dobra chłopaki :-) trochę tych alf już widziałem trochę wahaczy wymieniłem razem z moim ASOmechaniorem mamy fioła na punkcie 166 i trochę on tego w życiu też naprawił ... dałem wam radę co z nią zrobicie wasza sprawa ja już się nauczyłem żeby nie dyskutować tyle że jak czytam że tuleja metalowo gumowa która jest zwulkanizowana z wahaczem działa jak łożysko to nie wiem czy płakać czy śmiać się gdyby tak było to tarcie gumy o aluminium powodowałoby niesamowity pisk i hałas ... a zadaniem tych tulei jest właśnie wytłumienie wibracji i drgań po za tym napisałem też wyraźnie że przecięcie gumy osłonowej sworznia następuje przy maksymalnym dobiciu na dziurze kiedy owa osłona zostaje zmiażdżona przez ściśnięcie obudowy wahacza i podstawy mocowania zwrotnicy. Dlatego właśnie jest to WADA KONSTRUKCYJNA w wolnej chwili przy następnej wizycie w ASO albo u jasia nakręcę film i wrzucę jak pracuje górny wahacz gdzie jest jak to nazywacie łożyskowany i jaki jest zakres jego pracy wahania góra dół i jak zmienia się w tych maksymalnych wychyleniach kąt sworznia względem obudowy i mocowania