Rozmowa tutaj tyczy się Ceramizerów http://www.ceramizer.pl/
Nie motodoktorów nakładanych łyżką i innych podobnych.
Printable View
Rozmowa tutaj tyczy się Ceramizerów http://www.ceramizer.pl/
Nie motodoktorów nakładanych łyżką i innych podobnych.
Noszę się z zamiarem zalania Ceramizera firmy Liqui Molly. Przeczytałem posty na temat ceramizerów na forum Alfy oraz na innych forach. I nasuwa mi się jedno spostrzeżenie......najwięcej wypowiedzi jest przez osoby, które nie miały w ogóle doświadczenia z tym specyfikiem. Są też wypowiedzi osób które mówią że ceramizer nie dał im nic. Natomiast jakieś pół roku temu zalaliśmy z bratem ceramizer do jego auta. Silnik miał zdrowy. Zastosowaliśmy się do instrukcji i zaczęliśmy robić porównania dopiero po przekroczeniu zalecanego 1.500 km. Efekty są następujące: wyciszenie pracy silnika, minimalnie mocniejszy dół oraz ewidentnie niższe spalanie (różnica około 1-1,5 litra). W innych autach ceramizer może nic nie dawać. Ale on nie koniecznie musi od razu dawać efekty. Każdy kto się wypowiada powinien przeczytać, że to nie jest produkt, który ożywia umarłe silniki, a w silnikach zdrowych jeśli nie poprawi nic tak od razu to na pewno przedłuży żywotnośc tego silnika i pozwoli mu dłużej zachować optymalne parametry. A ja jutro leje ceramizer do swojej Alfy i dam znać jak tylko przejadę 1.500 km czy czuć jakąś różnicę.
Ja osobiście użyłem ceramizera do mojego drugiego auta (VW Bora)tyle że do skrzyni biegów.
Szumy w skrzyni ustały i biegi wrzucają się lżej ,coś w tym musi być :)
Ja mogę się wypowiedzieć na temat ceramizera do układu wspomagania. Kupiłem właśnie z tej stronki i zaaplikowałem do Puga. Mam w nim problem z układem wspomagania. Mianowicie jest luz na kolumnie co objawia się niesympatycznym stukiem w kolumnie przy skrajnie skręconych kołach i przejeżdżaniu po nierównościach. Kolumna i tak jest do wywalenia bądź regeneracji więc nie miałem nic do stracenia. I nie chodziło mi o to żeby ceramizer mi to naprawił tylko do sprawnego auta tego bym nie zaryzykował nalać a tu z czystym sumieniem mogłem spróbować. A nóż pomoże. Efekt?
Stuki są wyraźnie mniejsze, jakby pomogło ale za to kierownica chodzi znacząco ciężej. Tak więc z tym punktem na ich stronie że kierownica lżej będzie się kręcić to byłbym powściągliwy :)
Odnosnie Ceramizera do wspomagania to moge powiedzieć, że jest to ceramizer po zaaplikowaniu którego najszybciej widać efekty.
W swoich Alfach go wlewałem do każdej i był mocno odczuwalny efekt lżejszego kręcenia kierownicą.
Widzisz.... jak z lekami. Na każdego działa inaczej :)
Ja dziś zalałem do silnika pojeździmy zobaczymy co się będzie działo. Dodam tylko że silnik mam w bardzo dobrej kondycji.
Akurat planuję badania tego typu środków, w czerwcu powinny być wyniki i to więcej niż jednego, dam znać :)
Zaszkodzić nie zaszkodzi a jak pomoże to sukces,powtarzam się ale mam dużo zadowolonych klientów którzy stosują ten dodatek.
Wczoraj zaaplikowałem ceramizer do silnika i do skrzyni. Pacjent - 1.9JTD 2000r. Dlaczego? Przewrażliwiony na dziwne odgłosy postanowiłem spróbować. Przebieg po zaaplikowaniu to jakieś 70km. Jeszcze nic się nie rozleciało :P
Postaram się zdać relacje i w miarę obiektywnie ocenić ewentualne zmiany w pracy podzespołów :)
Najwyżej, 109zł można było przepić, ale cóż :D
mylisz się kolego, uzdatniaczy dodają, a tutaj nam chodzi o ceramizery do oleju
Niestety nie warto nikogo na siłe przekonywać,jeśli ktos nie spróbuje na swoim samochodzie to nie bedzie miał żadnej wiedzy w tym temacie.
Postanowiłem sprawdzić to na własnej skórze , a raczej na 3 Alfach 3.0 v6 24v Po rozmowie z przedstawiecielem Ceramizera pl otrzymałem 3 kpl ; paliwo, wspomaganie, skrzynia biegów i silnik i w przyszłym tygodniu bede to aplikował w/g schematu producenta bedzie załozony oddzielny temat.
Zaaplikowałem Ceramizer do skrzyni i do silnika jakieś 500km temu. Póki co nic się nie zepsuło, wydaje mi się że nic się też nie zmieniło, poprawiło. Silnik pracuje bez zmian (zresztą, przed dodaniem Ceramizera pracował bez zarzutu). Biegi wchodzą jak wchodziły, skrzynię słychać tak jak wcześniej. Wypowiem się też po większym przebiegu.
w tym tyg wymieniłem olej i zastanawiam się nad kupnem tego "cuda". ma już ktoś przejechane te 1500 km czy coś? jak wrażenia?
Szkoda kasy. Wlałem, obserwowałem. Lepiej kupić za to piwo na grilla :D
Wlewałem ceramizer do swojego zmęczonego silnika w mitsubishi. Znacznie cichsza praca silnika i dużo lżejszy zimny start, wyciszają się popychacze zaworowe. Ja polecam, będę lał do każdego silnika profilaktycznie.
Po zaaplikowaniu do rozgrzanego silnika zostawiłem go na ok 20min na jałowym. Później przez ok 200km jeździłem do 2500rpm, delikatnie przyśpieszałem. Nie miałem i nadal nie mam problemów z silnikiem, liczyłem na jakąś zmianę, poprawę jego pracy. A skrzynia się nic a nic nie wyciszyła :)
W silniku nie zauważyłem żadnej różnicy. Tak jak chlipał olejek tak chlipie, tak jak chodził tak chodzi :) Za to w skrzyni biegów zdecydowanie poprawa. Dużo lżej zaczęły wchodzić biegi i zamilkł synchronizator na 3 biegu przy 6 tyś obr
Nie ma obawy co do stosowania ceramizera, poza tym, jak sami nie zastosujemy, a zatankujemy drożej to ktoś za nas go zastosuje:
http://www.shell.pl/products-service...itro-plus.html
Cytat:
Zaleta 1: Ściany cylindrów - Technologia modyfikacji tarcia ogranicza tarcie w zespole tłok-cylinder, pokrywając te elementy ochronną powłoką.
Polecam w tym temacie str. 7 i 8 test- ceramizera. ; http://www.forum.alfaholicy.org/nasz..._manual-7.html
Również zdecyduję się na dodanie ceramizera do skrzyni.
Czy typ oleju silnikowego może mieć wpływ na skuteczność ceramizera? Aktualnie mam zalany EDGE 5W40, ale zastanawiam się nad zmianą na Magnatec 5W30.
Chyba pojadę na bogato z czymś takim http://www.ceramizer.pl/sklep/zestaw...wczy-p-44.html
Może ktoś polecić coś podobnego - sprawdzonego?
Wlałem u siebie profilaktycznie na próbę do silnika, skrzyni i paliwa :) No ale żadnych testów ciśnieniowych nie robiłem przed i nie będę robił po, postaram się po tych 1500 sprawdzić odczucia "na oko" szczególnie, że bardzo dobrze znam swoje auto i nie wpadam w efekty placebo :) Jak narazie - zero różnic :)
Wiem po raz wtóry się wypowiadam na ten temat i nie jesteś przedstawicielem firmy produkujący ten preparat ale użytkuje go w dwóch samochodach i jestem zadowolona,efektów od razu nie ma się co spodziewać wszystko potrzebuje czasu.
Możesz przybliżyć dlaczego jesteś zadowolona?
Silnik chodzi ciszej mniejsze jest zużycie oleju i ciśnienie oleju też jest super,mam wskażnik.
- - - Updated - - -
A i najważniejsze że widziałam taki silnik rozebrany przez znajomego mechanika który stosuje ten preparat dla klijentów cylindry były tak gładkie jak pokryte porcelaną.
Bardzo dokładnie przeczytałem wasze komentarze na ten temat. Sam nigdy nie dolewałem niczego takiego ani do silnika, ani do skrzyni. Według mnie jeśli silnik jest już na wykończeniu , nie ma panewek , pompa oleju pada , cylindry są wychlastane i tłoki też , nie ma zaworów , czyli jest już ogólnie bardzo wyeksploatowany , to tylko kapitalny remont mu pomorze, lub złomowisko. Jeśli jednak silnik w naszym aucie jest w marę zdrowy, to czemu nie spróbować samemu tego specyfika dolać ? Nie można skrytykować czegoś, jeśli się samemu nie sprawdziło. Ja dla ciekawości zaleję Ceramizer do mojej 164 , która pije trochę oleju. Tylko mam pytanie. W 164 nie ma jeszcze zaworów regulowanych hydraulicznie. Czy gdy doleję tego wynalazku do oleju , to czy nie będę musiał regulować zaworów??
w 24V były hydrauliczne dopiero. a nawet jesli to i tak nie musisz nic regulowac.
Po dolaniu ceramizera nie ma konieczności regulacji zaworów. W instrukcji opisują, że tylko gdy zaczniemy je "słyszeć", gdy dźwięki po tych 1500 km są ok, to nie ma potrzeby nic robić :)
Ja mam 164 2,0 T.Spark. Czyli mogę bez obaw wlać to do siebie??
Wg instrukcji możesz :)
Też zakupiłem sobie komplet i w sobotę dolewam :)
W tym temacie na ostatniej stronie kolejnyprzykład działania ceramizera; http://www.forum.alfaholicy.org/nasz..._000km-19.html