Tak różowo nie było, za olej i filtr zapłaciłem, skorzystałem tylko z darmowej wymiany przy okazji :)
Panowie w ASO nie wiedzieli wtedy o serwisowym bagnecie, pomiarów dokonaliśmy zlewając olej do buteleczek :)
Printable View
Dziś dostałem również informacje o wspomnianej kampanii
Na razie przy czerwonej kresce i szacowanych 30 km rezerwy przy dynamicznej jeździe zatankowanie po korek następuje po wlaniu 55 litrów, więc odstępstw od normy jakichś drastycznych nie widzę.
Nie zmienia to faktu że od "żółtego" do "czerwonego" to raptem kilka wdepnięć. Pismo dostałem, czas się umówić bo u Zasady w Krk dobrą kawę serwują : )
Mnie jak dotąd nie wzywano, ale w zasadzie wskazania są takie, że trudno wypalić cały bak, bo mi poniżej zasięgu 50 km już nie wskazuje ile mogę przejechać i wówczas zazwyczaj robię ok 10-20 km, a przy tankowaniu okazuje się że wchodzi max 48 litrów, więc całkiem ok i chyba wolę żeby zostało jak jest.
Witam. Też właśnie dostałem wezwanie (prod. luty 2019), choć opisanego zjawiska - jak dotąd - raczej nie zaobserwowałem.
Czesc
Oczywiscie dostalem wezwanie, ale po pierwszych prawie 3 tys. km mam wrazenie, ze w moim Stelvio to pokazuje nizszy stan niz w rzeczywistosci i na dodatek z tego blednego stanu wylicza sobie srednia. Srednia na kompie mi wychodzi 10 - 60 litrow zbiornik i 600 km - prawie co do kilometra wychodzilo mi tankowsnie co 600 km. Z przebiegu licznikowego tak wychodzi, ale z ciekawosci sprawdzilem sobie fakturki i jak w morde strzelil, za kazdym razem tankowalem 52-54 litry i to juz po dolewce 2 litrowej po pierwszym obiciu dystybutora. Tylko pierwsze tankowanie weszlo mi 60. Wychodzi na to, ze komputer pokazuje mi dyszke na sto a w rzeczywistosci auto pali 8,7 - 9.0. Jakbym nie kombinowal to prostej matematyki nie oszukasz. Pokazuje mi zasieg 40 czyli powinien miec 4 litry a zatankuje max 54 i to juz pod przyslowiowy korek.
Nie, zebym narzekal na spalanie 9 litrow w moim ladnym i calkiem szybkim aucie :)
Druga sprawa-czy na czas akcji mozna liczyc na auto zastepcze, bo raczej kiepsko, zebym zostal na dzien lub dluzej bez auta
swoją drogą to zastanawiam się czy ten samochody w fazie projektu testują "ludzie" i jak te testy wyglądają.
To jak się rezerwa zachowywała po wyjeździe z fabryki to jakiś absurd. Żadam "człowiek" by tego nie przepuścił.
Może na papierze wszystko fajnie i testy jednostkowe na zielono ale życie to życie i w praniu wychodzą takie kwiatki.
Te samochody powinny jeździć na okrągło z ludźmi robiącymi notatki.
Nie ma czasu i pieniędzy na to. Jeszcze na początku lat 2000 można było wyczytać w prasie motoryzacyjnej, że dany model przed wprowadzeniem do produkcji zrobił 5 mln km w różnych warunkach. Teraz testują na Nas. Tak samo testy zderzeniowe - kiedyś rozbijali dziesiątki aut, teraz wszystko na komputerze i dopiero ostatnią wersję rozbijają. Kasa kasa kasa. Trzeba też pamiętać, że może nie AR, ale taki Mercedes czy BMW ma tyle wersji/modeli, że jakby każdym mieli jeździć te 2-3 mln km, to połowa załogi nie robiłaby nic innego tylko jeździła po Europie :).
Jak kupiłem nową Octavię w 2015 ze "sportowym zawieszeniem" w wersji z wahaczami z tyłu to okazało się, że nikt nie przewidział w Skodzie/VW, że warto sprawdzić czy sprężyny "sportowe" ładowane do wersji z belką pasują idealnie do wahaczy. Sprawdziłem to ja, kiedy przez 3 miesiące jeździłem ze stukajacym zawieszeniem - jakby ktoś wam walił młotkiem po tylnych kielichach. Na przykładnie mojego auta dopiero sprawdzali co jest nie tak i po 3 miesiącach dostałem 3/4 nowego zawiasu z tyłu :)
Za jednym zamachem doaktualizowano mi też z kampanii nawrotowej 8238, o której dowiedziałem się dopiero w serwisie. Numerek wcześniejszy od kampanii czujnika paliwa, a nie dostałem informacji o niej. Dziwne...
Teraz panel faktycznie pokazuje poprawnie zasięg na ~60 litrów. Ciekawe co jeszcze źle działa :D
8238 to nie czujnik ABS tylko algorytm ACC, ciekawe jakie wrażenia po updacie, bo kilku pisało na forach że ACC robi się tak ostrożny że tęsknią za starym.
8242 to algorytm estymacji poziomu paliwa, poniekąd związany z czujnikiem.
Sorry za czepialstwo, ale niech będzie precyzyjniej.
Ja szczerze nie zauważyłem żadnej różnicy. To chyba bardziej chodziło o to, że w przy danych warunkach po prostu nie zaczynał hamowania, nie słyszałem by zmieniało się coś w czułości czy wcześniej reakcji. Pytanie czy te osoby rzeczywiście widzą jakąś różnicę czy tak bardziej subiektywnie.
Witam, wczoraj byłem w serwisie żeby umówić się na wymianę szybki wyświetlacza 8,8 cala od radia bo cała powierzchnia u mnie jest popękana. Wpisali w zakres usług kampanię 9988. Ktoś wie co to jest? Samochód Giulia Veloce, produkcja styczeń 2018.
Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka
uzyli sliwa kampania? obecnie fca hest okolo 824x wiec to na prwno nie kampania serwisowa. to raczej jakus kod awarii/uslugi jakuej uzywa sie do rozliczajnia ie z fca albo wewnetrzny kod w ich systemie. zapewne taki dotyczy nie tylko giulii i nie tylko ekranu. tak spekuluje troszke.
komus na forum tez oblazil wyswietlacz
Przesyłam foto. Użyli słowa kampania. Obie kampanie wyswietliły się automatycznie w systemie. Więcej się dowiem podczas serwisu. Nie mam potwierdzonej daty bo zamawiają szybkę. https://www.forum.alfaholicy.org/ima...019/09/183.jpg
Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka
zamęt pewnie stąd że to komputer ABS jest odpowiedzialny za ACC i jego firmware jest updatowany.
ciekawe - te kampanie od FCA wszystkie jakie dotyczyły Giulii były numerowane właśnie 82xx.
podmiana szybki wg mnie trudniejsza niż ponowne lądowanie człowieka na księżycu.
dawno temu kupiłem 8.8 za 50zł ale byl z auta w ktorym sie palil silnik - troche znieksztalcona szybka, nie nadawal sie do zalozenia. Chcialem sprobowac czy da sie podmienic wnętrze z moim uwczesnym 6.5". niestety wszystko jest poprzyklejane, jakiekolwiek proby naciecia tego kleju skonczyly sie masakra wyswietlacza. moze na goraco, ale wtedy pewnie plastik sie pozniekształca .
Po zgłoszeniu do ASO okazało się, że Stelvio 2019 nie podlega akcji wskaźnika paliwa, mimo że ewidentnie przekłamuje poziom paliwa oraz średnie spalanie. Zgłoszę sobie to przy okazji czegoś innego.
Ekran nawigacji w mojej Giulii także jest popękany. Mimo, że samochód był dość rzadko eksponowany w pełnym słońcu. Zgłosiłem tą usterkę w ASO, ale miesiąc po upływie gwarancji. Zaproponowano mi naprawę na mój koszt. Zibix, będę wdzięczny za jakiekolwiek informacje dot. tej kampanii.
Możesz próbować kupić używkę. Jeśli masz obecnie 6.5" i taki Ci wystarcza, to mogę Ci sprzedać mój z auta z maja 2018 - wymieniałem na 8.8" z pół roku temu -stan idealny, a jak nie to poluj na 8.8" (tylko uważaj na handlarzy, drobne ryski albo obicia czy złamane zatrzepy to norma, do tego mają też prototypowe takie z połowy 2015r z błyszczącą powierzchnią które choć ładniej wyglądają więcej odbijają)
inna opcja topisać do FCA że gwarancja gwarancją, ale jest to problem który nie raz występował i poproić o potraktowanie Cię jakbyś był na gwrancji bo to tylko była kwestia miesiąca. może pójdą na gest, choć raczej zakładam że powiedzą coś typu 50% ceny co będzie ok 2.5tyś wiec się nie opłaca.
jeśli byś w ASO nie wymieniał, to może dałoby się jakoś zdjąć tą powłokę jakoś chemicznie może i bardzo delikatnie przepolerować (tak żeby potem nie zrobiły Ci się zniekształcenia powierzchni bo może zniekształcać obraz albo przynajmniej z okularami z polaryzacją zeby nie robiło kolorowych aberacji) - i albo zostawić to tak, albo może jakaś folia na to (np taka jak na ochronę reflektorów?)
Przesyłam zdjęcia. U mnie wyglądało to tak na początku jakby dostał się kurz za szybkę. Sytuacja jednak się pogarszała z czasem i okazało się że to pęknięcia. Nie wydaje mi się żeby było to spowodowane słońcem. Moja wersja Giuli w którymś pakiecie ma filtr UV na szyby. Chociaż i to wypadało by sprawdzić... Toma ja na twoim miejscu jeszcze bym ich trochę przycisnął z tą gwarancją, przecież nie stało się to z dnia na dzień a nie musiałeś od razu zauważyć. Co do kampanii nie mam jeszcze info. Z ASO jeszcze nie oddzwnili.https://www.forum.alfaholicy.org/ima...2019/10/32.jpghttps://www.forum.alfaholicy.org/ima...2019/10/33.jpghttps://www.forum.alfaholicy.org/ima...2019/10/34.jpghttps://www.forum.alfaholicy.org/ima...2019/10/35.jpg
Wysłane z mojego BLA-L29 przy użyciu Tapatalka
Zauważyłem ostatnio to samo w mojej Giulii. Dzwoniłem już do serwisu - mam przyjechać i mają ocenić/zadziałać.
U mnie pojawił się pajączek od dołu, początkowo myślałem że to rysy ale pod światło widać takie mikropęknięcia. Na szybko fota telefonem w załączeniu, pewnie przed wizytą w ASO zrobię lepsze zdjęcia aby nikt nie udawał że tego nie widzi ;)
Jakby folia się jakaś odklejała / rozwarstwiała....
Mam rozszerzoną gwarancję maksimum więc powinni raczej wymienić.
Załącznik 262497
Zibix - dzięki za zdjęcia. Najprawdopodobniej zaczyna się dziać u mnie to samo. Na tym etapie nie potrafiłem stwierdzić czy te lekkie "zakurzenie" było od zawsze. Dzięki Twoim zdjęciom już wiem co mnie czeka :D Mam dopiero 20k przejechane a tu taki cyrk.
coś mi się wydaje że będzie problem z tymi wyświetlaczami po latach ale już po gwarancji. co z tego że mam 4 lata gw, jak wyświetlacz kupiony używka 8.8 i wsadzony zamiast ori 6.5. myślę że będziemy musieli tu na forum opracować sobie metodę usunięcia tej matowej powłoki, tak żeby np podjechać do gości naklejających folie ochronne i u nich nałożyć jakąś lekko satynową.
tylko te pęknięcia wyglądają jakby były na wewnętrznej powłoce ekranu, a nie zewnętrznej.
serio? to byłaby masakra - te ekrany są IMHO nierozbieralne - klejone i bardzo delikatne - wiem bo z ciekawości kupiłem na pewne eksperymentowanie ekran uszkodzony i próbowałem rozebrać co skończyło się oddaniem go do elektrośmieci
Potwierdzam. To dzieje się od wewnątrz. Z biegiem czasu pęknięć jest więcej. Z racji, że mój egzemplarz jest kilka miesięcy po gwarancji to czekam na decyzję w sprawie gestu handlowego. Wadę zgłosiłem w ASO w poniedziałek.
jeszcze okaże się ze oryginalny 6.5" który zastąpiłem 8.8 będzie komu sprzedać i to w przyzwoitej cenie jak ludziom zaczną na potęgę pękać ich ori ale po gwarancji. no chyba że sam będę musiał z powrotem zakładać 6.5 bo mój retrofitowany dopadnie ta sama choroba.
lub czy wada dotyczyła ekranów z jakiejś serii tylko - np początek produkcji, albo praę tyg w roku XXX. moje oba są bodajże z 2018r i na żadnym nie widziałem czegoś takiego.
Ja mam 2016 i też nic nie widać. Pewnie zaraz po gwarancji wychodzi. :) (początek mojej gwarancji to 02.2018)
na moim 8,8" jest tego co raz wiecej... ale rekalmowac nie moge bo ori mialem 6,5".
Jak odczytać dokładną datę produkcji Giulii?