Siema takie pytanko. Jest jakaś różnica między laniem np. tego oleju Millers Oils EE 5W30 do JTD 16v 150km a JTD 8v 120km? Czy do tego i do tego pasuje ten sam olej?
Printable View
Siema takie pytanko. Jest jakaś różnica między laniem np. tego oleju Millers Oils EE 5W30 do JTD 16v 150km a JTD 8v 120km? Czy do tego i do tego pasuje ten sam olej?
Ja zaś leje lotos 10w40 a zmienia troche częściej niz 10tyś km.
Witam. Mam pytanie, czy warto zmieniać olej syntetyczny 5w40 na półsyntetyk 10w40? Wcześniej był 5w30 i oleju palił sporo bo Ok 500-600ml teraz to 300-400max na 1000km. Głównie chodzi mi o popychacze, bo były wymieniane i już klepią okropnie na zimnym silniku. Chce również wyczyścić smok olejowy i zrobić płukankę silnika. Mam nadzieje ze to pomoże bo już nie mam zamiaru znowu wymieniać popychaczy które kosztowały 500zl za komplet
Mam dylemat też w swojej Alfie. Kupiłem ją parę dni temu i tak muszę wymienić olej, nie wiem na jaki czy 10W40 czy 5W40. Poprzedni właściciel zalewał 10W40 Castrola. Pytanie takie, czy jak będę wymieniać to zalać 10W40 czy 5W40?
Dodam że to silnik 1.9 JTD 16V 140 KM z 2003 roku.
Według mnie 10w40 będzie odpowiedni na lato :)
Witam,
jakie polecacie oleje do alfy 147 1,9 JTDm 120KM 8V bez DPF?
Oczywiście 5W40.
Podzielę się opinią jak zaleje już po płukance, zakupiłem olej syntetyczny Xado 10w40 luxury drive jest z revitalizantem podobno bardzo dobre oleje. [notranslate]Alfa[/notranslate] 147 1.6 twin spark 105 koni.
Witam, jako że nadszedł czas zmiany oleju w mojej świeżo nabytej Alfie (147 1.9 jtd 115KM) mam pytanie czy warto jest przechodzić z oleju 10w40 na pełny syntetyk czy może lepiej nie psuć czegoś co sprawuje się dobrze? Silnik chodzi ładnie, oleju podobno nie bierze (za krótko ją mam żeby to stwierdzić, ale poprzedni właściciel miał ją ponad 7 lat i o nią dbał), nie kopci. Jaki konkretnie olej polecacie? Myślałem nad jakimś Valvoline bądź Millersie (o ile wart jest dopłaty)
W książce zalecany jest olej SELENIA WR 5W-40, zakupiłem auto i nie wiem jaki jest tam olej....
1. Czy mogę dolać zalecany olej?
2. Czy muszę wymienić olej wraz z filtrem na nowy jeśli chcę zalać go SELENIA WR 5W-40?
3. Czy auto 147 JTDm 1.9 8V z 2007 roku jest już autem za starym i trzeba zmienić olej na inny??
Rok produkcji nie mówi czy auto jest stare jeśli chodzi o silnik. Od tego jest przebieg który decyduje o jakości silnika, jednak to też zależy jak właściciel o niego dba. Niektórzy przy 350k km leją dalej 5W-40. Jeśli zmieniasz olej to lepiej odrazu wymienić filtr oleju, powietrza i paliwa. Po co robić to dwa razy, chociaż filtr powietrz powinno się częściej wymieniać. Co do oleju to musi być ori nie podróbka bo dużo tego na rynku. Selena, Motul, Liquid Molly, Mullers.
a PETRONAS? Mieszkam w Niemczech i tutaj tego najwięcej... oczywiście są też Shell czy Motul, itd... a przebieg to 230 000 km
Ja leje Liqui Moly 5W30 4300 Top Tec z racji DPF i jest w porządku. Silnik pracuje kulturalnie, nic nie ubywa.
Wlewał ktoś olej do skrzyni biegów Motul Motylgear 75W80? Czy lepiej wlać Tutela 75W85?
Cześć,
dzisiaj oglądałem 147kę 2,0 TS i zastanawiam się nad zakupem, ale jedno co mnie zastanawia, to że jest zalana olejem 5W30 - przebieg silnika ok. 140tys.
Czy ktoś jeździ na takim oleju w TSie ? Czy nie zaszkodzi on silnikowi?
Z góry dzięki za odpowiedz.
zalecana tutela ZC75 ma sae 75W-80.
ja mam wlany ten:
http://www.oilserwis.pl/trx-synth-75w80-gl5-1l.html
i jest poprawa pracy skrzyni biegów!
Witam a ja man takie pytanko bo slyszalem cos o jakims srodku liqui moly uszczelniajacym ktory podobno sie dolewa do oleju zna ktos temat jest to cos warte czy raczej nie bawic sie w takie cuda ;-)
Osobiscie polecam Castrol Edge
Olej odpowiedni jeżeli np jeździsz krótkie trasy w mieście a twój styl jazdy jest normalny tzn. nie czekasz do każdych świateł żeby strzelić ze sprzęgła :D Poza tym olej zalecany do TS`a.
Takie środki wymyślone są po to żeby jakoś poratować się przed wyciekiem na początku długiej trasy albo jak samochód idzie na handel. W każdym innym pryzpakdu wymienia się po prostu uszczelnienia.
Czy ten olej nada się do do AR 147 1.9 115 KM (rocznik 2005, przebieg 160 tys. km)? Za 2-3 miesiące będę robił z filtrami i olejem i nie wiem jeszcze jaki wlać.
PS 2 tygodnie temu mechanik dolał mi bodajże 0,8 l twierdząc, że miałem za mało (brakowało 1-2 kresek, komputer częściej wskazywał brak 2). Teraz mam full. Czy tak ma właśnie być?
Od pierwszego użytkownika 156 Pucharowej (2.0 TS) się dowiedziałem , że lali na wyścigi właśnie 5W30 -dla mniejszych oporów i zyskania ułamka konia mechanicznego. Ale silnik wymienić na nowy, dla nich wtedy (a wybuchł mu jeden), to było jak dla nas opony. 5W40 syntetyk i będzie ok.
Witam, auto 147 Jtdm 16V z 2005 bez dpf leje teraz Millers EE 5W40 czy jest sens zmiany na coś innego czy to samo ?
Ja do JTD leję Mannol Extreme 5W40. Bardzo dobry olej na lato i zimę. Cena jest bardzo atrakcyjna i nie mam oporów żeby zmieniać go częściej niż 10kkm. Latem gdy auto pracuje w trudnych warunkach olej zmieniam co 6-8kkm. Efekt tego jest taki że z silnikiem nie ma żadnych problemów, nie bierze oleju, trzyma stan od zmiany do zmiany w silniku nie ma grama nagaru chodzi ciszej itd..... Każdemu kto leje 10W40 (najczęściej to oleje semi) polecam przejść na 5W40. Silnik jest czystszy a w zimie silnik lepiej jest smarowany podczas rozruchu. Ps. to że 10W40 jest gęstszy od 5W40 to prawda. Ale przy zimnym rozruchu!!!!!! Nie ma to wpływu na branie czy gubienie oleju na gorącym silniku.
5W40 i tyle.
Alfa 147 1,9 16V. Leję Motul 8100 X-cess 5W40.
Ja leje 10w40
Ja polecam tani Genuine 10w40