-
Witam wszystkich :) ...jakieś 3 miesiące temu kupiłem Alfe 146 1.4 TS 99r i "wywaliło" mi dziurę w obudowie skrzyni biegów :/ słyszałem już, że są dwa rodzaje skrzyń i różnią sie chyba półośkami (bodajże grubością ale nie jestem pewien) i u mnie są te grubsze. Wie ktoś czy w Lublinie i okolicach można taką skrzynie dostać (najlepiej używaną), może ktoś z Was koledzy ma taką skrzynie?
-
A w jakim stanie była Twoja skrzynia??? Do momentu awarii wszystko działało dobrze???
-
No właśnie nic nie wskazywało na to, że beda jakies problemy bella była zrywna a biegi wchodzily lekko. Jeździla nawet po awarii ale uciekł cały olej i mechanik powiedział, żeby poszukać nowej.
-
U mnie też jeździła po awarii ale tylko po parkingu się przejechałem w celu sprawdzenia żeby nic dalej nie uszkodzić. Mi też doradzali żeby kupić drugą używaną, ale jeśli Twoja była ok to ja bym raczej kupił zestaw naprawczy mechanizmu różnicowego i znalazł mechanika, który podejmie się tego wyzwania. Ja tak zrobiłem i śmigam dziś bez problemu, tylko mechanik nie dokładnie wykonał swoją robotę bo walczyłem później sam z uszczelnieniem skrzyni. Generalnie polecam naprawić skrzynię, którą masz. Tym bardziej, że mechanizmy różnicowe to stała bolączka tych skrzyń i jak kupisz używaną to za jakiś czas możesz mieć to samom a jak naprawisz swoją to przez parę długich lat powinien być spokój.