może mocowanie amora górne. Jak tak miałem w C4
Printable View
może mocowanie amora górne. Jak tak miałem w C4
Przy użytkowaniu auta na naszych drogach, powinien powstać zawód auto-akustyk.
Jakby był dobry, to miałby spore wzięcie.
Nierealne, za dużo różnych aut i dziur :]
Byłem kolejny raz na stacji diagnostycznej. Wszystko zdrowe. Zasugerowali mi wymianę górnego łożyska amortyzatora po stronie kierowcy. Może to to. Jeśli zamilknę, to znaczy, że ucichło :) Dziękuję, tymczasem.
Panowie mam problem, przy dość mocnym skręcie w prawo np na skrzyżowaniu słychać takie dziwne chrobotanie dźwięk wyraźnie słyszalny na zewnątrz... Co to może być? Chcę to szybko zniwelować bo nie dość że irytuje to jeszcze trochę lipa tak jeździć ;/
Wysłane z mojego C1505 przy użyciu Tapatalka
U mnie podobnie było przy padniętym przegubie zewnetrznym
turkotanie to przegub, skrzypienie od tulei wahacza lub sworznia (czasem nawet klocek obciera się o tarcze)
Dodam, że od razu tego nie słychać tylko jak już przejadę kilka km i wszystko się odpowiednio nagrzeje. Byłem dziś na szybko u mechanika i ten mówi, że to raczej łożysko amortyzatora. Możliwe, że właśnie to łożysko?
Wysłane z mojego C1505 przy użyciu Tapatalka
Możliwe
Od paru dni drążek zmiany biegów na dole wydaje dziwne skrzypienie przy wrzucaniu biegu 1,2 i czasem 3. Wymontowałem mieszek rozebrałem tunel i przesmarowałem smarem sprężynę oraz miejsce na dole to kulowate gdzie pracuje cały mechanizm nic nie pomogło, czy ktoś miał coś podobnego i wie co może być tego przyczyną ?
Witam,
wczoraj trafiłem na paskudną dziurę przed skrzyżowaniem i jak dziś odpaliłem to coś strasznie wyje pod maską, jak odkurzacz. Mam wrażenie, że dochodzi z rezonatora powietrza. Jestem tu nowy i dopiero się uczę, ale czy tam gdzie zasysa powietrze na dole nie powinno być jakiejs zaslepki czy coś? Byłbym wdzięczny za pomoc.
Nie wiem jaki masz silnik itd, ale w JTDM puszka filtra jest zamknięta od spodu a powietrze zasysane jest do niej przez rurkę sprzed chłodnicy.
Jak jade dosc szybko, kolo 120-130 i wyzej to cos tak puka czy dzwoni z prawej strony w nogach, kurcze nie wiem jak to nazwac moze troche skrzypi? I ostatnio po trasie 1300km z lewej strony tez delikatnie zaczelo tak robic. Gorne wachacze mi skrzypialy ale da juz wymienione a to jest nadal.
Co do wycia to chyba rolka od napinacza, ewentualnie coś z klimą. Jutro oddaje na serwis, ale nadal nie moge ustalić o co kaman z tym wlotem powietrza. Ja mam 1,9 JTDm 156 HP, chipowana ze 120 VTG, bez EGR i DPF. Niestety poprzedni właściciel nie pamięta czy coś z wlotem było robione choć podobno tak bo miała mieć łatwiejszy dostęp do powietrza. No i pytanie teraz co z tym zrobić, bo narazie boje się nią jeżdzić z tym odkurzaczem pod zderzakiem bo diabli wiedzą co on tam wsysa, a dopiero ją nabyłem. Załaczam pare fot, żeby zobrazować o co mi chodzi.
https://zapodaj.net/62b5883f19016.jpg.html
https://zapodaj.net/01bbd16a40f26.jpg.html
https://zapodaj.net/c1323448e5cc3.jpg.html
Nie może stamtąd pobierać powietrza z jednego prostego powodu - zaciągnie wodę i nie będzie śmiesznie.
U mnie jak jadę ponad 100 km/h to od strony pasażera słychać szum powietrza, jakby właśnie powietrze dostawało się pod jakaś uszczelkę. Tak po wstępnych oględzinach uszczelki drzwi wyglądają ok. Wszystko fabryczne, nie naprawiane po dzwonie. Na razie nie nagrałem filmiku.
Spotkał się ktoś z czymś takim.
Może wystarczy podregulować drzwi na zamku...
Mam taki odgłos przy uruchomieniu zimnego silnika, jakby cykanie, jakby coś z okolic pasków klinowych, jakby coś ocierało tam. Optycznie wszystko cacy, jak psiknąłem WD-40 nie było go. Może to jakiś napinacz? Miał ktoś z forumowiczów jakiś problem w eksploatacji samochodu związany z napinaczem paska?
Gdzie tym WD-40 psikałeś? O napinaczach wiele się raczej nie słyszy, za to o kole pasowym sporo.
Witam mam alfę w benzynie 1.9 jts 2009 . Od pewnego czasu słychać od strony pasażera taki metaliczny dźwięk.
Pojawia się to przy prędkości 80 km/h najczęściej na biegu 5 i 6.
Nie wiem czy nie brać pod uwagę rozrządu , auto ma przejechane 192000 km.
A tego to ja nie wiem.
Gdzie mogę to sprawdzić ?.
Bo jeśli to ta to znalazłem za 600 zł komplet łożysk.
Witam. Pytanko do znawców. Mam od jakiegoś czasu dzwięki jakby metaliczne przy maksymalnym skręcie kół w prawo lub lewo. Przy lekkim skręcie nic się nie dzieje. Tylko jak skręcę do oporu. Spotkał się ktoś z czymś takim?
Czy może być to kwestia końcówek stabilizatora? Jakiś czas temu zmieniłem na Meyle HD z alfisti.net. One chyba są ciut grubsze. Może to być przyczyna? Mam takie same na tyle ale tam się koła nie skręcają.
Proszę speców o diagnozę :) Wczoraj usłyszałem dziwny dźwięk - pojedynczy, metaliczny stuk słyszalny po prawej z przodu, ale tylko przy ruszaniu z miejsca. Żadne najeżdżanie na progi czy dziury nie powoduje tego dźwięku (przy hamowaniu również cisza). Którym elementom przyjrzeć się dokładniej?
Przegub wewnętrzny
Takie coś: http://allegro.pl/krzyzak-przegub-we...413412942.html ?
Można z tym jeździć, czy raczej od razu odstawić auto?
tez mam taki czasem jak ruszam ale tylko raz i potem go nie słyschac
Witam, potrzebna pomoc! Od jakiegoś czasu podczas jazdy słyszę dziwne jęki z okolic skrzyni,mam automat. MMiał ktoś coś podobnego??? Może ktoś kojarzy co może być przyczyną???Pojawia sie to od około 50km/h wzwyż. Postaram się to nagrać i wrzucić do postu. Jeżeli ktoś coś gdzieś tam to proszę o poradę
Witam, opiszę swój problem!
Od jakiegoś czasu pojawiły się u mnie dziwne dźwięki w przedziale 2-3 tyś obrotów, od 3go biegu w górę.Na zimnym silniku jest cisza, ale zaraz po zagrzaniu silnika, podczas przespieszania właśnie niędzy 2 a 3 tyś coś miarowo puka-stuk-grzechocze. Jak jeżdże sam to dzwięk jest prawie nie słyszalny, gorzej jak ktoś ze mną jedzie. Po wciśnięciu sprzęgła milknie wszystko, słychać tylko szum opon. Silnik 1.9 jts zarówno zimny jak i ciepły pracuje cichutko na postoju, żadnych szarpnięć, równo się wkręca, żadnych wibracji budy, na skręconych kołach nic nie strzela nie puka. Skrzynia trochę charczy prze hamowaniu silnkiem na 1 biegu i delikatnie grzechocze na postoju bez wciśniętago sprzęgła. Wydaje mi się , że jadąc dźwięk dobiega z prawej strony auta. Czy to może być łańcuch rozrządu? Dodam, że koła wywarzone, nowe opony i pojawiło się to dopiero 2 tyg temu.
Wysłane z mojego LG-H960 przy użyciu Tapatalka
Chciałbym podbić temat. Jakiś czas temu pojawił się u mnie dziwny dźwięk o charakterze jakby skręcanego metalu/tarcia czegoś o coś. Powstaje on jedynie przy pełnym bucie i jest głośniejszy przy bucie ze startu zatrzymanego niż z rolki. Jest chwilowy i nie towarzysza mu żadne inne niepokojące sytuacje. Zawieszenie nie powinno dawać tego typu zjawiska. Osłona pod silnikiem siedzi raczej sztywno i nie powinna drgać. Turbina wg mechaników nie ma luzów. Może to półosie? Pzdr.
Mam kolejną zagwozdkę. Powyższe dźwięki/wibracje to prawdopodobnie poduszki silnika zaczynają się poddawać. Inną sprawa jest świerszcz. Świerszcz jest słyszalny wew. samochodu podczas pół- i ostrego buta. Dźwięk przypomina albo uślizg jakiegoś paska, albo takie piszczenie ja przy okapie kuchennym zanim się nie rozkręci. Trwa ułamek sekundy i potem cisza nawet jeśli kontynuuję przyspieszanie. Nie jest to gwizd ja z turbiny. Nie zauważyłem poza tym żadnych innych towarzyszących mu zjawisk typu dymienie, istotny spadek dynamiki, szarpania itp. Pzdr.
WhazzzUUUUP.
Mam nadzieję że ktoś coś napisze bo widać słabe zainteresowanie w temacie , zapewne włoszka lubi jęczeć ;)
Od jakiegoś czasu alfa mi wydaję podejrzany dźwięk mhm . To jest jak by coś się w środku przesuwało takie metaliczne uderzenie to występuje po mocnym hamowaniu (kiedy masa prze do przodu ) i po ruszeniu - czyli najczęściej zatrzymywanie na światłach.
Zapytałem mechanika - oglądamy oglądamy i jest pęknięta guma na poduszce dolnej od skrzyni , jest też mały luz na sworzniu R wahacza.
Jestem niemal pewny że tego dźwięku sworzeń by nie wydał. Na razie wymieniłem poduszkę na skrzyni bo ewidentnie puściła.
No i zonk bo problem dalej występuje , zdecydowanie mniej niż przed wymianą - więcej siły potrzeba no ale jest , coś sie przesuwa.
Ktoś miał podobnie , jakieś pomysły co sugerować mechanikowi.
Zastanawiam się czy coś nie tak z górną poduszką skrzyni - jak to sprawdzić , będzie widać jak wyciągnę aku .
Pozdro
edit.
Udało mi się zapuścić telefon i zrobić foto tej górnej poduszki no i wygląda na OK śruby dokręcone itp. hmm
Witam, a u mnie z kolei podczas jazdy powyżej chyba 1200 obr. słychać brzeczenie z okolic podszybia po stronie kierowcy, zwiekszając obroty czestotliwość brzęczenia się zwiększa ale gdy auto stoi z odpalonym silnikiem i dodam gazu nie słychać nic...
Pewnie dla was to oklepany temat więc niech mnie ktoś oświeci bo nie sądzę żeby to był dźwięk padniętej turbiny.
Pojawia się podczas dodawania gazu, na ciepłym jak by troszkę ciszej.
Tu na ciepłym youtu.be/3A9j18E97yU
A tu zimny youtu.be/2leYnYrDzH0
Dźwięk się wydobywa z okolic turbiny, podejrzewam łączenie rury od dolotu bo tak nie za mocno siedzi.
Dzisiaj spróbuje od spodu sie tam dostać bo średnio mi się ręce mieszcza :P
Witam
Ja od jakiegoś czasu mam problem z "wroblami" ,tzn dźwięk podobny jakby wróble , pojawia się kiedy najade na jakąś dziurę,nierówność w jezdni, na prostej drodze cisza , wydaje mi się że dźwięk dochodzi od strony kierowcy w okolicach koła , tylko co to może być? Miał ktoś takie wróble? Wahacz dolny może takie dzwieki wydawac.?