U mnie kolektor był wymieniony jakieś 8 miesięcy temu więc odpada. Coraz bardziej podejrzewam DPF (szerzej o tym w temacie [JTDm] DPF czyli filtr cząstek stałych).
Printable View
U mnie kolektor był wymieniony jakieś 8 miesięcy temu więc odpada. Coraz bardziej podejrzewam DPF (szerzej o tym w temacie [JTDm] DPF czyli filtr cząstek stałych).
Przed zakupem auta (Vectra C ale silnik JTD 16V ;) ) goście co mi go sprzedawali wymienili kolektor ssący. Sprawa wygląda tak że po przekręceniu kluczyka pojawia się kontrolka oznaczająca błąd w elektronice silnika (ale jakiś nieistotny, lub zapamiętany bo po odpaleniu gaśnie i wszystko jest ok). Jedyne co zauważam to pewien spadek mocy w zakresie 3000 - 4000 obr/min. co nie oznacza że auto nie jedzie w tym zakresie bo ciągnie ładnie ale to już nie to samo co w zakresie 2000 - 3000 obr/min. Czy to jest normalne ?? Wcześniej jeździłem 145 QV co przestawała ciągnąć przy 6500 obr/min :p
Byłeś ze swoim oplem na hamowni? Myślę, że wykres dużo by Ci powiedział. Jak będę jechał swoim to spróbuję sprawdzić jak u mnie kręci się silnik na tych obrotach bo do tej pory nie zwróciłem na to uwagi. Co do kontrolki silnika to zawsze się świeci (nawet gdy inne zgasną) i gaśnie dopiero jak odpalisz silnik.
Pozdr,
P.
Co do obrotów do u mnie najlepiej ciągnie od 3000 do 4000, przy 2000-3000 trochę mułowato.
Pozbyć sie nie tak łatwo z tego co się zorientowałem. Chodzi o elektronikę, bo technicznie nie będzie to wielki problem. Pisałem meila od firmy która robi emulatory które "oszukują" komputer i "podają sie" za filtr, ale jeszcze mi nie odp. Koszt takiego urządzenia też nie jest mały bo około 1500, filtr nowy 4000,-.
Ale zawsze taniej niż nowy Filtr ,i spokój na wieki .
Co do obrotów 3000-4000 to u mnie też nie ma spadku mocy tylko jej przyrost.
Witam, jestem z czech i mam zamiar kupić AR 159. U nas tak dobrych stron o AR neznalałem czyli odebrałem sie za granice. po polsku rozumie ale w kwsetii technicznej to ze mna gorzej. Mógł by mi ktoś bardziej szczególnie powiedzieć co to ten kolektor ssący. Do czego słuzy? Zebym wiedział przy zakupie o co chodzi?
Widzę ,że nie przeczytałeś całego tematu od początku , więc uproszczę Ci problem z wyborem auta ,jeśli chcesz wykluczyć kopoty z kolektorem ssącym zrezygnuj z egzemplarzy z silnikami JTDM z lat 2005 i 2006 które nie miały wymienianej tej części. Silników benzynowych ten problem nie dotyczył .