-
na czarno to każdy klekot przydymi na wyższych obrotach nawet i zdrowy :P no chyba że jakoś tragicznie dymi to pasuje się tym zainteresować. skoro robisz 300km tygodniowo to wnioskuje że jednorazowo robisz krótkie dystanse, więc raz zrobiłbym dłuższą trasę jakieś 100km a następnie sprawdził bym jak wygląda stan płynów i sprawdzaj temperaturę podczas jazdy. Jeśli nadal po takiej jeździe bedzie dymić to według mnie jest problem.
-
czyściłem ostatnio egr i nie wydawał mi sie zbytnio zabrudzony, a jak zacząłem czyścić przepustnice to był tam jakiś mokry osad
-
Jeśli oleju dużo to turbina , jeśli płyn to najprawdopodobniej czapka do zdjęcia
-
Trochę się pogubiłem, poprzedni właściciel mówił że uszczelka do wymiany tak ?? A ty martwisz się białym czy czarnym dymem ??
-
Egr poza czyszczeniem trzeba jeszcze sprawdzić czy nie jest zapieczony zworzeń
-
a w jaki sposób sprawdzić czy nie jest zapieczony? martwię się ogólnie dymieniem bo wcześniej tak nie robił, a biały zmienia się w czarny jak więcej zwiększe obroty
-
A dwa sposoby najlepiej go wyjąć zdjąć zawór z elektromagnesu i organoleptycznie sprawdzić czy porusza się w całym zakresie. Drugi to fes, podłączasz kabel i sprawdzasz pod obciążeniem otwarcie zaworu.