Mam diesla, kupiłem w FCA BB.
Sprawuje się rewelacyjnie. Jeździ bajecznie.
Miałem wcześniej Bravo z silnikiem 2.0 po czipie w Gliwicach na 208 KM i 410 Nm.
Porównując oba silniki to ten 2.0 FIAT'a ma fajniejsze brzmienie, jednak ciszej, spokojniej i kulturalniej pracuje 2.2 w Alfie.
Oba spalają podobnie: 5,5-6,5 w trasie, w mieście nie jeżdżę, to nie wiem.
Silnik Giulii lepiej rozwija moc, pozwala na znacznie lepszy start niż 2.0 w Bravo, pewnie to też zasługa napędu na tył.
Dopiero powyżej 150-170 km/h zaczyna jakby brakować tchu (ale żeby to stwierdzić to trzeba mieć bezpośrednie porównanie z czymś innym).
Bravo po czipie nawet powyżej 200 km/h wykazywał chęć do przyspieszania. Właściwie przyśpieszał bez wysiłku do licznikowych 230-240 km/h. To była taka niepozorna petarda.
Seryjna Alfa tak nie potrafi. Potrzebny jest czip. Tyle, że trzeba bardzo uważać, bo w wersji manualnej jest skrzynia Getrag z ograniczonymi możliwościami odnośnie Nm.
Do tego silnik jest aluminiowy, więc trzeba też uważać, żeby nie przegrzać termicznie.
Program musi być napisany "z głową", t.zn. moc można pociągnąć w okolice 210-220 KM ale przebieg momentu musi być bardzo ostrożny z max'em w okolicy 420 Nm.
Taki program proponują Holendrzy ze squadry:
https://squadra-tuning.nl/chiptuning...-2-180-pk-6mt/
U nas jak zrobiłem rozeznanie to mało kto ogarnia te silniki i przeważnie nie ma wiedzy, o której tu piszę.
Większość tunerów idzie na łatwiznę, wgrywają programy ma 220-230 KM i 470-500 Nm co po prostu prędzej czy później zabije skrzynię manualną.
Program chciałbym zrobić, jednak taki "z głową" jak miałem w Bravo.
Tryb RACE w aucie około 200 KM mnie nie kusi. To jest tylny napęd, wolę mieć kaganiec elektroniczny. Przynajmniej na razie.