
Po pierwsze czy mogę przełożyć całą głowicę z CF2 i dać do CF3, stosując jedynie cieńszą uszczelkę? (gdzieś mi bierze olej a głowica jest ponoć po renowacji więc kwestię uszczelniaczy zaworowych miałbym z głowy gdybym przełożył całą)
Po drugie czy wysprzęglik jest w CF2 centralny i czy mogę całość przełożyć do swojej Alfy?
Byłbym wdzięczny za rzeczową poradę.
Pozdrawiam
Różnica nie jest w głowicy a w bloku. To on jest inny w CF2. Skoro masz problem z Twoją skrzynią to po co chcesz sam wysprzęglik zmieniać? I dlaczego nie chcesz wymienić silnika wraz ze skrzynią?
Chcę wymieniać to samemu a wymiana samego nieszczelnego wysprzęglika wydaje mi się nieco mniej problematyczna.
Drugą skrzynię chcę mieć 'w razie czego' bo moja, choć ma mankament ze wstecznym biegiem to póki co działa znośnie.
Silnik który planuję kupić jest po jakimś nieudanym remoncie, gość wszystko powymieniał ale jednak źle poskładał korbowód z tłokami i coś stuka. Jednakże głowica ma nowe zawory i uszczelniacze, zregenerowany wariator i jest ponoć dobrze złożona, dlatego chciałbym ją w całości przełożyć, dać pod nią nową uszczelkę i cały rozrząd.
Taki off-topic czy różnice pomiedzy 1.4/1.6/1.8/2.0 w pokrywach zaworów są jakieś ? Chodzi mi czy jesli pokrywa pochodzi z 2.0 TS to podejdzie do 1.6 TS czy może być problemo ?
A wał z 1.6 do 2.0 ? podejdzie?