Wg mnie jest korelacja pomiędzy długością laga a dynamiką i głębokością naciśnięcia pedału gazu oraz tym, czy wcześniej jechałeś agresywnie, czy spokojnie.
jeśli jechałeś spokojnie i nagle deptasz mocno - masz większego laga.
Potwierdzam, mam podobne odczucia. Giulia MY24. Pedał gazu działa jak wskaźnik i czytnik charakterystyki przyśpieszenia. Reaguje różnie w zależności od tego, jak jedziemy - dynamicznie, czy zamulamy, czy kopniemy szybko pedał, czy go naciśniemy łagodnie. Trzeba do tego przywyknąć, ale wolałbym aby tam żadnej logiki i warunków nie było.
Pewnie dałoby się to pomierzyć, gdyby czytać jednocześnie stan pedału, przy rożnych manewrach i sposobach dodawania "gazu" i czytać równocześnie parametry podawane przez komputer do sterowania silnikiem. To wszystko pewnie ma niestety związek z normami emisji spalin i zostało to zrobione, aby oszukać testy i zrobić wynik.
Szkoda, że nie można wgrać dowolnej mapy aby zmienić charakterystykę oddawania mocy. Niestety z tego co czytam, to Alfa to jest cały czas czarna skrzynka i niewiele można tam zmodzić. Co najwyżej wgrać jakieś krążące w sieci modyfikacje, które różnie działają, w zależności od modelu, rocznika i mocy.
Witam wszystkich forumowiczów.
Co do reagowania na gaz- to jest multiair, a one tak mają. Wystarczy chwilę pojeździć innym stylem, dopasuje się szybko.
Moje obserwacje po 9kkm:
1. Bujnięcie przy zmianie kierunku (D-> R i na odwrót). Samochód stoi, hamulec wciśnięty, występuje zwłaszcza przy zmianie ze spustem, zmiana przez N to łagodzi/ eliminuje.
2. Jazda w trybie N: puszczam gaz (bez tempomatu), samochód jedzie. Ponowne dodanie gazu= lekkie szarpnięcie, chyba ze dodam bardzo delikatnie.
3. Jazda w trybie A: przy zrzucaniu biegów jakby zostaje na wyższym, dźwięk jak wyższych obrotów.
Zaobserwowaliście coś z tego u siebie?
k
Stelvio 2.0 280 km polift sekwencyjna zmiana biegów akurat sprawdzane w trybie D , ale przyjmijmy , że tak będzie w DNA , a konkretnie chodzi o przeciągnięcie biegu czyli jazda na max obrotach . Ogólnie czytałem , że w tej skrzyni na manualu nie wrzuci nam biegu wyżej niż komenda , a YT akurat w teście Q widziałem jak jechała na rev limiterze stałe obroty / prędkość , a w moim przypadku przy 0-100 i nie wpięciu kolejnego biegu obroty doszły do limitera samochód szarpnął obroty odcięło , wróciły w okolice 5k rpm i znowu była reakcja na gaz . Czy tak jest w każdym 2.0 czy przy chipie skrzyni da sie to wyeliminować .?
Czy polecicie warsztat do wymiany dynamicznej oleju w skrzyni biegów gdzieś na Śląsku? Najlepiej w okolicach BB
Jest trochę misz-masz w tym temacie.
ZF8HP jest masowo i od lat montowana w BMW (po 2010r, jeśli BMW z automatem, to ZF8HP). Autoryzowane serwisy BMW zalecają (co 60kkm) i wykonuja dynamiczną wymianę oleju w tych skrzyniach.
https://zielonagora.bmw-sikora.pl/zadbaj-o-skrzynie.
Z drugiej strony sam ZF wydał zalecenia sprzeczne z powyższym całkiem niedawno - ryzyko ma dotyczyć wymiany dynamicznej w samochodach z duzym przebiegiem bez wymiany. Wklejam wątek z forum BMW:
https://www.bmwklubpolska.pl/forum/t...w-skrzyni-8hp/
Nie do końca tak jest - wymiana statyczna w aucie z dużym przebiegiem oleju rodzi większe zagrożenie od wymiany dynamicznej. Tylko po prostu jest na co zwalić winę za jakieś uszkodzenie skrzyni. Nawiasem mówiąc robimy wymianę w automatach różnych marek (m.in. w mojej Giulii) i wszystko działa. Jedno, co nam zawsze serwis ZF-a zalecał - do skrzyni ZF olej tylko ZF.
ZF raczej dużo wcześniej podawał że wymiana ma być statyczna - kojarzę jakiś filmik gdzie o tym gadał przedstawiciel ZFa a musiałem go oglądać ze 4-5 lat temu.
Skrzynie potrafili poniszczyć przy dynamicznej też to słyszałem od któregoś z fachowców w PL(już nie pamiętam od którego), nie wnikałem o co dokładnie chodzi/kiedy/co źle ktoś robił, ale stanęło na tym, że jak będę sam jechał na wymianę to wymienię (właściwie to juz miałem być w ShopEFI zeszłej jesieni, ale Kamilowi wypadło coś i nie udało się połączyć tego z moim wyjazdem w okolice), to statycznie będzie jednak. Jeszcze się migam bo nie ma czasu na jeżdżenie/zostawianie gdzieś, choć już przebieg goni (75kkm) i kiedyś trzeba będzie zarezerwować na to czas.
ZF faktycznie swego czasu zalecał wymianę statyczną ale chyba dlatego, że dynamiczna nie była zbyt znana i powszechna. Do dzisiaj słyszymy od klientów, że w różnych serwisach automatów straszyli ich, że skrzynia się zaraz rozleci itp. Jest pewna procedura w maszynie, łącznie z przerwą na wymianę filtra (miski), dobry serwis Alfy posiada odpowiednie złącze do podłączenia maszyny (ja pożyczam alfowskie od nich) i nic się nie dzieje. A w instrukcji ZF-a, dołączanej do filtra/miski, jest instrukcja jak przeprowadzić wymianę (statyczną): spuścić olej, wymienić miskę, nalać olej, rozgrzać, zmierzyć. Na koniec, po wykonaniu jazdy próbnej sprawdzić kolor oleju - jak jest jeszcze brudny to powtórzyć procedurę (już bez miski). I tak do skutku. Trochę to uprościłem ale mniej więcej tak to wygląda. Ja wymieniałem przy 60 tys. teraz jest 106 tys. ale następną zrobi już nowy właściciel, bo w piątek przyjeżdża odebrać auto. Na razie więc będę tylko gościem forum, niepraktykującym.
ZF na początku zalecał dynamiczną wymianę, lecz zdarzały się awarie z tym związane i dlatego zmienili na statycznie. Jak ktoś chce zrobić to dobrze to można wymienić olej, pojeździć parę tysięcy km i potem jeszcze raz zlać, żeby z konwertera ten stary olej jeszcze zlać.
No dobra, dalej nikt nic nie polecił, choćby statycznie.
Epsonix z BB aż do Legnicy na wymianę potrzebujesz gnać?
Ile orientacyjnie może wymiana statyczna kosztować? Ponegocjuję może z moim serwisem AR
Nie, ale wiadomo że wolę u kumpla z którym jestem w stałym kontakcie. Akurat wtedy jechałem w jego okolicy z noclegiem i mieliśmy działać, nie wyszło ze względu na jego sprawy. Specjalnie jechał tam nie będę - skończy się wymianą lokalnie, ale nie mam głowy teraz do tego (są i inne tematy w Giulii do ogarnięcia a auto stale potrzebuję).
O ile wiem na oleju w normalnych cenach (typu Ravenol albo ten z Iveco albo ZF) to coś w okolicach 2tys, przynajmniej jakiś czas temu ktoś na facebooku taką kwotą rzucił.
Zestaw 8l oleju zf+ miska w komplecie z filtrem i śrubami koszt około 1000zl w zależności czy kupujesz na internecie czy w warsztacie. Jest pewna procedura wymiany oleju o której trzeba pamiętać.
Cześć
Czy ktoś z was zmieniał punkty zmiany biegów w MY24? Czy sterownik skrzyni w tym modelu nie jest "zablokowany"? Niestety ale w trybie normal ciężko jest jeździć. Przy stałej jeździe z przepisowymi prędkościami w terenie zabudowanym czy poza nim jest 1200obr/min. i wibracje. Jedyny używalny tryb moim zdaniem to D.
Z tego co gdzieś doczytałem to we wcześniejszych modelach było lepiej dopiero po2-gim lifcie się popsuło. Czy jest możliwość wgrania wcześniejszego oprogramowania jeżeli rzeczywiście wcześniej było ok?
Po 1 wszym lifcie już się popsuło tj 2020
U każdego tunera który ogarnia te skrzynie można się pobawić, niestety gwarancja na skrzynię byebye no chyba że w razie problemów wgracie stock (inna sprawa że tym skrzyniom nic się nie dzieje, wiec nie ma co się obawiać).
Ja niestety dałem się na wyjeździe na tor namówić po kumplowsku na szybką wrzutę softu nowego niby 2.0 zlepiony z GTAm - no i mam skrzynię nastawioną na komfort któa zmienia biegi wolniej i przy niskich obrotach, a reakcja na łopatkę jest też często ciut opóźniona i wydłużona. Przy najstępnej okazji wpada starszy soft a ewentualnie na min się pokręci trochę u tunera
Wgrywałeś soft skrzyni, czy soft komputera sterującego pracą silnika, że Ci tak zaczęło wolno zmieniać biegi? Może jednak w skrzyni nie trzeba robić programu, aby auto dynamicznie zmieniało biegi? W MY24 po wgraniu trybu Race skrzynia jest szybsza, a przecież nikt się do skrzyni nie dotykał. Cały czas jednak mam wrażenie, że trochę się ociąga podczas ruszania.
soft skrzyni (TCM), ot była okazja i na parkingu na szybko wleciał soft skrzynii. wcześniej miałem stockowy GK901... który jak teraz na to patrzę był świetny. Soft ECM mam od dawna zmodyfikowany (310HP/470Nm) plus do tego potem jeszcze ożywiony (wastgate i turbo poprawione w kierunku ustawień aut USA) - tu nie narzekam (tzn chciałoby się coś więcej, i może kiedyś jeszce wrzucę hybrydę turbo i wałki np MTD, luźniejszy kat i wtedy nowy program)
Właśnie najlepiej gdyby był to soft starszy ale oryginalny który "działał" dobrze.
Generalnie dzwoniłem w kilka miejsc i nie otrzymałem odpowiedzi czy sterownik nie jest zablokowany i da się zmienić soft. Jedyne co się dowiedziałem, że trzeba się podpiąć bezpośrednio pod skrzynię w tym modelu.
Kolega który wgrywał jak i tuner jak i jeden alfowy mechanik który też ma updaty, wszyscy mówili wgra się stary. do tunningu chyba tak, widziałem że bezpśrednio do skrzyni, jeśli chodzi o wkład ECU to był wgrywany normalnie z OBD.
zapytam, moze ktos ma podobny przypadek: mianowicie od nowosci korzystajac z trybu manual - lopatki, przy zmianie biegu tylko z 5 na 6 bylo mocniejsze szarpniecie niz na pozostalych przelozeniach. Kolejny etap wgrany tryb race i juz dosc mocno i nie przyjemnie wali w dalszym ciagu tylko z 5 na 6. Kolejny etap zrobiony program silnika plus program skrzyni i w dalszym ciagu jest łupniecie głuche przy przelaczaniu z 5 na 6, moze tak ma byc? Kupilem zestaw do skrzyni, zmienie olej i zobaczymy czy bedzie jakas poprawa...