haha dobra sory;) będę szczery - nie chciało mi się 22 stron czytać;)
Printable View
Panowie takie pytanie. W week zabieram się za wymianę tarcz i klocków z przodu. Wlecą Brembo extra i oem klocki. Na oem klockach jest płytka antywibracyjna z dodatkową warstwą klejącą , na wszystkich innych klockach jakie mialem nie było warstwy klejącej. Rozumiem że klocek po zamontowaniu w zacisku przyklei sie do tłoczków , dobrze kombinuję ?
Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka
tak - tak ma być
- - - Updated - - -
1. podnosisz auto
2. odkręcasz koła
3. odkręcasz 2 śruby trzymające jarzmo zacisku od wewnętrznej strony piasty - schodzi cały zacisk- se go podwieszasz nie odkręcasz na razie przewodu hamulcowego - zrobisz to na samym końcu
4. odkręcasz mała tarczę hamulcową
5. czyścisz na lustro piastę - niczym jej nie smarujesz
6. zakręcasz większą tarczę myjąc ją zmywaczem
7. przykręcasz w miejsce jarzma małego zacisku tymi samymi śrubami adapter do dużego brembo- śruby smarujesz klejem do gwintów.
8. wcześniej przygotowany duży zacisk (tj. cofnięte tłoczki z włożonymi i zablokowanymi bolcami klockami i przykręconym nowym elastycznym przewodem hamulcowym) zakręcasz do adaptera.
9. odkręcasz stary przewód hamulcowy elastyczny za amorkiem na podłużnicy- i montujesz od nowego zacisku.
10.Myjesz dokładnie miejsce mocowania przewodu z wyciekającego płynu- jest on żrący
11. odkręcasz górny zbiornik na płyn pod maską i wlewasz na maxa
12. Odpowietrzasz- zacisk brembo ma 2 odpowietrzniki- najpierw prawe koło zewnętrzny odpowietrznik- nakładasz przezroczysty wężyk- pompujesz, aż przestanie pojawiać się powietrze potem kolej na wewnętrzny odpowietrznik- druga strona tak samo.
13. sprawdzasz stan płynu.
14. sprawdzasz wszystkie nocowania przewodów elastycznych hamulcowych
15. podpinasz czujnik zużycia klocków
16. zakładasz koło
17 opuszczasz auto
[emoji106]
I jak tam @tomkoziolek wymieniłeś hamulce? Pasują klocki?
Kurcze nie było czasu bo robiłem auto żony. W tym tygodniu , ale już teraz mogę powiedzieć że klocki są takie jak wkładałem wcześniej wiec z dopasowaniem nie powinno być problemu.
Też tak myślę, ale niestety mi ten sam sprzedawca odmówił wysylki. Chciałbym mieć pewność na 100% żeby go obsmarować bo pieniądze do tej pory nie zwrócone, a zakupiłem klocki 23.06. Widzę, że nawet ogloszenia też innego nie dodał. Szukam nadal w sieci oe klocków ale na razie puchy...
Dzięki, też już znalazłem i zamówiłem.
Warto kupić te klocki na przód? Jeszcze mam dobre oryginalne, ale piszczenie doprowadza mnie do szału, zwłaszcza jak jest zimno na dworze.
https://allegro.pl/oferta/klocki-ham...-10-9570375075
A Bosch?
https://allegro.pl/oferta/bosch-kloc...uli-9625851123
I dlaczego te pierwsze są zamiennikiem oryginałów 77365354 i 77367959, a te drugie 77365355?
Ze swojej strony mogę polecić zimmermanna oraz EBC. Te pierwsze aktualnie posiadam i jestem zadowolony jeśli chodzi o spokojną jazdę w mieście (chociaż następne kupię jakieś ceramiczne), a o EBC słyszałem wiele dobrych opinii. W obu przypadkach zmieścisz się w kwocie 160-200 za komplet.
Taka uwaga do EBC , blacki nie posiadają podkładek antywibracyjnych , trzeba zamawiać osobno , chyba że kupisz green lub yellow , ja też mogę polecić Brembo klocki lub Ferodo
na przód EBC Green, ja już innych nie założę, kilka mocnych hamowań i tarcze krzywe na zwykłych
Załóż oe klocek albo ds2500 i zapomnisz o problemach. Tarcza tylko oe, większość innych pognie się prędzej czy później. Sam to przerabiałem.
Klocek EBC też ok.
Cześć,
czy ktoś może zakladał zaciski z 1.4 MA/2.0jtdm (tarcza 305) do samochodu z 1.4 Tb (281)?
Zaciski i jarzma pasują i to kwestia tylko wymiany ich+tarcze i klocki?
Pytam, bo pewnie pójdę w EBC Standard+Green lub Ferodo --> te pierwsze są tańsze na większej tarczy (!), a te drugie w ogóle nie znalazłem na 281mm.
Czym tu w ogóle się przejmować i pisać po próżnicy. Dałem samochód do serwisu, powiedziałem, żeby mi założyli jakieś klocki w takim, a takim zakresie cenowym i po problemie. Klocki nie piszczą, a to najważniejsze.
Z własnego doświadczenia powiem, że bardzo sobie chwalę tarcze Rotinger, ale tą najwyższą półkę, ze zwiększoną zawartością węgla.
Od kilku już lat użytkuję, zarówno na przedniej osi, jak i na tyle i jeszcze mnie nie zawiodły, co do klocków, to pracują z różnymi (mam te tarcze w trzech dosyć mocnych Alfach).
Pozdrawiam.
- Rafał
Rotinger wkurza mnie że nie ma śruby mocującej do piasty
jakiej firmy założyć tarcze i klocki do giulietty hamulce bremmbo 330mm
co powiecie na tarcze i klocki firmy ate czy zimermann
z góry dzięki
Miałem zestaw Brembo (klocki i tarcze tyle że nawiercane). Nie miałem powodów do narzekań :)
Ate pogięte, brembo piski.
Mam założony komplet OE i w końcu spokój, a hamulec brzytwa.
Odświeżę trochę temat, bo sam teraz będę wymieniał cały zestaw hamulców w mojej QV. Hamulce duże Brembo. Jakie są wasze doświadczenia z perspektywy czasu w kwestii skuteczności hamowania, użytkowania i trwałości? Nadal najlepiej iść w OE czy coś innego? Zależy mi na skutecznym hamowaniu. Na torze nie jeżdżę ale nie ukrywam czasem po trasie czy autostradzie lubię przycisnąć. Zazwyczaj normalna jazda.
Czyli rozumiem komplet oe to tarcza + klocki. Gdzie można kupić taki komplet żeby nie nadziać się na jakieś podróby?
Szukaj na alledrogo od sprzedawców włoskich części. Ja tak kupiłem zestaw oe. Nie musi być dedykowany do giulietty, ja akurat do qv mam klocek od Giulietty pod duże brembo, a tarcza z 166. Przewody w oplocie, dobry płyn i jest żyleta.
Zdaje się że nadszedł ten czas i po 93400 km i prawie 8 latach zaświeciła się kontrolka klocków. Pakiet Sport czyli zestaw powiększony.
Celuję w OE.
Znalazłem takie:
https://allegro.pl/oferta/klocki-ham...542-7854672764
https://allegro.pl/oferta/klocki-ham...90-11172607669
Będą pasowały?
Załącznik 281700
Załącznik 281701
Tarcze też by pasowało wymienić
Sprawdzę je w weekend. A co do samych klocków to OK? Bo co do przednich to sprzedawca ma wątpliwości...
Ponieważ przymierzam się do samodzielnej wymiany zestawu klocki+tarcze z tyłu w Giuliettcie, mam kilka pytań do osób, które już to robiły:
1) kupiłem klocki Brembo do 2 aut: Mito i Giulietta. W zestawie Mito były śruby mocujące zacisk do prowadnic z naniesionym klejem do gwintów. W zestawie do Giulietty nie ma śrub, czy powinienem użyć kleju przy składaniu na starych śrubach?
2) muszę odkręcić jarzma i tu podobne pytanie: składać na kleju do gwintów czy tylko mocno dokręcić? "Youtubowe" tutoriale skręcają bez, ale może procedura serwisowa jest inna?
3) zna ktoś momenty dokręcania śrub z pkt. 1 i 2? Bo przy takiej wiedzy pokusiłbym się o klucz dynamometryczny.
Klej dawać.
Jażmo dokręć mocno.
Prowadnica z wyczuciem.
Klocki tarcze wymienione, skręcone na kropelce kleju do gwintów, w sumie temat prosty do ogarnięcia, na spokojnie 2h i cały tył zrobiony.
Przy okazji zauważyłem, że na obu linkach hamulca ręcznego mam popękane gumowe osłony przy zacisku.
Czy ktoś wymieniał same gumki? Idzie to gdzieś kupić nie za miliony, czy szukać jakichś wynalazków typu osłona linki hamulca rowerowego V-brake albo osłona linki sprzęgła z motocykla?
Aby nie otwiera nowego tematu, mam pytanie, aktualnie założone mam tarcze i klocki textar (zacisk brembo w mito) ale czuję od samego początku tego zestawu że ten hamulec jest po prostu słaby, na starym zestawie była ogromną różnica mimo tego że tarcze były na wykończeniu i najprawdopodobniej były oryginalne czyli chyba brembo?
Na starym zestawie hamulec bym bardzo czuły i auto stawało dęba, na textar ach jest dość gumowo i po kilku ostrych do hamowanich puchnie i robi się spowalniacz..
Nie jest zły ale zbyt przyzwyczaiłem się do starych, jest sens kombinować klockiem? Bo trochę szkoda wymieniać tarcz, jak tak to może ktoś ma przetestowane co współgra z tarczą textar?
Opisałem temat wymiany tych gumek w dziale 159 linka hamulca ręcznego. Łącznie z fotkami. W 159 są takie same jak w bodaj Oplach. Koszt kilka złotych.
https://www.forum.alfaholicy.org/159...ka+hamulca+159
Szykuje mi się wymiana tylnych tarcz i klocków w mojej Giulietta QV, jakich producentów polecacie?