Bo to dobre auta, ja oceniam auto z punktu mechaniki, silniki BMW są świetnie pomyślane [nie mówię o jakichś 1.8 ale od 6 garków w górę to naprawdę porządny kawał inżynierii], do tego napęd na właściwą oś czego w Alfie mi strasznie brakuje
Printable View
taa napęd na wlasciwą oś... Wczoraj przede mną taki właściwy wyleciał tyłkiem do osi jezdni, ledwo wyprostował auto a ja wjechałem spokojnie, dostojnie.
Fiat coupe, mitsubishi eclipse lub nissan 200SX ;) któryś z nich na pewno
bo jechałes pewnie 30km/h....
kolega ma BMW 520 z napedem na tył wraz z kilkoma dodatkami tj. abs, asr i cos tam jeszcze:) i pod górke na śniegu rusza lepiej niż nie jeden wspaniały kierowca przednionapedówki... :) tak wiec nie wrzucałbym wszystkiego do jednego wora:)
A wracając do tematu jak nie alfa, to cos z blizniaczej stajni Lancii:)
Oj kolego klocil bym sie. Kolega musial miec fart. Akuratnie w Bmw asr nie ma. Jest asc+t, ktorego dzialanie polega na dochamowywaniu kola ktore sie slizga i przenoszeniu poprzez mechanizm roznicowy sily na drugie kolo. Mnie akuratnie wrecz uniemozliwilo to wyjechanie z parkingu pod lekkie wzniesienie dwa lata temu moja 523i. Bo auto stalo w miejscu a kola grzebaly to jedno to drugie po trochu. Pomoglo jedynie wylaczenie systemu oraz kilka lopat piasku.
Z mojej strony rowniez herezja:
Jesli nie Alfa to e39 530i M Sport z ostatnich rocznikow z malym przebiegiem. No a marzenie to oczywiscie M5 ;) Wg mnie najpiekniejsze z wszystkich Bmw. A jesli chodzi o opinie o wlascicielach bmw, golfow, fordow, hond czy alfa romeo powiem tylko: Wisi mi to i powiewa.
Nie wiem dokładnie jak te systemy w bmw sie nazywają, ale rozmawiałem z nim w pracy i widziałem jak wyjeżdza z zasnieżonego placu, wyslizganego przez koła przednionapedówek:) (sam miałem mały kłopocik z ruszeniem, bo jak sie później okazało to zrobił sie z tego lodzik). Te Bmw ma dosc młode i z mega wypasem.
Jeżeli nie alfa to fiat bravo 1,9 150km ,lub nie zajeżdżony leon ARL.
Auta marzeń: bentley continetal Gt,bmw e92 335d ( ech ten potencjał).
Z klasyków-BMW 6,jaguar XK od 98 ( choć to nie klasyk jeszcze)
-jakieś BMW w sedanie
-Fiat Stilo, Coupe, Grande Punto,
-Ford Focus, Mondeo
-Honda Civic, Prelude
-Mitsubishi Galant
-Opel Vectra
-Peugeot 307, 406
-Subaru Impreza
-M3 E46 to moje małe marzenie
Wcześniej zamiast Alfy szukałem
Golfa 4 130-150 PS ale zniechęciły mnie dojechane egzemplarze
Focus TDCI 115 PS jak przyszedł zachwyt tym samochodem tak szybko odszedł
Mondeo MK3 Polift Połowa wozów to egzemplarze eksploatowane w firmach
Tak na dzień dzisiejszy przy obecnym zasobie mojego portfela to mógłbym sobie pozwolić na
Volvo S40 2.4 z dobrym wyposażeniem. To auto mi się podoba bardzo i dźwięk 5 cylindrów strasznie mi się podoba.
W pierwszych planach kupna były:
Seat Ibiza/Leon
Audi A/S 3
Marzenie to S5/RS 6
audi 90 z silnikiem 2.3 benzin. taki sentyment mi został do niej
Z marzeń to Ariel Atom:D
...to parasol:)))
sam powoli tracę nadzieje na znalezienie dobrej 156 v6 i nieśmiało spoglądam w inne kierunki, czyli:
saab 9-3, najlepiej aero,
subaru forester,
lexus is200,
mondeo st220.
...iiii też jest ciężko coś fajnego wypatrzyć :(
jak do wiosny/lata nic się nie pojawi, to pewnie będziem polować na Civica VIIgen, albo 159 w klekocie...
5-6 letnie Audi RS6 :-)
i chyba na tym się skończy na wiosne....
BMW e30, lub e12 a jak cos wygodniejszego to e12 aha i stara 6ka:) czyli e24:) a jako auto wspolczesne...Rover 75, Saab 9.3, Lancia Thesis, Kappa Coupe.
z racji tego ze przede wszystkim jestem wielbicilem marki Audi a na drugim miejscu Alfa Romeo to moim marzeniem oprócz alfy 159 2,4 jtd jest - Audi S6 model C6 4,2 benzin - oczywiście Avant
z audi miałem juz - audi 80 b4 1.8 tdi - z wirusem by diagtronik na 115 i 290 NM
- audi A4 2,5 tdi model B5 - w pakiecie S tiptronic
- audi A4 1,9 tdi model b6 - 130 KM AWX - najładniesze
-audi A4 1,9 tdi model B5 90 KM AHU - paliło 5 /100 poważnie
- audi S6 4,2 quattro - AEC model C4 - 290KM - i to było to :D -naj,naj
teraz mam Alfe po raz pierwszy i musze powiedziec ze lubie ten samochód i bede wracać cały czas do tej marki ale w planach jest właśnie zakup dla mnie S6 w budzie C6 Avant - alfa bedzie jako drugie w rodzinie
przed zakupem mojej Alfinki miałem dylemat między Toledo a właśnie 156...nad tdi zwyciężyło jtd :) i nie żałuje :)
W rozsądnym budżecie to brał bym Lancie Deltę II HPE, Lancie Kappę Coupe 3.0, Saaba 900. Przy trochę wyższym budżecie to z pewnością rozglądał bym się z jakimś "widlecem" - pewnie Quatroporte poprzedniej generacji, ewentualnie jeszcze Mazda RX-8, może poprzednia generacja Jaguara XK oraz jedyny "niemiec" który biorę pod uwagę czyli Mercedes 500 SL (typ R107, z lat 80-tych)
A ja poza Alfą zdecydowałbym się wyłącznie na coś "amerykańskiego"
Od dłuższego czasu podoba mi się Chrysler Stratus lub Voyager/Grand Voyager ewentualnie Ford Taurus 3generacja
Jak nie Alfa to rower :D a są jakieś inne samochody ? ;p
Jak nie Alfa to Maserati. Fiat coupe 16vt lub 20vt tez fajne wózki.
Z Alf to 166 3.2 na co dzień i gtv 3.2 na weekend ;)
Jakby nie alfa to od paru miesięcy strasznie jaram się caterhamem...
Moc 177KM przy masie 500kg + napęd na tylną oś :D SZAŁ!! ;)
Lancia Lybra.
jak nie alfa to honda/mazda :) nigdy nie mogłem przejsc kolo hondy obojetnie
honda civic ale ta produkowana do 2000 roku bodajże 6ta generacja dość ciekawe autko
ja tylko i wyłącznie coś włoskiego, chyba że mogłbym kupic nowe auto z salonu to wtedy bmw 5 F10 :D
Jak Honda, to ewentualnie B18. Większa To Accord TypeS.
Jak nie to jakieś Łałdi - to naprawdę zacne auta. Takie S4 np.
Audi A8
BMW 740
Opel Omega
Lancia Kappa
;-)
Jak nie Alfa to:
- civic aerodeck 1.8Vti + LPG
- mazda 323f v6 + LPG
- BMW 320 + LPG
- opel omega B 2.2i +LPG
W sumie za tymi samochodami się rozglądałem ale nic ciekawego nie było więc znów jest Alfa :)
opel astra 2 bertone oprócz civica kolejne ciekawe autko oczywiście nie z silnikiem GM, które ma wadliwy rozrząd na łańcuchu;]
A ja gdybym nie kupił Alfy, to bym miał pewnie Volvo S40 albo Mazdę 323F, MX-3 lub kolejną Xedos 6. Ewentualnie Civica VI. A co chciałbym mieć? Nissana Skyline R-34 GTR V-spec :D