Raczej na 100% wyzionie ducha i wcale nie z powodu zbyt małej pojemności, a zbyt małego prądu rozruchowego
Printable View
A nie lepiej kupic jak 50ah padniea nie na zapas:)
Jak się jeździ codziennie do pracy/na studia/do szkoły/do lekarza czy gdziekolwiek gdzie jednak nie chcielibyśmy się spóźnić a nie mamy rezerwowego środka transportu no to sensownym wydaje się zakupić wcześniej. Ewentualnie kupić i wozić w bagażniku w razie czego, chociaż to to praktycznie żadna oszczędność.
Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka
Na razie będę jeździł na tej 50'tce + wrzucone kable rozruchowe do bagażnika.
Ale czuje że jak będą mrozy i pojadę do pracy to po postoju 8-9h, może być problem z odpaleniem.
Zobaczymy jaka będzie ta zima :)
Komuny nie mamy, więc na zapas nie ma co kupować ... puki co będę woził kabelki :)
W dieslu 50-ka ? Boj się Boga :D
Jak sprawna to da radę:)
Wyzionie ducha. Już lać tą pojemność, ale jaki prąd rozruchowy ma taka 50-ka? Dosyć śmieszny jak na 1.9 . 74ah zalecany jest.
Jak kto lubi. Różnice cenowe nie są duże, więc nie ma co oszczędzać, żeby potem gdzieś zgrzytać zębami :)
Kupie nowy jak obecny odmówi posłuszeństwa ... puki co auto kręci.
Najważniejsze że wiem już jaki należy kupić.
Dzięki wszystkim za pomoc.
ja dzisiaj musialem kupic nowy aku bo stary mialem 62ah 540a centry +. aku mial ponad 2 lata i taki kupil poprzedni wlasciciel. Od poczatku auto slabo i dlugo krecilo. Kupilem centre future 72 720 i jest git:) Calkiem inne odpalanie.
witam kolegów :)
jako, że świeżak ze mnie i do tej pory jezdzilam BMW , które sprzedaje to mam pytanko..
czy mogę przelozyc w sumie nowy akumulator ze starego auta(bmw) do alfy 147?
zalezy od tego czy mialas to bmw w benzynie czy w dieslu. Do benzyniakow zazwyczaj wsadza sie mniejsze pojemnosciowo i mniej wydajne aku wiec przelozenie aku z benzyny do diesla jest marnym rozwiazaniem. jezeli przekladasz z diesla do diesla to powinno byc ok. Zostaje tylko kwestia rozmiarow fizycznych aku.
Nie wiem jak wy, ale ja preferuję max akumulator który zmieści się w podstawie akumulatora. W firmowym renault trafic 2.0 dci wszedł 80 centra futura. Autko pali bajeczka. Od jakiś 6 latek preferuję futurę i jestem zadowolony.
ja tez wsadzilem najwiekszy jaki mogl wejsc bo mam do zasilenia jeszcze dwa wzmacniacze i kondensator :)
czy mogłabym zamienic akumulator z bmw wyjac i włożyc do alfy?
a kwestia parametrow?nie musza być jakies konkretne pod belle?
Bardziej pod silnik niż pod belle ;) Jeżeli przekładasz z benzyniaka do benzyniaka to nie powinno być problemu ;) Jeżeli z diesla(tam zazwyczaj są pojemniejsze i mocniejsze) do benzyniaka to może być później niedoładowany,a jesli z benzyniaka do diesla to zimą możesz mieć problemy z rozruchem ;)
Jeżeli chodzi o akumulatory to wszystkie auta mam zaopatrzone w Centre Future i jestem bardzo zadowolony.
Tak jak koledzy napisali, jeśli gabarytowo się zmieści to tak.
Kwestia jeszcze ile akumulator z BMW ma amperogodzin (Ah)
Mamy takie same silniki 1.6l i wymagany jest akumulator 55/62Ah Większej pojemności może nie doładować. Także to trzeba mieć na względzie.
- - - Updated - - -
Oczywiście + po prawej stronie.
Ja nie rozumiem, skąd się bierze pogląd, że jak będzie większa pojemność to aku może być niedoładowany.
Jeśli bilans prądu jest dodatni to w praktyce każda pojemność będzie odpowiednia, a w każdym prawidłowo działającym samochodzie alternator "produkuje" więcej prądu niż wynosi pobór.
A jeśli bilans prądu bedzie ujemny to każda pojemność, nawet mała, będzie niedoładowana i w pewnym momencie wcześniej, czy później, zabraknie prądu
Kiedyś w starej skodzie, jeszcze z prądnicą, miałem aku od 12 V stara i wszystko było jak należy.
Tu zaraz doktorat powstanie na temat zakupu akumulatora- Jaja:) przecież to najprostsza czynnośc ze wszystkich związanych z obsługą samochodu-równie skomplikowana jak dolanie płynu do spryskiwaczy:)
Jednak okazuje się, że dla niektórych może to być problem.
Szczególnie, jeśli nie mają podstawowej wiedzy, a dodatkowo trafią na sprzedawcę, który też nie za bardzo ma pojęcie lub nieuczciwy serwis, który chce wcisnąć droższy aku i twierdzi, że ten tańszy to jest niedobry, bo jest w nim inny prąd.
Czasami trzeba też uważać - szczególnie w drogich i mocno skomputeryzowanych samochodach.
Mój znajomy ma kilkuletnie BMW i jak mu padł aku w trasie to kupił coś, co było pod ręką i jakiś pierwszy lepszy mechanik mu go wymienił.
Po wymianie zaczęła się palić jakaś kontrolka, więc po powrocie z trasy znajomy podjechał do serwisu BMW, żeby sprawdzili o co chodzi z tą kontrolką.
No i serwisant, jak to zobaczył to złapał się za głowę i mówi: Panie w tym samochodzie po wymianie akumulatora trzeba koniecznie ustawić kompem ładowanie. Dobrze, że pan przyjechał, bo ten akumulator się panu gotuje i jakby pan dłużej z tym jechał to mógłby nawet wybuchnąć.
Mam nadzieję, że Włosi nie wpadli na taki pomysł w nowszych modelach AR (mam na myśli Mito, czy Giuliettę), żeby coś ustawiać kompem po zaniku napięcia, ale nie we wszystkich samochodach wymiana aku to taka prosta czynność, jak twierdzi kolega bonzaj.
Jaki najlepszy akumulator do:
Alfa Romeo 147
1.9 JTD 115km
2003r
Krótkie trasy do pracy ok 15km.
Co drugi weekend dojazd na studia 100km.
Zastanawiam się nad:
Centra Futura 72AH/720A
Bosch Silver S5 74AH/750A
Już miałem kupować centrę, ale negatywne opinie w internecie mnie trochę zbiły z tropu.
Odgrzewamy bo zima nadchodzi.
W moim 1.9jtd w 156 poprzedni właściciel zamontował za mały aku bo 63ah i 610A Varta silver Dynamic - ma już 7 lat i powoli caas na wymianę, gdyż jak zrobiło sie zimno to zaczyna ciezej kręcić.
Szukajac aku zastanawiam sie znów nad Vartą, gdyż nigdy przez te 7 lat mnie nie zawiodła.
Natomiast ostatnio natknąłem się na nowy aku z Centry - Futura Carbon Boost.
Czy ktoś już taki aku montował? Czy ta technologia faktycznie coś daje? Do diesla było by to dobre -szybsze ładowanie.
W sumie mnie też to dotyczy, bo obecny akumulator (63Ah) już nie trzyma, po zimnej nocy, ledwo ma energię zakręcić, po odpaleniu i przejechaniu kilku km, odpala już normalnie. Zastanawiam się nad VARTĄ 77Ah, 780A, odpowiednie parametry dla diesla, i czy będzie w stanie go naładować?
Wydaje mi się, że nie ma co montować zbyt dużego aku, bo może nie dać rady go doładowywać. Ja osobiście dzisiaj zamówiłem do swojej AR 156 1,9jtd Centre FUTURE 72Ah/720A (271,98zł) i myślę, że starczy biorąc pod uwagę to, że katalog poleca nawet sporo mniejszy.
PS: Pamiętajcie sprawdzić dobrze wymiary aku przed zamówieniem bo może nie pasować, to samo z polaryzacją ! :)
Ale łykacie chłyty małketingowe , polecam aku Topla , skoro idą na rynek rosyjski i sprawdzają się w tamtych warunkach , to lepszej rekomendacji nie trzeba ...
Ja w swojej 156 2.4 mam Optime Red 50Ah i działa bardzo ładnie w mrozach kręci prakrycznie tak samo jak latem mimo, że ma już ok 2 lat (wcześniej latał w Bravo).
EXIDE - 4 lata sprzedajemy/montujemy - 0 reklamacji, 0 problemów.
Z ciekawostek napiszę, iż EXIDE jest właścicielem Centry ;)
Witam serdecznie ja polecam akumulatory od master-sport.de
Pablo, a doradzisz coś pod konkretne auto i konkretne warunki użytkowania?
Alfa GT 1,9 JTDm, z ważniejszych rzeczy prądożerczych: wzmacniacz (Bose), grzanie foteli (używam regularnie), grzanie szyby i lusterek, i jeszcze drobiazgi typu radio z dużym wyświetlaczem, rejestrator wideo, kamera cofania.
Codzienne trasy to 2x11 km, no i od czasu do czasu jakieś dalsze wyjazdy. Ogólnie krótkie odcinki, a prądu trochę potrzebuję.
Katalogi podają 63Ah/610A, ale wydaje mi się, że to przy moim użytkowaniu za mało.
Doradzisz coś?
Do takich aut montujemy takie: http://www.forum.alfaholicy.org/imag...2017/01/84.jpg
Jak już pisałem każdy nowy będzie najlepszy. temat rzeka jak w przypadku opon, termostatu czy oleju :)