-
Więc i ja dorzucę coś od siebie. Alfa Romeo 1.9 JTD 115KM, 2002 r. 50% jazda po Krakowie, 50% trasa, ekspresówka i autostrada. Prędkości - raczej nie przekraczam dopuszczalnych przepisami, jestem gdzieś w pobliżu - oczywiście zależnie od warunków na drodze. Średnio wg kompa 7.2 l, przejeżdżam około 800km (raczej lekko ponad, czasem lekko poniżej). Lubię ostrzej przyspieszyć, jeżdżę dość dynamicznie, absolutnie nie ekonomicznie. Jeżdżąc po emerycku schodzę do 6-6,5 (wg dystrybutora). Czy da się niżej? Pewnie tak, bo po emerycku jeździłem jak dostałem w swoje łapy Alfę, a że pierwszy samochód, człowiek bez doświadczenia, to pewnie wiele błędów się popełniało.
-
Tak jak juz wczesniej mowilem, je jezeli chodzi o rozpoznawanie spalania porownywalem to z dawkami na rozgrzanym na postoju bo to jest czesciowa informacja prawdopodobnie o stanie wtryskow ....
-
Moja AR 147 1,9 jtd 8V średnio w trasie pali 5,6 l/100. Cztery osoby Szczecin-Zakopane w środku zimy. Prędkość max dopuszczalna. Sczecin gorzów tempomat spalanie 4,6 l/100 przy prędkości do 100 km.
W Szczecinie dochodzi spalanie do 7,5 l/100 przy dynamicznej jeździe.
-
a teraz powiedz czy to spalanie na komputerze, czy spalanie z dystrybutora?
-
Mi ostatnio wyszło pod dystrybutorem 7,5l / 100. Powiedzmy że pół na pół miasto i trasa, ale praktycznie cały czas przy sporych mrozach, więc myślę że jest ok. Może jakiejś ciężkiej nogi nie mam, ale na pewno nie jeżdżę w trybie emeryt ;)
Komp pokazuje optymistycznie w okolicach 6l / 100.
-
I ja dodam od siebie coś. U mnie 5,8 - 6,1 jazda po centrum krakowa i okolicach:) Alfa 147 , 1,9 140
-
tak jak mowilem takie spalanie jest mozliwe - jak to widze na dawkach na wolnych obrotach podejrzewam ze wszystkiemu winne sa wtryski
-
Jak to możliwe, że w mieście wam JTD-ki palą 6-7 litrów jak w instrukcji jest 8 ?
-
Ja na tą chwile mam 6.9l 10 km do pracy 50% miasto mam ciężką nogę
-
Moim skromnym zdaniem na spalanie ma wpływ garażowanie auta. Po prostu szybciej silnik łapie temperaturę przez co spalanie jest mniejsze. Stojąc pod chmurką niestety znacznie dłużej auto się nagrzewa szczególnie po mroźnej nocy.
Parkując pod blokiem mam przy 100% jazdy po mieście ~7,5 l wg dystrybutora (7,0 wg komputera).
W trasie poniżej 6 jest spokojnie do osiągnięcia.