Fakt AR6900-D Max jest niepowtarzalny ;-)
Printable View
Fakt AR6900-D Max jest niepowtarzalny ;-)
U mnie nie było takich negatywnych objawów ale jakiś organoleptycznych pozytywnych za bardzo też nie ma. Ot leje dla profilaktyki bo jeszcze trochę mam. Chociaż może z ciekawości jutro zaleje bak z 2t zamiast AR żeby zobczyc czy jest jakakolwiek różnica.
Zdarza się, chociaż dość rzadko, że niektóre silniki lepiej reagują na ok 1,5-2ml AR6200-EU na 10L ON niż na znaczne podwyższenie liczby cetanowej dzięki AR6900-D Max już przy 1ml na 1L ON.
http://latestfromtheworld.com/48/proengineultra/
http://webmoneysaver.com/48/proengineultra/
Strach się bać:).
Dzięki takim wypisywanym bzdurą i masie potencjalnie zwiedzonych Klientów ludzie mają potem sceptyczne podejście do różnego rodzaju dodatków. Ja nie twierdze, ze to nie dział ale natki agresywny marketing i wypisywanie totalnych głupot to robienie z ludzi idiotów. Wlyszkow może zrzucimy się na zakup i zrobimy analizę tego "cuda"?:)
15% i więcej redukcji spalania. Siok dosłownie :D To by mi paskuda paliła 3 l/100 km :D Mogę się do tej analizy dorzucić, bo sam jestem ciekaw wyników :D
A kto to produkuje bo na stronie ani słowa?
Nie mam pojęcia kto produkuje kliknąłem na to praktycznie przez przypadek już nie wiem nawet z jakiej strony:D.
Ale promocja dzisiaj - bierzemy!!!! [emoji6]
Szukałem w Google Michała Dobrzenieckiego - mechanika który to poleca - niestety.
Tak na poważnie to strona wygląda na typowe naciągactwo...
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...016/11/256.jpg
:lol: :lol: :lol:
Co do JTDm i dźwięku traktora po AR-6900. Stosuję to cudo regularnie i gdybym miał powiedzieć jak wpłynęło na kulturę pracy silnika, to: jeśli w ogóle, to negatywnie. U mnie jest tak, jakby 3 cylindry chodziły ładnie i miękko a jeden robi JEB JEB JEB JEB - nie ważne, czy z 6900 czy bez. Ostatnio kolega robił jakąś Insygnię z 2.0 JTDm która też tak klepała jak moja, zrobiony był remont głowicy (nie pamiętam z jakiego powodu, może urwana klapka) i po tym zabiegu chodził bardzo miękko bez żadnego klepania.
Możliwe więc, że mówiąc kolokwialnie, "syf zalepia jakąś dziurę" ;) i nadmierne wyczyszczenie silnika uwydatnia usterkę i nasila klepanie (powierzchnia cylindra? zawór?). Gdybym nie potrzebował ciągle auta to bym dał ją do zrobienia też ale na razie nie mam takiej możliwości.
Tak czy inaczej spróbuję zejść trochę niżej z dawką 6900 bo nie widzę pozytywów wlania za dużo (zwłaszcza do Vervy ON :P ) przy ostatnim tankowaniu.
Trudno mi sobie wyobrazić aby preparat sobie wybrał jeden cylinder / wtryskiwacz ale możliwe raczej, że dawka 6900 a szczególnie cetane boostera jest tam zbyt wysoka zwłaszcza stosując Vervę. Obniżenie dawki do 1:2000 powinno pomóc na te odgłosy, ewentualnie zmiana na 6200 jeśli nadal ma być Verva.
Nie to miałem na myśli, moja Alfa zawsze klepała jednym cylindrem -zanim stosowałem dodatek również - więc coś w nim jest nie halo. Dolewanie 6900 nie zredukowało hałasu a jeśli już, to go nasiliło. Stąd moja przenośnia, że wypłukało syf z dziury w tłoku :D
A prawdopodobnie problem jest np. z zaworem lub wtryskiwaczem, ale tego dodatek nie naprawi a przegięta liczba cetanowa może to jeszcze podkreślać.
6900 mam jeszcze jedną całą butelkę do wyjeżdżenia, potem można myśleć o zmianie.
Ile baków na 6900 zrobiłeś?
Kończę pierwszą butelkę 500ml, więc jakieś 6-7 baków pewnie.
Masz 9100 w oleju?
Mi się wydaje że dawniej jak nie było 6900 to ludzie stosowali 6200 i praktycznie kazdy zadowolony w tym ja, natomiast po 6900 malo kto widzi roznice.
To też zależy od silnika czy potrafi wykorzystać taki pakiet cetanowy bo tutaj 6200 zmienia niewiele a 6900 najwięcej na rynku jak poprzednio 6800.
@anAlfaBeta - widzisz, u mnie traktorek pojawia się tylko z AR6900. Na czyścidle AR, Motula czy LM było ok, na smarowidle od LM i Stanadyne też. Cetane booster od Millersa nic nie zmieniał. A AR6900 namieszało :)
Czy czasem wzrost liczby cetanowej nie powinien powodować łagodniejszego spalania, a co za tym idzie właśnie cichszej pracy? U mnie ba vervie i AR6900 zero negatywnych objawów, a przejechane jakieś 4K km na tym miksie. Wczoraj z ciekawości zalana Verva bez AR i będę obserwował choć wątpię aby coś się zmieniło.
Zasadniczo tak, zwłaszcza na zimno ale można przedawkowac i wtedy spalanie może być gorsze. W 6900 jest jeszcze dodatkowy katalizator spalania jak w 6200 tylko jest go w 6900 o wiele więcej.
Witam
AR 159 1.9 JTDm 16v - egr zaślepiony, klapy out. DPF na pokładzie. przebieg 240000km
Około 2000km temu zalany profilaktycznie Archoil 6400 D-MAX zalane do około 70l ropy. - odczucia ? Może delikatnie lepiej wkręcał się silnik na obroty i kulturka pracy lekko na+. Delikatnie może dlatego, że zalewam zawsze Verva ON? Wtedy też przypadło wypalanie DPF i powiem, że bardzo długo wypalał się DPF, aż zdziwiony byłem. Nie wiem czy zbieg okoliczności czy wina dodatku. Goniłem nieźle samochód podczas wypalania i jeszcze i jeszcze dobre 15km zrobiłem i dopiero wtedy zakończyła się procedura. Mam porównanie bo wcześniej wypalał się znacznie krócej, np. dzisiaj około 7km wystarczyło i już po. - dziwne :)
Możliwe że więcej brudu poszło do DPF po kompleksowym czyszczeniu.
Kurcze, ludzie kochani - przecież to podstawowa matematyka i czytanie ze zrozumieniem. Tak ciężko wejść na stronę Archoil, znaleźć produkt który Was interesuje i przeczytać ile lać na ile litrów i który do czego służy? Pojemność zbiornika macie w instrukcji.
Fakt, że te wypociny zwane opisem nie ułatwiają dojścia co do czego, ale dla chcącego nic trudnego.
[MENTION=60453]ziomal73[/MENTION]
Sprawdź jakiej pojemność jest zbiornik 159 i czy mieści się w podanych widełkach.Cytat:
AR6400-D - NOWY AR6400-D MAX do silników diesela jest potężnym nowej generacji dodatkiem do oleju napędowego na bazie najnowszych wysokiej skuteczności kompleksu składników czyszczących, który szybko i bezpiecznie usuwa gumy, laki, nagary i depozyty węglowe z układu paliwowego i silnika. [...] Butelka AR6400-D MAX 400ml wystarcza na 40 do 80 litrów oleju napędowego.
wlyszkow kur... kto Ci te opisy wymyśla?Cytat:
Archoil AR6900-D MAX – Advanced Fuel Synthesis (PD&CR DIESEL) – to najbardziej zaawansowany unikalny 100% aktywny kompleksowy koncentrat silnego nano modyfikatora spalania oleju napędowego Archoil, najwyższej skuteczności detergentów oraz dodatków smarnych i obniżających tarcie, cetane boostera i innych uzupełniających składników (m.in. przeciwutleniacz, demulgator, inhibitor korozji) opracowany dla najbardziej wymagających użytkowników oczekujących maksymalnej ochrony i osiągów od każdego silnika wysokoprężnego. [...] Stosować do oleju napędowego w proporcji 1:1000 (50ml na 50L ON)
Sprawdź jakiej pojemności jest zbiornik 159, przelicz (skomplikowane, nieprawdaż) ile ml tego potrzeba na 1 litr paliwa i pomnóż co Ci wyszło przez pojemność zbiornika 159. Na wszelki wypadek odejmij od końcowego wyniku z 10% - odliczysz rezerwę w baku jakbyś lał co tankowanie.
-------
O mieszaniu w ulotkach nic nie ma, ja bym nie mieszał, lepiej nie ryzykować że się coś zważy.
6900-D daje się 1ml na każdy litr ON. 159 ma 70l baku + jakieś 7l rury/rezerwy. Pierwszą dawkę 6900-D dałem 75ml, następne dawkuję również zgodnie z zalecanym stężeniem, czyli jak wiem, że wleję 50l paliwa, to przed tankowaniem dodaję 50ml dodatku.
Wlyszkow - czy podwójna dawka Archoila 6900 D-MAX dodana do zwykłego ON coś daje lub może pogorszyć?
Na pewno nie da nic, a czasem może pogorszyć.
100ml 6900-D Max na 50L to max że względu na liczbę cetanową. Może pracować trochę lepiej niż 50ml tam gdzie silnik potrafi wykorzystać aż tak wysoka liczbę cetanową.
W przypadku AR6900 D-max lepiej trzymać się standardowych dawek a jak już coś to max +50% dawki. W przypadku AR6200 podwójna dawka dawała większy efekt.
Jak pisałem tak zrobiłem. Odstawiłem z ciekawości AR6900 i co? Spadło spalanie O_o Stosuje 6900 od kiedy pojawił się na rynku i auto z każdym tankowaniem delikatnie więcej spalało myślałem, ze to po prostu przyczyna spadku temperatury ale już po jednym czystym baku Vervy spadało na poziom z przed stosowania AR czyli z 8 z hakiem na 7,5. Dla pewności następny też zrobie bez dodatków aby zweryfikować czy wynik to nie przypadek.
A jak zaczynałeś stosować AR6900-D to nie pisałeś, że się poprawiła praca silnika i spalanie?
Cytat:
Napisał Pływak
Jak widać nie pisałem, ze coś spadło. Nawet jak wysyłałem Ci PW z opinią po pierwszych bakach to pisałem, ze różnice w granicach błędu pomiarowego:) Z każdym bakiem delikatnie wzrastało co jak napisałem tłumaczyłem spadkiem temperatury (zaczynałem zalewać bodajże w sierpniu, a zaraz mamy grudzień) ostatnie tankowania średnia cały czas powyżej 8, aż tu nagle spadek na czystej Vervie do 7,5 ale jak pisałem zalana czysta i sprawdzimy czy wynik się utrzyma.
Ok tylko trudno w okresie zmiany ON z letniego na zimowy zatankować to samo. Wystarczy, że raz zalejesz ON zmieszany letni/zimowy a za miesiąc już coraz bardziej zimowy i spalanie spadnie. Patrząc na działanie AR6350 to już od +5C jest efekt w postaci mniejszego dymienia i lepszej pracy diesela a on działa głównie na CFPP.
Wyślę chyba trochę Vervy do naszego labu żeby poszukali w czym problem bo chyba tylko na tym ON się takie cuda dzieją ;-)
Ogólnie u mnie nie występowały żadne objawy o których pisano strony wcześniej. Żadnej nierównej czy dziwnej pracy silnika nawet miałem wrażenie, ze z vervą działa lepiej niż ze zwykłym ON z Lotosa.
Co silnik to inaczej ;-)
Raczej bym obstawiał, że co stacja to inne paliwo ;) Jeszcze jeden bak zrobię bez AR dla weryfikacji wyniku, a następne w razie czego będę testował ze mniejsza dawką.
Też możliwe, zwłaszcza te mniej popularne, droższe itd.
po uzyciu Liqui Moly 8343 DPF zaczął się wypalać co 750 km, gdzie przed uzyciem co ok 400-450. Przypadek?