Poniżej efekty pracy Cinka po zmianach:
Centralny IC
turbo VB
mocniejszy rozrząd
wyłączony / zaślepiony EGR
Printable View
Poniżej efekty pracy Cinka po zmianach:
Centralny IC
turbo VB
mocniejszy rozrząd
wyłączony / zaślepiony EGR
...no chyba żartujesz, 170KM z tego silnika bez zmian mechanicznych jest możliwe, ale to zabójstwo, wynik jest doskonały, a niewysoki moment gwarantuje zdrową i bezawaryjną jazdę :P
nawet komentarz sobie daruję
ile "tyle" ?? egr , ic , turbo , lepsze graty na rozrząd - to aż tyle ?????
rozumiem że znasz lepsze wyniki pozwalające nie tylko chwalić się cyferkami ale i jeździć autkiem na co dzień z takim przyrostem ?
echhhhh ....
jeszcze się taki nie urodził co by każdemu dogodził ...
Ze zdrowej 115tki na booscie zabijającym turbo 165ps da się zrobić (będzie 1,4b) + sporo dymu + jeszcze wiecej jak się cooler zagotuje.
Rozsądnie ze ZDROWEJ niezmęczonej życiem to ok 160ps shamowane na obciążeniu.
Alfa od lukasa leciwa o przebiegu nieznanym obecnie jedzie na 1,5b; otwieranie wtrysków dawało już tylko jedno - dym i przyrost 1-2ps - wtryski zaczynały lać. 170ps w tym aucie było bez dymu a co za tym idzie przy akceptowalnym egt.
Poniżej przykład 115tki mojego przyjaciela chyba najmocniejszej znanej mi 115tki na vb + cooler shamowanej na maha przy max obciążeniu - boost 1,52; auto ma 190kkm przebiegu, dwumas jeszcze ORYGINALNY + drugie już sprzęgło o przelocie obecnie 65kkm wykres stilo 115jtd . Auto górą zestrojone na granicy dymienia tak więc dla odważnych można jeszcze podlać - pytanie po co? Po wymianie dwumasu i sprzęgła na mocniejsze będzie płaskie 380-390nm
Pozdrawiam
---------- Post added at 12:03 ---------- Previous post was at 12:00 ----------
Jak ma kolega coś lepszego z nastoletniego auta to chętnie zobaczymy :)
Wykres ładny,średnie obroty całkiem całkiem.Program absolutnie bezpieczny nawet przy upalaniu.Sprzęgło seria ?
Ot : cinek prawda ,że sprzęgło ze stilo 1,9 16v 140 wytrzymuje nawet 430NM przy średnich obrotach ??
nie oburzyłem się nic a nic
nie pisałem , że ty się chwalisz cyferkami tylko tak ogólnie ( bo są tacy co wycisną cyferki ale autko długo nie pojeździ )
peace
lukas jaki graty konkretnie tam wsadziles? narobiles mi ochoty na te kuce. by sie kompletowalo po woli i by sie pomyslalo o cinku, tylko ta odleglosc :D
Turbo z Ikarusa
A tak naprawdę to turbo z JTD 140 16v
Efekty piątkowej wizyty w Cinsoft
Seria (bez dpf i egr) wypadła z fajnym bonusem :)
Załącznik 50927
Po mojej wewnętrznej walce "serce vs rozum" stanęło na tym:
Załącznik 50928
Wyskoczył problem z zaworem sterującym pracą turbiny, muszę wymienić. Marcin musiał się pomęczyć, przyciąć też moment, trochę aby było dobrze, bez dziury na wykresie.
Autko teraz bardzo ładnie i równo ciągnie. Zależało mi na sprawnym wyprzedzaniu, teraz jest znacznie lepiej :)
No więc stało się :)
Dziś oddałem moją starą Alfe z przebiegiem 250 tyś km do Cinka :)
Silnik to stary 2.4 JTD 136 KM CF2
Modyfikacje to wycięty EGR i wsadzony FMIC :)
Z racji, że auto ma swój przebieg to wtryski nie domagały już tak jak trzeba, a turbo które było regenerowane nie trzymało większego ciśnienia ale wynik i tak bardzo super, Cinek odwalił świetną robote i jak wracałem... to jak całkiem innym, nowym autem :)
Przed wypluło 127 Km :>
Załącznik 51145
a po ;)
Załącznik 51144
Bardzo fajny MN trzyma długo :) jak na ten silnik i stary osprzęt, rewelacja! :D
Pozdrawiam i bardzo polecam :) ze starego, idzie jeszcze jakieś ognie wykrzesać :D
mi też "pary" brakło w tryskach... ale wynik oszałamia szczególnie jadąc na 3 od 2 tys pedał na 3/4 i zaczyna się dziać
Nie ma co dobre wtryski to podstawa, też u siebie wymieniałem bo moje również kulały.
Panowie mały problem. Poniżej wykres z dzisiejszego pomiaru i mam zagadkę. Wyskoczyło tylko 106 KM. Nie wiem gdzie szukać problemu... przepływomierz wymieniłem 3 miesiące temu - dzięki za pomoc !
AR 147 - 120 KM 1.6 TS po lifcie - seria - przebieg 78 tys - produkcja 2006
Załącznik 51452
arczi a filtr powietrza i świece kiedy wymieniałeś?
filtr powietrza razem z przepływomierzem, świec nie ruszałem jeszcze - mam belle od roku, słychać u mnie wariata i w poniedziałek jadę na sprawdzenie, bo wymieniałem razem z rozrządem i nadal do bani, ale od jakiegoś czasu mi coś z mocą nie pasowało...
---------- Post added at 20:29 ---------- Previous post was at 20:29 ----------
http://www.youtube.com/watch?v=rcZ8IK4oPrs
---------- Post added at 20:30 ---------- Previous post was at 20:29 ----------
tak się dzieje pod maską
Dzisiejsza wizyta w cinsoft.pl
Pacjent: AR 156 2,4 175KM
Był bonus od serii - 182KM (żadkość w tych silnikach)
Wyszło prawie 202. Miało być dobrze i bezpiecznie dla osprzętu.
Cooler popsuł zabawę ;) Wyszło ładnie. Moment ponad 400Nm od 2000-3000obr/min praktycznie liniowo.
Full profeska u cinka. Polecam.
Załącznik 51505
Jak dla mnie - przelewa ją albo jest niepełne spalanie, warto się zainteresować zapłonem i lambdą, skoro przepływka nowa (oryginalna? zrobiłeś adaptację po wymianach czujników?). Jak Ci słychać wariata to polecam zainteresować się płukanką do silników i wlać olej o klasę lepszy od tego, co masz - generalnie wariat nie zmienia wartości maksymalnych, tylko ich przebieg, rozrząd bez niego "blokuje się" w ustawieniu pod wysokie obroty.
W przyszlym tygodniu jade wszystko posprawdzac, wariator wymienie, ale zastanawiaja mnie jeszcze popychacze, dzis bylem na diagnostyce, wywalilo blad sondy, na gorze lewej, ma niby przeplyw, ale jednak wyskoczyla jako bledna. Dodatkowo dodam, że auto raczej ma problem w dolnym zakresie obrotów. Olej zalewam Motula 10w40.
---------- Post added at 23:54 ---------- Previous post was at 23:53 ----------
Przeplywka oryginal, nie robie nic tanim kosztem, jesli chodzi o auto.
witam,
wczoraj mialem okazje hamowac auto i pragne sie pochwalic jaka mam serie :)))))))
No to chyba standard.. one miały 175 koni jakoś mieć fabrycznie jak dobrze kojarze.. jeden kolega na forum miał jakiś czas program na niemal 200 ;) w swoim Ducati
Seryjnie tak mało NM ma Ducati ? Myślałem że 350NM
Witam
też miałem plan żeby tu dłubnąć na trochę więcej, ale cinsoft odradzil mi ten zabieg ze względu na ic temp w kolektorze która po modzie może być zbyt wysoka.
Wysłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk
Jak widać 170/4000rpm i 330Nm przy 2000rpm to seria. Czyli ładny mam wykresik :)))
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...2012/04/60.jpg
Wysłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk
Marcin ci prawdę powiedział, obowiązkowo IC frontowy później "czop"
szczerze to chetnie zrobil bym moda na 200ps z frontowy duzym IC, ale auto jest nowe i na gwarancji - a po tym zabiegu pewnie juz nie bedzie mialo gwaracji :/
Na początek się pochwale, że seryjnie mam 178,3 KM i 363,4Nm:o
http://forum.alfaclub.pl/viewtopic.php?p=304973#304973
Kolego, musisz się dowiedzieć czy w Ducati masz DPFa. Mam kontakt z jeszcze 1 osobą w PL, która ma Ducati seryjnie bez filtra-DC wychodziły z filtrem i bez.
Moja ma (jeszcze tydzień) DPF i on był sprawcą wszystkich problemów. IC jest z wersji 115KM i nie daje on sobie rady z mocą większą niż 180KM, DPF się wiecznie zapycha i reaktywuje.
Ja gwarancję straciłem w styczniu 2012, tobie żadnych zabiegów też nie polecam dopóki masz gwarancję!
Co do mocy, to po programie Alfa wręcz zapiermandalała jak głupia, pierwsza setka robiona poniżej 7s, ale przy momencie prawie 400Nm drgał mi dwumas…
PS: Zrób zdjęcia i pochwal się w dziale ‘nasze belle’;)
We wtorek, o godz 12:00 wyzywam Cię na pojedynek :DCytat:
Napisał bocian
Hehehe, aż bym chciał zobaczyć ten pojedynek. W każdym razie ja, jeszcze na serii, dostałem na zjeździe z A4 do KR baty od Ducati :) W tych pięknościach drzemie piekielna moc.
Alfa 166 2,4 Jtd 140 Km
Autko przywiozłem z Belgii i przejechałem przez rok 50 tyś km. Obecnie na blacie jest 257 tyś km.
Po namowach kolegów(komentarze typu szatan nie samochód) pojechałem dzisiaj na hamownie. I co się okazało :) Sami zobaczcie .
Pozdrawiam.
Załącznik 53853
188 Km / 435 Nm
W końcu shamowałem swoją 159 1.9 16V.
Nie wiem kto robił program - taką już kupiłem.
Obecnie jest 178,2KM i 420Nm.
Co o tym myślicie? Poprawiać czy może zostawić?
Kupujecie auta i nie wiecie że są "czopowane" ?
alces myślę że to jest jakiś gotowiec. Masz niebezpiecznie szybki przyrost momentu,bo już przy niskich obrotach osiągasz bardzo wysokie wartości. Twój dwumas i sprzęgło mają ciężkie życie. Na Twoim miejscu pojechałbym na konkretny program który nie zabije przeniesienia napędu.
...tak też mówiłem, no i dymu też trochę było
Otóż to. Na szczęście nie mam zbyt ciężkiej nogi i nie wykorzystuję tego co jest, z resztą z taką charakterystyką jaka jest obecnie za komfortowo się nie jeździ...
Pozdrawiam.
- Rafał
alces1 masz jeszcze DPfa czy taki wykres juz bez filtra???
PS Ogolnie to chyba jest jakas plaga gotowcow (sam mialem taki problem bo mialem alfe wykrecona ze strach ale dzieki Tomek_KRK i G-CS doprowadzilem to do pozadku)