-
Jakby ktoś był zainteresowany to 2 filmik na playliście pokazuje w bardzo zrozumiały sposób jak pracuje turbosprężarka ze zmienną geometrą.
http://www.youtube.com/watch?v=AmASU...90AspMrbdvWyXf
- - - Updated - - -
Najbardziej zależało mi na zrozumieniu jak działają w praktyce łopatki zmiennej geometrii.
-
czujnik tylko mozna moczyc czy moge go potrzec jakas szczoteczka??Wlasnie go mocze ale jeszcze troche zostalo na nim syfu
-
Lepiej tylko płukać. Łatwo to uszkodzić.
-
dzieki @sdero.Mocze go od 12.Wymienialem benzynke juz 3 razy.Jutro go zaloze i zobacze co bedzie.
-
1 załącznik(i)
Podepnę się do tematu choć nie wiem czy nie powinienem założyć nowego.
Otóż podczas jazdy auto nagle straciło moc, nie chciało się wkręcać na obroty. Po podpięciu do FESa wyszedł błąd P0402 więc myślałem że to EGR i zaślepiłem go pełną blaszką. Nic to nie dało. Po odpięciu przepływomierza auto odzyskało moc ale nie w 100%. Wskazówka doładowania dochodzi do drugiej kreski.
Kilka dni wcześniej skasowałem błąd P0401.
Może ktoś rzucić okiem na logi? Wydaje mi się że mam przepływomierz do wymiany ale zanim wywalę kilka stówek wolę się upewnić.
Dwa pierwsze logi są z podłączonym przepływomierzem (na postoju bo nie bardzo chciała jechać), ostatni z odłączonym przepływomierzem.
Załącznik 122106
Aha, gdy odłączę prepływkę nie pojawia się błąd EGR.
-
To są błędy związane z nadmiernym lub niewystarczającym przepływem. Winny jest EGR. Jego trzpień zawiesza się w różnych pozycjach, a jego pozycje odczytuje ECU. Odczytuje też dane z przepływomierza i wie, że np. jest za dużo czystego powietrza, a więc należy wywalić błąd 401. Albo naprawisz lub wymienisz EGR albo usuniesz go programowo.
-
Najlepiej więc wywalić go całkiem.
Gdybym mieszkał w Krakowie nie byłoby z tym problemu, póki co spróbuję go jeszcze rozebrać i wyczyścić.
Zastanawiało mnie też to, że w logach EGR stoi cały czas na 4%.
Rozumiem że zaślepienie (bez usuwania programowo) działa tylko przy sprawnym EGR?
I jeszcze jedno, jak sprawdzić czy kable dochodzące do EGR są ok, jakie powinno być napięcie na pinach, jak się zmieniać?
-
Nie musisz mieszkać w Krakowie http://www.forum.alfaholicy.org/raba...te_filter.html
EGR stoi na 4%, bo po prostu się nie porusza. 0-4% oznacza, że EGR jest zamknięty. I w tym przypadku dla ECU masy powietrza i spalin nie będą się zgadzały. Jeśli dostaniesz powietrza np. 800 mg/w, to ECU chce mieć otwarty EGR na 30%. Tymczasem ECU ma informacje o EGR w pozycji 4%. I masz błąd.
-
No dobrze ale czy total muł to mogą być objawy tego o czym piszesz?
Zastanowię się jeszcze nad korespondencyjnym wyprogramowaniem EGR. Nie ma zagrożenia że coś spapram?
-
Zalozylem czujnik i lipa,wskazowka dalej wychylona na pierwsza kreske wiec musze dziada wymienic i tyle.Pytaniedo kolegi @sdero kupic jakis zamiennik czy tylko oryginal Bosha bedzie sprawowal sie najlepiej??