Czy ktos pomoze jeszcze z moim problemem ? Przy zmianie kierunków nawiewów wyskakuje błąd... Musze zgasic auto i wtedy moge zmieniac od nowa i teraz idzie zimna i juz jest to denerwujące...
Czy ktos pomoze jeszcze z moim problemem ? Przy zmianie kierunków nawiewów wyskakuje błąd... Musze zgasic auto i wtedy moge zmieniac od nowa i teraz idzie zimna i juz jest to denerwujące...
Witaj.
Pracuję w serwisie Fiata i postanowiłem kupić sobie Alfę 166.Gdy wracałem nią do domu na ICS wyskoczył podobny komunikat.Przyłożyłem się do tego i poczytałem w instrukcjach.Otóż komunikat ten może wywołać wiele różnych elementów.
W moim przypadku nie włączał sie wentylator nawiewu.Gdy podpiąłem Examiner i wymazałem błąd,lub gdy przeprowadziłem diagnozą aktywną wszystko hulało jak należy,do momentu wyjazdu z warsztatu.Po długim procesie poszukiwać,kontroli bezpieczników i przekaźników okazało się, że (+) nie dociera w ogóle do wentylatora.Poprowadziłem więc od bezpiecznika dodatkowy przewód i zaczęło "dmuchać".Kolejną rzeczą był siłownik przepustnicy na obudowie wentylatora ,po prostu obracał się dookoła ,zamiast pracować na odcinku 45 stopni.Po wymianie napełniłem układ czynnikiem i teraz problem zniknął.Oczywiście przyczyn może być więcej.Najczęściej zalewane są przekaźniki z prawej strony pod nogami pasażera.Kolejną wada jest umieszczenie wentylatora nawiewu.Na podszybiu z takim układem elektronicznym ,gdzie dostaje się spora ilość zanieczyszczeń i wilgoci...
Jeśli będziesz miał problem pisz śmiało.Postaram się pomóc.
Witam !
Mam podobny problem, mam na mysli ten komunikat, ale u mnie wystepuje on tylko i wylacznie wtedy gdy ics jest wlaczony przy zgaszonym samochodzie, nastepnie odpalam samochod i pojawia sie wlasnie ten komunikat. Czy moze ma ktos jakies pomysly ?
Z gory dzieki za pomoc
Witam. Drodzy koledzy, właśnie świeżo przerobiłem temat. Pieknego wieczoru gdy temperatura spadła do +4 stopni wyłączył mi się wentylator i pokazał komunikat. Wszystkie ustawienia nawiewu na ICS mogłem zmieniać, ale nie wiało. ( po przekręcenia kluczyka na zapłon wiało, po odpaleniu już nie.) Sprawdziłem bezpieczniki, przekaźniki, kostki itp - wszystko ok. Przekopałem forum. Nic nie pomagało. Pojechałem do ASO pod komputer - pokazało błąd sterownika klimatyzacji i czujnika zewnętrznego klimatyzacji. Sterownik wymieniłem. w garażu wszystko pięknie działało, wyjechałem na zewnątrz (0 stopni) po chwili przestało działać. Kolejny dzień tem. 8 stopni - wszystko wzorowo działało, po paru dniach złapał mały mórz i brak wentylacji w samochodzie. Zdesperowany pojechałem do ASO - tym razem innego niż poprzednio. ehhh - 4 dni bez samochodu, stwierdzili, że to wentylator, wymienili (870zł część), przy okazji znaleźli wyciek z rur od klimy w podszybiu, wymienili filtr klimy, odgrzybili i nabili klime. Przyjechałem po auto zadowolony.... Lecz niestety po wyjechaniu z hali i postaniu pare min na zewnątrz, znowu cyrk. Moje wkur****** sięgnęło zenitu. Za powyższe czynności z robocizną wydałem 2000zł. Ale Pan elektryk stwierdził, że to może powodować webasto (dołożony mam pilot sterowania w wnętrzu kabiny), pokazywał mi sztuczkę jak włączyć wentylator.... za 10 razem się udawało, ale poznał moją opinię o tym i kazałem mu odłączyć webasto. Efekt: wentylator działa elegancko Przyczyna usterki : webasto Koszt : 2000 zł + czeka mnie wizyta w serwisie webasto :)
ja mam podobny problme. Auto postało na mrozie i pojawił się komunikat. BEzpiecznik spalony na podszybiu (30A), a jak włożę nowy to po przekręceniu stacyjki odrazu się pali.wyjąłem wentylator i okazało się, że są zjarane dwa z czterech uzwojeń silnika.NA allegro jest gościu co to naprawia za 240zł... czyli wychodzi ze usterka standardowa.
Filtr wymień, 50 zł i problem znika. Od zapchanego filtra bezpiecznik też się przepala (ten na podszybiu)
- - - Updated - - -
Filtr wymień, 50 zł i problem znika. Od zapchanego filtra bezpiecznik też się przepala (ten na podszybiu)
Dzisiaj w czasie jazdy wyłączyło się ogrzewanie i pokazał napis ..." air conditioner coś tam, coś tam "... Dojechałem spokojnie do domu ( jakieś 1500m ) przekonany, że to bezpiecznik na podszybiu. Niestety okazało się, że bezpiecznik jest dobry ale nie ma napięcia na przewodach dochodzących do bezpiecznika. Podczas sprawdzania bezpieczników pod kierownicą okazało się, że wszystkie są dobre a pod nr 19 ( drugi z prawej w ostatnim rzędzie - wg instrukcji od centralki klimatyzacji ) też nie ma napięcia. Reset ( odłączenie aku ) też nic nie dał. Czy zjarał mi się jakiś bezpiecznik i gdzie on jest, czy też padło coś innego ? Pomocy !!! Na dworze mróz a ja mam w sobotę pilny wyjazd do Wrocławia.
Sprawdź bezpieczniki zgodnie ze schematem z poniższego załącznika :
Dzięki kolego ale ten schemat niewiele mi pomoże. Bezpieczniki na podszybiu sprawdziłem wszystkie. Są ok. Gdzie jeszcze mogę zajrzeć ?
Podepnę się, bo też mam już tak od miesiąca