W senie rozmiarowo, że się mieszczą nawet +2 rozmiary
Printable View
Sorry chłopaki, że wejdę tutaj z zapytaniem o Giuliette... Ori felga w mojej qv to 18x7.5" et41, a mega podoba mi się wzór nr1 tylko pytanie czy wejdzie parametr 18x8" et33. Wiadomo, że zapasu jest trochę i co niektórzy pod ori felgi daja dystansy, wiec ciekawe czy to et33 (szerokość marginalna różnica) nie za bardzo wypchnie felgę i przy obniżonym zawiasie będzie kuku...
Ok, właśnie o to chodziło ile faktycznie felga wysunie się względem ori na zewnątrz. Zmierzę i poszukam, może ktoś już jeździ na takim zestawie. Ps. Jaki koszt wspomnianego zestawu felg?
masz tu pro kalkulator wyliczysz zmiany et w stosunki do ori
http://www.rimsntires.com/specspro.jsp
Wysłane z mojego Redmi K20 Pro przy użyciu Tapatalka
Ok dzięki, sprawdzę. Jednak pojawia się też kwestia zmieszczenia felgi na duże brembo. Poszukam coś więcej. Jak bym miał pewność że będzie pasować to zamawiam.
No i przyszła pora na mnie. Odbyłem dziś podróż Kraków-Częstochowa-Kraków po felasie na lato oczywiście do firmy kolegi Kolpaka czyli Rafała. Obsługa bardzo miła i fachowa. Wszyscy sprawiali wrażenie jakby na mnie czekali :). Młody chłopak, który mi je zakładał robił to z aptekarską dokładnością, żeby nie uszkodzić lakieru na felgach czy zaciskach (które jeszcze nie mają najmniejszego obicia). A jestem na tym punkcie przewrażliwiony. Felgi super wyważone- przetestowałem na A4 z odpowiednimi prędkościami. Auto trzyma się jeszcze lepiej niż na 18-kach i praktycznie nie straciło na komforcie pomimo gum RunFlat. Czujniki załapały kontakt z autem po kilkuset metrach. Jestem bardzo zadowolony.
Dzięki Kolpak!!!
Załącznik 268200Załącznik 268201Załącznik 268202Załącznik 268203Załącznik 268204
[MENTION=42338]duke75[/MENTION], bo wszyscy czekali :D znają już moje skrzywienie na Alfy, więc boją się inaczej podejść do tematu ;)
Bardzo miło mi to słyszeć.. tyle pozytywów :) Żałuję tylko, że nie mogłem akurat uczestniczyć w tej "ceremoni" i poznać kolejnego AlfoManiakoHolika, ale mam nadzieję, że będzie jeszcze kiedyś okazja :) Wielkie dzięki!
Załącznik 268205Załącznik 268206Załącznik 268207Załącznik 268208
Ciekawe co Ci ludzie siedzący w autach i czekający na swoją kolej myśleli jak Twoja pracownica robiła fotki?
" Kto to przyjechał? Co się dzieje?"
"Czemu mojej audicy nie robią fociszy. Przecie tyle kasiory dałem" ;)
Jak będę następnym razem przejeżdżał to zajrzę Cię poznać osobiście ;)
Dzięki jeszcze raz.
No właśnie, to jest obniżone czy super z wczesnego wypustu?
I jakie to opony?
Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka
To jest ori zawias w Super z grudnia 2016. Co chwila mnie ktoś pyta czy obniżałem zawieszenie :)
Podoba mnie się to...:P
Opony Pirelli P Zero RF. 225/40 8J przod i 255/35 9J tył.
To fajnie, jest szansa, że moja z połowy 2017 będzie miała podobnie
Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka
duża szansa!
- - - Updated - - -
Zastanawia mnie jak to możliwe,że identyczny rozmiar opon i felg daje tak wyraźny naciąg w Pirelli. Jakby felga była 9.5 a jest 9.
Miałem to samo w "półksieżycach" 18-kach w Giuliett`cie. Jak miałem felgi ze 159 o pół cała szersze a potem zmieniłem na ori felgi z Giulietty. Zupełnie guma inaczej leży.
Załącznik 268220Załącznik 268221Załącznik 268222
Dwa ostatnie zdjęcie na węższej o pół cala feldze
Jak zmieniałem zimówki z Pirelli z homo AR na Micheliny o tym samym rozmiarze to przyłożyłem je do siebie i bieżnik w Michałach był o wiele szerszy (wg mnie nawet o więcej niż 1cm).
Patrząc na przekrój opony, to Pirelki były jakby trapezem, a w Michałach były niemal kąty proste.
Te Pirelli z homo AR są wyjątkowo wąskie jak na swój rozmiar i sprawiają wrażenie "ponaciąganych" na felgi, ale widocznie tak sobie zażyczyło AR u Pirelli i tak ma być.
Ktoś smiga na vredenstein vorti?
Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka
A na felgę 8,5" mozna wrzucić oponę szer 225? Czy będzie naciągnięta?
będzie bardziej naciągnięta niż na 8 które np na pirelkach już też pokazuje lekki naciąg, ogólnie 225 można stosować niby z felgami 7-9" ale to też może zależeć od modelu opony, profilu itp a jakie Ty teraz masz? Myślałem że właśnie jeździsz na 225 i 8.5"?
Ja mam 4x 245 I na 8,5".
Ale chcę dać przód 225 a tył 255.
Jeszcze nie pojeździłem za dużo, ale po jakiś 300km mogę wstępnie powiedzieć, że jest minimalnie bardziej twardo (to na minus) w porównaniu 18 vs 19 (niższy profil + wyższe ciśnienie w oponie), bardzo dobre i pewne prowadzenie po zakrętach (jakoś szybciej zacząłem jeździć po winklach :)), świetnie hamuje na suchym (na deszczu nie miałem okazji pojeździć), opona dość cicha, fajnie leży na feldze i nieźle wygląda.
- - - Updated - - -
Jak rozeznawałem temat to minimalna szerokość felgi dla opony 255 to 8,5', optymalna to 9'
To Ty kupiłeś z oponami te felgi z Q (Corsy) czy po prostu taki sam rozmiar jak w Q zakładałeś?
na 8.5 przód i tył jak założysz 225 i 255 odpowiednio to IMHO dziwnie to będzie wyglądać - tył będzie balon na bok a przód mocniej naciągnięty niż u mnie. Na moich pirelkach 225 na 8" z przodu ma dość widoczny naciąg, a tył ma symboliczny. NIe wiem czy dobrze kombinujesz. a nie chcesz zostać na 245 (czy się nei sprawdzają np w koleinach)? albo kombinować z 235/40/R19 lub 235/35R19? no albo felgi sprzedać a kupić 8 i 9 szerokie i na legalu zakładać 225 i 255? podejżewam że ze sprzedażą nie będzie wielkiego problemu - chętnie ktoś przytuli czy to do Giulii/Stelvio a jak nie to do 159/Brery czy Giulietty
Ja kupiłem od kogoś z Bielska 4 x 8,5". Były na tym Pirelli 4x 245.
Chciałem kupić felgi od Q, ale na rynku nic nie ma.
Więc chyba założę 4x245 tak jak mam teraz.
Opony które mam teraz nie dają rady do 4 biegu... Ślizgam się. A jeszcze jak dojdzie trochę NM to może być gorzej. Dlatego chciałem 255 na tył.
za bardzo podkręcasz to swoje auto, teraz tylko problemy haha
zmiana z 245 na 255 to aż taka rewolucja nie będzie. zanim kupisz opony, moze daj jakieś ogłoszenie, zobaczysz odzew. ludzie kupowali do 159/Giulietty felgi z Q i im potworki trochę wychodziły, może ktoś chętny bedzie się wymienić? albo dorwać 10" 2 felgi na tył i wtedy kombinować z szerszą oponą niż 255? był czas że na allegro tylko 10" były dostępne (widziałem kiedyś oferty jako komplet 4szt do Giulii...), może też z handlarzem dałoby się dogadać jeśli takie jeszcze są oferty? pytanie jak Ci się spieszy bardzo. powodzenia w każdym razie.
Ja szukam tych z cienkimi ramionami, ale na rynku brak niestety... Żeby wystawić swoje to muszę najpierw nowe [emoji6]
albo na chwilę zimówki? ja jeszcze nie zmieniłem - autem ze 2x 2 tygodniu do sklepu jeżdżę a czasu nie ma. może jutro zmienię w końcu
Jeśli Ci to w czymś pomoże to na 8.5 225 40 wygląda tak...jest lekki naciąg...więc z szerszą z tyłu będzie jak kol [MENTION=20089]epsonix[/MENTION] prawi.https://www.forum.alfaholicy.org/ima...020/04/159.jpghttps://www.forum.alfaholicy.org/ima...020/04/160.jpghttps://www.forum.alfaholicy.org/ima...020/04/161.jpg
Wysłane z mojego SM-A715F przy użyciu Tapatalka
dzieki, chyba zostane przy 4x245...
kiedyś widziałem w ogłoszeniach na otomoto demówkę z salonu na 18x8 wszystkich i chyba pomylili rozmiary opon jakie zamówili właśnie dali 225 przód a 255 tył, auto wyglądało dziwacznie i źle, te 245 chyba najlepsze jeśli zostajesz jednak przy obecnych felgach
Przeszukuje allegro olx od pół roku, i tylko alina89 ma te które by mnie interesowały , ale srebrne... A ja chce czarne, tak więc jak kupię opony to zostanę przy obecnych felgach.
pewnie w tym 2017/18 jak szykowałem się do zakupu GIulii było dużo jeszcze z tych testowych demontaży czy partii próbnych na allegro a teraz lipa. alina89 ma ceny takie sobie, raczej z tych wyższych a do tego mnie już raz nieźle wkurzyli - umówiliśmy się na cenę za 2 kierownice od Q z wysyłką, na drugi dzień sms że to jednak będzie kosztować więcej, ja na to że się nie zgadzam, tyle co było umówione albo nie robimy biznesu, za 2 dni kurier przywozi kierownice, pobranie oczywiście większa kwota, odmówiłem odbioru. a żeby nie było, wcześniej już kilka razy coś od nich kupiłem, więc jakimś tam małym, ale jednak stałym klientem byłem. potem oczywiście telefon i rozmowa w której ja swoje a oni swoje i się rozłączyli.
Ja u "aliny" wydałem kiedyś ładnych kilka tysi, początkowo wszystko fajnie, kontakt ok, później jedną rzecz zwracałem, bo okazała się nie ta co chciałem, to naprosiłem się ze 3 tygodnie, żeby to załatwić (rozmowa przez tel. jak z debilem chyba pracownikiem, który ciągle tylko "szefa nie ma, nie wrócił z Włoch, po czym za chwilę szef wziął słuchawkę i mówi, że nie wie dlaczego on opowiada takie głupoty), ale ok przyjęli ode mnie paczkę za pobraniem. Później przez rok nie mogłem doprosić się o obiecaną fakturę, najpierw "szef oddzwoni" tak za każdym razem, później już przestali odbierać telefony, a na sms i mail nie raczyli odpowiedzieć, mimo, że cały czas chciałem kupić jeszcze felgi za kilka ładnych tysięcy (stelvio).
W końcu przed wigilią wysłałem im polecony z wezwaniem do wystawienia FV, z paragrafami, zagrożeniem skarbówką itp. - w wigilę FV zapakowali do koperty i wysłali zwrotnie poleconym haha :D .....aż im podziękowałem w mailu i ponownie wyraziłem zainteresowanie felgami - zero odzewu do dziś...
Ja żałuję że rok temu nie wziąłem od razu tego co chciałem, no ale to jak ze wszystkim zresztą [emoji16]
Jak ktoś będzie potrzebował 10 cali od Q to myślę, że da się załatwić :)