-
na początek lepiej sprawdzić kable czy prąd dochodzi, jeśli tak to albo wymiana na nowy zamek najlepiej nowy bo używki padają bardzo szybko(sprawdzone) albo kupić siłownik uniwersalny za 10zl i mieć święty spokój na lata tym bardziej że u kolegi zamek mechanicznie działa (kwestia ile masz kasy na naprawę bo rozpiętość cenowa między częściami od 10zl do 250 zl za nowy zamek + wymiana)
-
Kolego a jak podłączyć ten uniwersalny do centralki? Pewnie musi być master nie, bo slave mam w domu ale on ma tylko 2 kable. Może ktoś ma taki siłownik. Czy jest opcja narazie odłączyć ten zamek aby inne się zamykały bo jeździć się nie da latam jak głupi i zamykam ręcznie.
-
Ja u siebie( drzwi z przodu) mam założony siłownik master ale aktualnie pracuje jako slave jak się ociepli to będę kombinował z podłączenie wszystkich kabli a aktualnie zamyka/otwiera z pilota nie można tego zrobić przekręcając kluczyk w zamku
-
Ale to masz pewnei w lewych drzwiach tam gdzie jest kluczyk. Tak myślę to moge w prawe drzwi podłączyć tego slave. Wtedy będzie zamykało wszystkie z lewych drzwi i z pilota i tyle nie? Tylko jak wpiąć ten siłownik uniwesalny w instalacje kolego?
-
2 załącznik(i)
Załącznik 124530Załącznik 124531Kluczykiem możesz zamykać drzwi do kierowcy i pasażera, ale faktycznie u ciebie można założyć silownik slave od pasażera i będzie działać. Teraz nie pamiętam ale jak znajdę zdjęcia to wstawię na forum co i jak(tylko muszę poszukać zdjęć )
Do silownika slave wykorzystujesz kabel żółto- czarny i zielono szary a na drugim zdjęciu masz jak wygląda silownik po montażu (tu akurat drzwi lewe ale z prawym przodem jest plug&play)
-
Ja nie mam od pasażera zamka mam 2002r. tylko od kierowcy. Rozumiem, że muszę odszukać te dwa kable do nowego siłownika przeciąć je przy zamku a reszta zostaje po staremu. Dzieki temu będzie ten nie oryginalny zamykał te drzwi a reszta po staremu. Tylko jakie to dwa kolory kabla przy zamku przeciąć i spiąć z nowym siłownikiem. Kolego rano te drzwi pruje będę baardzo wdzięczny jak mi wskażesz które dwa kable spiąć z tym siłownikiem. Rozumiem. że jest tam widoczny kawałek cięgna aby podkręcić pręt od nowego siłownika.
-
Faktycznie tniesz 2 kable później lutowanie , najgorsze wiercenie na silownik bo szkoda blachy ale cóż ( u mnie działa od 1,5 roku bez problemu tylko że ja profilaktycznie wymieniłem wszystkie siłowniki)
-
Dwie dziurki przeżyje. W zestawie mam takie blachy może jakoś je wcisnę? Jakieś podpowiedzi? Rozumiem, że org. zamka nie ruszam jest miejsce na nowy siłownik? Jak namierzyłeś, które kable podpiąć?
-
Kable namierzyłem miernikiem podczas zalączania zamka z pilota, tych blach nie ma jak zmieścić z reszta jest bardzo ciasno, zobacz na drugie zdjecie które wrzuciłem bo w sumie tylko tak da sie założyć siłownik żeby działał dobrze z oryginalnym prętem
-
Kolego teraz dopiero dopatrzyłem się zdjęć:) Czyli mam wypiać z org. siłownika wtyczkę odcić kable żółto czarny i zielono szary podpiąć je do mojego slava. Potem wtyczkę z powrotem wpiąć w oryginalny siłownik. I spiąć je cięgnem. rozumiem, że ten oryginalny drut do grzybka wychodzi z oryginalnego sterownika którego nie ruszam fizycznie bo jest za razem zamkiem mechanicznym tak?