Sebsob, nie siedzę w temacie, a zastanawiam się nad montażem CB, powiedz co właściwie jest takiego specjalnego w tym Twoim Harrym ?
Printable View
Sebsob, nie siedzę w temacie, a zastanawiam się nad montażem CB, powiedz co właściwie jest takiego specjalnego w tym Twoim Harrym ?
Starej daty elektronika podparta poprawnie działającymi (czyt. skutecznymi) filtrami, do tego fajnie działający ASC i mały rozmiar całości przez co łatwo umieścić radio w aucie (czego nie można powiedzieć np. o nieodżałowanym Alanie 28, które jest w moim mniemaniu genialnym, starym radiem CB).
Miałem na przestrzeni ładnych kilku lat już wiele modeli CB w użyciu (m.in. osławiony Herbert, Alan 28, Jack, Uniden) ale Harry okazał się (w moim mniemaniu oczywiście) w użyciu samochodowym najlepszy.
W dzisiejszej sytuacji w eterze wcale nie potrzebujesz wielkich zasięgów (czyt. długiej, skutecznej anteny) - potrzebujesz za to radia/kpl. zestawu, który poradzi sobie z zakłóceniami pochodzącymi zarówno z auta jak i z eteru. A to już nie jest taka prosta/oczywista sprawa.
Jako ciekawostkę Ci powiem, że np. współczesny Harry III W OGÓLE nie poradził sobie u mnie w aucie - po jednym dniu "testów" oddałem go wracając z ulgą do jego starszego brata.
ja mam podstawowego Inteka i anteną Presidenta i zestaw ten w mojej opinii działa całkiem fajnie.
Troche odgrzeje kotleta, mianowicie mam takie pytanie; mam zamiar podpiąć radio na "stałe" i gdzie w takim przypadku najlepiej podpiąć zasilanie w 159?
U mnie radio między fotelem pasażera i podłokietnikiem.
Zasilanie wyciągnięte na tylny panel nawiewu, na dole.
Maskownica przykrywa i nie ma śladu.
A zasilanie masz w gniezdzie zapalniczki czy podpięte gdzieś na stałe?
Miałem Alana 199A był mały fajny i starczał. Zamienił sie ze mną szef i teraz mam Sunkera elite four. Wieeeeeelki kombajn z wszystkimi możliwymi regulacjami. Piękna jakość dźwięku, tylko antene muszę zmienić na coś lepszego niż patyk długości lewarka.
Ja zrobiłem sobie dodatkowe dwa gniazda podpinając się pod zapalniczkę. Natomiast gniazda znajdują się przed pasażerem z boku konsoli. Nie są przykręcane, dzięki czemu jeśli z nich nie korzystam, są niewidoczne.
Pozdrawiam.
- Rafał
A ma ktoś radio podłączone bezpośrednio do akumlatora? Jest gdzieś w ścianie grodziowej miejsce którędy można przeprowadzić kable z kabiny? Oglądałem na szybko i widze że jest strasznie szczelnie...