:d:d:d
Printable View
Temat był wałkowany w innym wątku, tam mocno zaangażowany było Tomek, jakoś tam chyba nawet rozmawiał z producentem, wówczas pisał, że cena powinna oscylować w okolicy 200 - 250 $, bo prawdę powiedziawszy ponad dwa tysi, to drobna przesada ;)
OT, prawdę powiedziawszy tez śmieszą mnie te dopiski: "wysłano z ....", tak jakby to miało jakiekolwiek znaczenie :)
Bo firmy pośredniczące zrobią sobie odpowiedni narzut i voila ;)
Chińczycy strasznie się ociągają z produkcją tego cuda. NA każde pytanie o termin, kiedy będzie można kupić ów nawigator, odpowiedź jest jedna - inżynierowie są w trakcie prac. Termin ich zakończenia jest bardzo "precyzyjny" - w 2012 urządzenie powinno ujrzeć światło dzienne, ale tak naprawdę nikt niczego nie jest pewien. Dlatego jeśli ktoś czeka konkretnie na to urządzonko - to równie dobrze może ono nigdy nie zostać wyprodukowane.
Radzik, mnie to nie przeszkadza, a tak jak napisałem, śmieszy - wiem, że to funkcja domyślna ROM-u, ale przy konfiguracji telefonu można to wykasować, pod warunkiem że się chce ;) wiem coś o tym bo mam LEOna i tez czasami z niego piszę :)
- - - Updated - - -
Tomek, a może jakby wiedzieli, że jest spore, konkretne zapotrzebowanie, to by ich jakoś zmobilizowało? Z obydwu wątków wynika, że kilka osób, w tym ja, chętnie miałoby to cudo u siebie, oczywiście znając cenę i konkretne parametry, w tym to, czy będzie sterowane z kierownicy.
Wiesz - dla nich pewnie konkretne zapotrzebowanie to jest 1000 sztuk conajmniej. Ja tyle nie odbiorę ;))
Ale mogę Ci podać prostsze i chyba najtańsze rozwiązanie na fajną navi.
Załącznik 62489Załącznik 62490
To jest GoClever NavioCar 702. Występuje w dwóch wersjach: 702PL oraz 702EU, różnica to zainstalowane na karcie mapy nawigacyjne (PL ma tylko Polskę). Cena - PL ok. 760 PLN, EU ok 900 PLN.
Urządzenie ma ekran 800x480 pikseli, dotykowy (a więc o niebo lepszej jakości niż fabryczna NAVI Alfy), nie ma odtwarzacza CD (wszystko odtwarzasz z USB - są 2 wejścia), ma możliwość podłączenia zewnętrznego sygnału audio/video, ma możliwość podłączenia kamery cofania, fabrycznie wyposażone jest w tuner TV analogowej oraz obsługę telefonów przez Bluetooth. Obsługuje także iPoda. Całe menu masz po polsku. Można podstawiać dowolne tła, można zmieniać soft od nawigacji (bez rozblokowywania urządzenia). Z
estaw głośnomówiący działa naprawdę fajnie. Z instalacją urządzenia problemów większych nie ma - wchodzi w fabryczną ramkę od radia, trzeba tylko usunąć stalową "poprzeczkę". Serwis - bezproblemowy na terenie całej Europy. Jeśli ktoś nie musi mieć odtwarzacza CD w aucie - to na ten moment jest to najtańsze urządzenie typu multimedialnego, jakie możesz sobie zainstalować w 159 i jakie jest w miarę sensowne, pod kątem otrzymanego efektu i wydanych na to pieniędzy.
Wlasnie dzis sie zawiodlem bo kupilem w niedziele fure i dzis podekscytowany wsadzam CD z mp3 i 1 piosenke odtworzylo, blackberry nie moglem sparowac tylko chcialo karte a wtedy mozna tylko wstukac numer zamiast urzyc kontaktow. A jak sluchac muzyki z CD kiedy sie uzywa nawigacji?!
W instrukcji jest podane ze powinienem miec gniazdo USB w schowku, ale nie mam. Moze ktos poradzic jak USB moge podlaczyc?
Tomek, mam parę pytań w kwestii tego sprzętu:
1. Jaki tam jest system operacyjny?
2. Jakie są mapy?
3. Jaka jest możliwość aktualizacji map?
4. Jaka nawigacja?
5. Czy da się odtwarzać DivX?
6. Czy da się to sterować z kierownicy?
7. Czy wersja PL od EU różni się tylko mapami, tzn. czy kupując PL (jest o 180 zł tańsza), wystarczy dograć EU (pod warunkiem, że istnieje taka możliwość).
1. Win CE 6.0
2. Oryginalne GoClever, całkiem nawet fajne. Można wgrać na kartę AutoMapę i wtedy masz AutoMapę
3. Nie wiem jak z oryginałami, AutoMapę ściągniesz zawsze z netu
4. j.w.
5. Tak, z pendrive. Brak jak na razie w obecnym sofcie możliwości wyświetlania napisów, które się znajdują w osobnym pliku tekstowym
6. Nie
7. Tylko mapami.
Dzisiaj dostałem od Chińczyków potwierdzenie, że mają już gotowy dedykowany sprzęt do 159-ki:
http://hualingan.en.made-in-china.co...VD-Player.html
Urządzenie obsługuje fabryczną sieć CAN, jest wyposażone w tuner DVB-T (TV cyfrowa) i będzie pasowało w fabryczną ramkę po radio Alfa 159.
Cena powinna się zamknąć po całej operacji przesyłki tego do PL w kwocie 2200 PLN.