Pablo na belce to jest regulacja technologiczna i wykonywana jest w czasie montażu pojazdu. koła "rozjadą" się jak powstanie luz na tulejach wahacza! jedyna rada to nowe tuleje.
Printable View
Pablo na belce to jest regulacja technologiczna i wykonywana jest w czasie montażu pojazdu. koła "rozjadą" się jak powstanie luz na tulejach wahacza! jedyna rada to nowe tuleje.
Tak jest , potwierdzam nie ma żadnej regulacji, ja wymieniłem tuleje w dolnych wahaczach i ze stanu takiego : /---\ zrobiło się tak |---| , potem konieczne ustawienie zbieżności i malina.
Witam wszystkich 20 minut temu wróciłem z diagnostyki zawieszenia, szarpali, trzęśli i wykryli pewnie nieprawidłowości.
Auto w chwii obecnej jeśli chodzi o tylne zawieszenie na zakretach z nierownościami zachowuje sie jak wspomniany wiele razy w tym temacie rybi odbyt, koła stoją w ten sposób /--\ diagnosta stwierdził że do wymiany sa: tuleja dolna zwrotnicy, dwie tuleje wahacza dolnego oraz gumy stablizatora i tył powinien wrócic do normy.
Nie wiem natomiast jak jest w tymi tulejami w belce gość mówił że nie widzial nic niepokojacego ale być może nie wiedział o co mi chodzi, a i ja sam nie wiem czy sprawdzi sie tą belke dokładnie na szarpakach w związku z tym zastanawiam sie czy takich nie zakupić i przy okazji na wszelki wypadek nie wymienić, znalazłem takie:
http://moto.allegro.pl/item522881145...wieszenie.html
Zestawy naprawcze wahaczy dolnych są po 195 zł, ale nie wiem jakie kupić gumy do stabiliztora, może macie coś godngo polecenia ???
Łączniki stabilizatora niby dobre ale profilaktycznie można wymienić 59 zł sztuka orginału wiec tu problemu nie ma.
Kolejne pytanie dotyczy przodu gdyż na tulejach wahaczy przednich (tych przykręconych do podłużnicy) zauważyłem dosyc zacne zmiękczenie gumy, stuków nie ma ale dośc solidnie sie uginają na boki. Tych tuleji raczej na allegro nie widze są same wahacze, orginalne po prawie 500 zł wolał bym coś tańszego, możecie mi polecic jakieś godne zaufania zmienniki które będa służyć wiecej niż 3 tyś km ??
Ja kupiłem zestaw naprawczy do tylnych wahaczy za 205 zł na allegro i na razie ok.
Do przodu są także komplety wahaczy chyba za około 300 zł na stronę więc to najtańsza możliwa opcja ale nie testowałem jeszcze ale na wiosnę na pewno mnie to czeka.
witam ja tez mam problem z tylnim zawieszeniem. strasznie mi lata tyl na boki i to juz przy małych wybojach lub uskokach.tuleje stabilizatora juz wymienilem ale to nic niedalo, z tego co wyczytalem w tym temacie i z tego co zauwazylem dzisiaj na podnosniku a kola mam tak /--\ to tuleje zwrotnicy i tuleje wachacza dolnego mam do wymiany. ciekawe ja to wymienie czy sie skonczy moj problem
Jasiu486 wymieniaj tuleje wahów tylnych dolnych a sie zdziwisz jak nagle z kół takich /---\ zrobi się tak |---| , tylko pamiętaj potem obowiązkowo zbieżnośc !!!!
ok ale wymienie juz wszystkie czyli 6 tulei bo z dnia na dzien jest coraz gorzej
Co sądzicie o wahaczach przednich dolnych firmy VEMA ??? zaproponowano mi takie za 350 zł/szt. to dobra firma ??? na allegro są też febi bilstein po 199 zł/szt. ale akurat to wydje mi sie za mało :|
Jakieś dwa tygodnie temu wpadłem w dziursko i sobie jeżdziłem dalej bez problemu.Wczoraj stałem za moją bellą i zobaczyłem iż lewe tylne koło mam lekko pochylone /---| i teraz wyszła wpadka w dziurę :( Mam nadzieję iż portfela mi nie wyczyści,że okażą się tylko tuleje.
Gdzie mogę kupić dobre tuleje wahaczy?
i jeszcze jedna sprawa,czy tuleje można samemu wymienić czy raczej potrzebne są jakieś specjalne narzędzia ?