I jak ci trzymają 245 na 8, chociaż pewnie idealnie, bo to prawie to samo co 255/8,5. Dopiero 255 na 8 by mocno na boki wystawało.
Printable View
I jak ci trzymają 245 na 8, chociaż pewnie idealnie, bo to prawie to samo co 255/8,5. Dopiero 255 na 8 by mocno na boki wystawało.
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...017/11/262.jpg
Technicznie wygląda to tak jak na fotce. 8" to najwęższa dopuszczalna felga na 245. Jeśli chodzi o wpływ na prowadzenie auta, to bym musiał porównać z tą samą oponą. Te bridgestony z fabrycznego montażu były tak ciulowe, że więcej funu z jazdy mam teraz na zimówkach michelin. Na lato też założę 245 tylko na 35. No chyba, że trafię jakieś ładne felgi.
Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
Czy jak zmienię run flat na zimówkę zwykłą to czy mogę stracić gwarancję?
I jak tam, śnieg spadł zimówki wjechały? ;)
Ja ciągle wybieram. Wychodzi, że chcąc pozostać przy rozmiarach z instrukcji, i nośnościach oraz RF-TAK wybór jest śladowy.
W zasadzie są tylko Pirelli Sottozero3 225/45 R 18 91 H RF. Żeby nie było - w Julce jestem z nich bardzo zadowolony (225/45R17, but still).
Czy ja o czymś nie wiem? Wszyscy zapodają jakieś inne, w innych rozmiarach i parametrach, czy tylko ja jestem lamusem, który chce się trzymać instrukcji?
Nie chcę pakować nośności 95 XL, bo to jeszcze bardziej usztywni oponę... no i po co.
Stan na sobotę był taki, że Giulia czeka na transport na parkingu w Cassino. Więc jeszcze mam z dwa tygodnie na decyzję ;)
Tylko 225/45/R18 bo te są homologowane do felgi z którą będą używane. Indeks prędkości jaki by nie był, to zawsze jest wyższy niż legalna prędkość w PL :cool: A nośności z tego co widzę to 95, czyli większy niż 91 z instrukcji.
Jeszcze nie zdecydowałem. Z jednej strony RF daje większe bezpieczeństwo a z drugiej, tak jak mówisz, wybór jest śladowy. Są Continentale TS 850 P, są Nokiany WR A4, są Pirelki SottoZero i są Micheliny PA4.
Julka ma Dunlopy WinterSport 225/40/R18 i to są bardzo fajne gumki które na śniegu już nie raz były testowane. Idąc za tym, bardzo poważnie rozmyślam nad Dunlopami do Giuli.
Zależy. Ja też się trzymam instrukcji bo wtedy jest mniejsze prawdopodobieństwo dyskusji z ubezpieczycielem. Więc mimo telefonu prawnika na speed-dialu wolę nie dawać mu zbyt dużo okazji do zarabiania :P
Ja to bym chciał nośność 91, jak na letnich. Nie widzę sensu dalszego usztywniania i tak sztywnych RFów...
Ja akurat miałem SottoZero3 w Julce i też jestem z nich zadowolony (chociaż nadal jestem na letnich), więc stad pomysł na SottoZero i w Żulu.
W ogóle to nie mój Żul tylko mojej dziewczyny. Ale obowiązek zajęcia się oponami jest mój. :P I to nie jest Velo, tylko Supa na 18-tkach.
I te 18-tki to bodajże Goodyear Eagle F1, oczywiście run flaty.
Z tego co zaobserwowałem to 225 wszędzie, ale jeszcze muszę to zweryfikować przed zamówieniem.
GY nie ma nic. Zresztą jakimś wielkim fanem GY nie jestem. Ale cieszy mnie Twoja pozytywna opinia o Dunlopach, może na nie się skuszę, jeśli nie Pirelki. Ogólnie nie spodziewałem się takiej posuchy w opcjach zimowych. NIe to, żeby mi brakowało jakichś Nankanków i innych Winterchińczyków, ale z wiodących marek wybór jest znikomy... Nie mogli dać 225/40R18 jak w Julkach? :P
A Ty w Velo będziesz mieć 4*225?
19 w veloce ma 225/40 i badziewne bridgestone potenza s001 rf.
Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
I co panowie, będą chętni na 9 calówki w tym modelu?
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...017/11/285.jpg
która lepsza dla benzyny 200km, 225/50 R17:
- Goodyear UG Performance G1
czy
- Continental WinterContact TS 860?
czy jeden pies?
Czy ktoś z Was ma może dojście do kompletu czujników ciśnienia z nakrętkami w rozsądnej cenie? :)
nie znam ts860 ale mam ts850 w tym rozmiarze w 159 tbi po chipie i sa takie sobie, na pewno glosne a oprocz tego na mokrym przy depnieciu latwo zrywaja przyczepność. do mocniejszych aut wlasciwsze sa raczej te z serii P czyli np ts850P, nie wiem czy jest juz 860P (nie sledze od 2 lat). ja kupilem ts850 bo nie było jeszcze tych gy ani 850P a 850 swietnie spisywaly sie u zony w giulietcie (tylko halas byl wada), tyle ze to znacznie slabszy samochod, w 159 juz nie jest niestety tak dobrze.
gy ugp g1 ma mój kumpel w 159 tbi (bez chipa) on chwali, ale nie jezdzilem wiec nie mam porownania
600 zł komplet. Jest też ten sprzedawca na allegro jako TEILE-PUSZ
Marcin Pusz | TeilePusz
www.teilepusz.com
tel. kom: 0048 609638970
ok, dzięki, zatem wezmę Goodyear.
...weź jeszcze pod uwagę Dunlopa WinterSporta 5 ? Na pewno nie gorsza od GY !
Jeżdżę na takiej w Julce 200KM od 2 tygodni... to jest naprawdę kawał dobrej gumy. Ciężko zerwać przyczepność na mokrej nawierzchni
nie mogę edytować postu wyżej.
Czaicie, zamówiłem z oponeo te Goodyeary i przyszły używane... na szczęście nie robią problemów z reklamacją.
- brak oznaczeń zakładu produkcyjnego w postaci tych kolorowych pasków;
- uwalone brudem;
- naklejki z kodem kreskowym są, ale znalazłem ich stare miejsca przyklejenia.
Ale używane w tym sensie że jezzone? Ja akurat uważam to za wielką zaletę Oponeo, że można je oddac po przymieżaniu (zwrot/wymiana).
Jedyny warunek, opona nie może jeździć.
Ja właśnie wymieniam na takie bez rantów :)
A to, że były na feldze, jak brak zniszczeń, to absoltnie żadna wada. W pierwszych 3 godzinach jazdy dostają bardziej po dupie, niż zdjęcie z felgi.
...mówiłem brać Dunlopy :)
swoją drogą dziwne, ja zamawiam już enty komplet u nich , nigdy nie miałem takiej sytuacji.
To ja odkopię wątek opon do Supera...
Okazuje się, że Super, któremu mam ogarnąć opony ma 225/45 z przodu i 255/40 z tyłu, wszystko 18".
I okazuje się, że pomimo tego, że opony powinny być, i istnieją na stronie Pirelli, to nigdzie ich nie ma. (Tzn. są w InterCarsie, ale jednak ich nie ma, jak dopytałem).
Wracając do głównego pytania - co założyć do Żula o tych parametrach rozmiarowych, na zimę z Run Flatem, bo już tracę pomysły.
Znalazłem na oponeo JEDNE, słownie JEDNE 255/40 R 18 runflaty, za jedyne 2800 zl/szt. Wiec jednak troche za duzo.
Jakie rozwiązania królują na forum, wśród Żuli z takim układem rozmiarów? Rezygnacja z RF wydaje się jedną opcją. Widzicie jakieś inne sensowne? I nie, przesiadka na 17" nie jest taką opcją.
Zadzwoń tu:
CENTRUM OGUMIENIA JERZY TOMKIEWICZ
Al.1000-lecia Państwa Polskiego 13
15-111 Białystok
woj. podlaskie
Kontakt: Artur Gawecki, Jerzy Tomkiewicz
Tel: 85 653-96-02
255/40/18 - 1145zł sztuka, przód sobie ogarniesz.
Ale szukanie na siłe RF bez sensu wg. mnie, szczególnie, że wydasz na komplet ponad 3500zł, gdzie za trochę 2000zł znajdziesz porządne opony.
Ja założyłem Nokiany WR A4 i również śmiało mogę polecić.
Tez nam te nokiany wybrałem celowo nie RF i jestem zadowolony cena około 620/szt
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Ja rowniez nie RF, placilem 580/szt.
tu masz troche taniej, ale...
http://logistykaopon.pl/p/86228-noki...-xl-c-b-2-72db
http://logistykaopon.pl/p/86288-noki...-xl-c-b-1-70db
Ja mam pewne obawy co do tego sklepu, bo kiedyś się inaczej nazywali i cieli ostro na terminach. Mój kumpel zamówił teraz na ryzyku u nich i po 7 dniach były opony. Więc co kto lubi ;)
Z takich bardziej pewnych źródeł to mam namiary na hurtownie, albo tu:
https://www.inmoto.pl/opony,0,133893...8-95-v-xl.html
https://www.inmoto.pl/opony,0,133907...8-99-v-xl.html
W ramach uaktualnienia tematu RFT dla zestawu 225 i 255.
Dzwoniłem po dealerach Alfy - nie mają (SottoZero 3).
Ziomek z Białegostoku z postu wyżej ma (SottoZero 2), cena mniej więcej taka jak wyżej.
Nikt nie wie czemu nie ma SottoZero 3 (do AR), bo fabryka produkuje, ale nikt nie może ich zamówić. Łoponeło, InterCars, hurtownie oponiarskie. Pewnie za miesiąc albo dwa się pojawi, albo dopiero w przyszłym sezonie. Prawdopodobnie nie trafiają na rynek PL celowo, ale nie wiadomo kto ściąga całą produkcję. Może ASO, ale nie polskie.
W związku z tym, jak ktoś bardzo chce RTF to może brać zestaw SottoZero 2 (przy czym przód ma "homologację" dla pewnej niemieckiej marki - wstyd by było to założyć do włoskiego samochodu), za łączną cenę ok. 4000 zł.
Po rezygnacji z RFT niestety nadal nie ma SottoZero 3 (które mam i lubię), więc zdecydowałem się na Nokiany A4. Łączna cena 2500 zł.
Jeśli chodzi ogólnie o wybór, tak aby na przedniej i tylnej osi był taki sam model to... wybór jest mały. Poza Nokianami są jeszcze (z głowy już piszę):
GoodYear'y, Vredestein'y, Michelin'y PA4, Bridgestone LM001 i Yoko W drive. I tyle.
Nie ma Dunlopów WinterSportów 5, są tylko te poprzednie wzory bieżnika. Są Continentale, które skreślam.
Informacyjnie - podobny problem jest z nową M4-ką, tam też są 255/40R18.
Mam pytanie takie na dużym poziomie ogólności :), jaki jest koszt (rząd wielkości w tys. PLN) dodatkowych kół dla Giulii (Q4) na zimę, a więc oryginalne dodatkowe felgi na 18" i jakieś dobre opony RF?
Pozdrawiam!
Dzięki. Pogooglałem i znalazłem kilka różnych sklepów w podobnych cenach. Oczywiście zakładając, że dostępne są opony i nie są z 2007 roku ;)
Zakładając że rozmiar kół taki sam czyli 18x8J (opony 225/45/18) to felga wzór 68P to 1100pln, opona to ~700pln za Nokian WR A4 RF czyli 1700 x 4 = 6800pln
Szybkie pytanie:
Czy kogoś interesują felgi 19", wzór jak na zdjęciach? Ja kupiłem na razie 2 komplety (dla siebie i dla kolegi z forum), zostały jeszcze na 100% rozmiary 8 przód i 9,5 tył (Veloce) oraz bodajże 8,5 i 10 (z Q), felgi są nowe, pochodzą z Włoch, z Turynu (gdzie mam opcję na częste transporty do Bielska-Białej, gdzie mieszkam). Cena 4000zł brutto za komplet (faktura vat). W poniedziałek muszę dać znać ile chcę jeszcze kompletów
Załącznik 238249
Załącznik 238250
Jak byś miał 20” do Stelvio to bardzo chętnie kupię.
Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk